De viktiga vitamin- och mineraltillskotten

Det finns flera anledningar till att du behöver ta vitaminer och mineraler efter din viktoperation.

I samband med din operation fick du recept på flera olika vitaminer och mineraler och du blev också ombedd att köpa en multivitamintablett (kvinna eller sport). Vi gav också förslag på det kompletta alternativet Baricol som finns som pulver-, brus-, tugg- och sväljtablett. Vid denna tidpunkt bör du ha kommit in i rutinen att dagligen ta dina tillskott och förhoppningsvis hittat det alternativ som passar dig, se längst ned. 

Varför behöver jag ta vitamin- och mineraltillskott efter en viktoperationen?

Det finns flera anledningar till att du behöver komplettera ditt matintag med vitaminer och mineraler. En orsak är att portionerna och energiintaget blir betydligt mindre efter en viktoperation, vilket medför att även näringsbehovet är svårare att tillgodose. Även om du tycker att du äter bättre än innan operation sker fler förändringar i mag- och tarmkanalen, som också bidrar till att upptaget blir sämre. Minskad mängd saltsyra i magsäcken, mindre av proteinet intrinsic factor (IF) och snabbare magsäckspassage är några anledningar.  

Hur kan jag göra för att komma ihåg mina vitaminer?

Att glömma bort vitaminera någon gång är inte hela världen men däremot kan det ge negativa effekter om det blir oftare än så. Därför är det oerhört viktigt att du hittar ditt sätt att dagligen komma ihåg. Här kommer några tips som kanske kan hjälpa dig!

  • Koppla ditt intag av vitaminerna till någon syssla du gör dagligen, exempelvis tandborstning eller intag av frukost- eller kvällsmål. 
  • Använd appen Baribuddy som påminner dig eller ställ eget alarm på telefonen.
  • Öka din kunskap om varför du behöver ta dina tabletter. En förståelse till varför du behöver tillskotten kan öka motivationen.
  • Välj en beredningsform som passar dig. Kanske tycker du det är jobbigt att svälja tabletter eller så föredrar du det. Prova olika alternativ.
  • Lägg tabletterna i en dosett eller annan fin liten box så du lätt kan ta med dig vitaminerna när du är iväg. 
  • Om du mår illa av tabletterna kan du prova att ta de tillsammans med mat, det brukar hjälpa! Det kan också vara värt att prova en sort igen efter någon månad/några månader då känsligheten kan vara större precis i början efter en viktoperation. 

Lycka till med dina vitaminer och mineraler och hör av dig vid frågor!

 

Alternativ 1

De recept du fick på kliniken:

  • B12
  • Kalcium + D-vitamin
  • Järn
  • Multivitamintablett, kvinna eller sport (denna behöver du själv köpa)

Alternativ 2

Baricol - finns i pulver, brus-, tugg- och tablettform.