Hälsosam mat Hälsosam mat

Kostråd efter en viktoperation

Kosten är den viktigaste delen för att öka möjligheten till ett tillfredsställande resultat och viktstabilitet över tid.

De viktigaste råden efter en viktoperation

  • Långsam upptrappning första månaden efter operationen
  • Äta långsamt och tugga ordentligt
  • Regelbundna måltider
  • Till största delen välja näringsrika livsmedel och måltider
  • I början vara noggrann att separera mat och dryck
  • Livslångt ta vitamin- och mineraltillskott dagligen

Upptrappning efter operation

Förutom att det är oerhört viktigt att välja en näringsrik kost efter din operation finns det även andra tydliga skillnader från tiden innan. Första månaden går du på en kostrehabilitering som består av en flytande period under en vecka och en lättuggad period i tre veckor. Syftet är att låta magsäcken läka och för att du sakta ska vänja dig tillbaka till en fastare konsistens.

Lugn och ro vid måltiden

Förutom att portionsstorlekarna tydligt minskas efter en överviktsoperation är det av stor vikt att äta långsamt och tugga ordentligt, då den resterande magsäcken inte kan bearbeta maten på samma sätt. En del kan i början uppleva smakförändringar, men som oftast övergår efter ett antal månader. Andra väljer framöver alltid bort livsmedel som exempelvis rött kött och pasta då det kan upplevas obehagligt i magen.

Regelbundna måltider

För att täcka ditt näringsbehov kommer du behöva äta var tredje timme. Du behöver även tänka på att dricka mellan måltiderna för att undvika att bli mätt på vätskan. De allra flesta opererade kan fungera precis normalt i sociala sammanhang där mat är inblandat. Många hittar knep som att välja förrätt till varmrätt och att dela en portion till två tillfällen.

Vitamin- och mineraltabletter livslångt

Utöver att du behöver äta en näringsrik kost behöver du dagligen livslångt ta vitamin- och mineraltillskott för att på sikt inte riskera att få näringsbrist.

Förberedelse och planering

Innan en viktoperation är det viktigt att läsa på ordentligt om kostråden efter en operation och planera för hur du ska implementera detta i din vardag. Kosten är en oerhört viktig del för en lyckat resultat och chansen att vara viktstabil över tid. Under supportprogrammet på Capio CFTK har du fri tillgång till dietist för rådgivning och stöttning i din beteendeförändring.

Kontakta oss

Fyll i formuläret för att få mer information, alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke
Kvinna i färgglada kläder

Hur farligt är övervikt?

Övervikt och fetma är ett av vår tids största hälsoproblem. Samtidigt som vi idag rör oss mindre och förbrukar mindre kalorier har vi inte anpassat kosten till en ny livsstil.

Patientberättelser

"Jag vill inte missa saker längre och jag kan inte nog tacka Capio CFTK för att jag får leva mitt liv igen. Tack!"                    

- Helena, sleeve gastrectomy 2018