Helena R

Sleeve gastrectomy, mars 2015

"För mig har vikten varit ett problem till och från under hela min uppväxt. I ungdomsåren tränade jag väldigt mycket och höll då också vikten på en jämn nivå. När jag sedan slutade med det och samtidigt blev sambo med min fästman så smög sig kilona sakta på. En dag när jag ställde mig på vågen hade jag gått upp ca 40 kg under några års tid. Jag jojobantade och lyckades ibland tappa ganska många kilon, men de kom tillbaka lika snabbt och ibland med till och med mer kilon än vad jag lyckats gå ner. 

Efter två ganska täta graviditeter så var det stopp och det är efter min yngsta dotters födelse som jag bestämde mig att på riktigt göra något åt detta. Jag började söka alternativ och hittade genom en vän denna metod. 

Till en början var jag väldigt skeptisk till att göra detta, mycket på grund utan att jag vet hur det talas om att det ska vara "en lätt utväg" och med ett självförtroende på botten av havet så brydde jag mig om vad folk sa. Men, jag bokade ändå en tid för en konsultation med kirurgen och efter det samtalet hade jag bestämt mig. Jag såg en öppning för att jag äntligen skulle få må bra igen, både fysiskt och psykiskt. Jag tänkte på mina barn, jag vill ju självklart att de ska ha en mamma som orkar leka, som finns där och som inte kommer bli sjuk på grund av sin övervikt. Det vägde betydligt mycket tyngre än vad "andra människor tänkte". 

Ungefär en vecka innan operationsdagen fick jag komma till kliniken för samtal med personalen. De ingav alla ett väldigt bra intryck trots alla mina tusen frågor jag hade. Det var skönt att få svar på allt som jag hade funderat på och jag blev om möjligt ännu mer bestämd för att detta var det rätta för mig. När dagen för operationen kom så var jag väldigt nervös och jag grät ända in på operationsbordet, både av rädsla för att bli sövd, men också av lättnad för att äntligen få det gjort. Med hjälp av den underbara personalen så blev jag lugn och allting gick perfekt. Kliniken i sig är helt fantastisk. Det blev under de två dagar jag var där lite som ett andra hem och jag är dessa personer evigt tacksam för att jag fick tillbaka mitt liv. Såklart med hjälp av mig själv.

Jag har inte för en sekund ångrat beslutet jag tog om att göra detta, jag ser det som en investering i mig själv och mitt eget välmående och välbefinnande. Jag har gjort det jag själv kan göra för att må bra och slippa följdsjukdomar. Om jag ändå får det en vacker dag, så sitter jag ändå med vetskapen att jag gjort det jag kan. Jag fick mitt liv tillbaka, blev en gladare människa, en busigare och roligare mamma till mina barn och en trevligare sambo till min fästman."

Idag struntar jag i vad folk säger och sträcker på mig för att jag vågade ta steget, för det är ingen lätt match, ingen "lätt utväg". Men det är ett rackarns bra verktyg för att lyckas. 

Ta del av fler patientberättelser >

Kontakta oss

Fyll i formuläret för att få mer information, alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke