Varför ska vi träna?

Listan på varför vi ska röra på oss och träna kan göras hur lång som helst. Fördelarna när det gäller den fysiska delen är uppenbara. Alla kroppens organ gynnas av träning, inifrån och ut!

Vi blir starka, smidigare, får mer syre till hela kroppen, orkar mer, får bättre sömn, skyddar oss mot vissa sjukdomar och en rad andra positiva effekter. Det här vet vi ju men ändå kan det vara så svårt att få till den där träningen! 

Kanske har träningen legat på hyllan ett tag pga att vikten varit för hög och gjort det svårt eller så har du aldrig haft träning som en del av din livsstil. Efter operation när kilona försvinner så är det verkligen ett fantastiskt tillfälle att komma igång på riktigt och hitta ditt sätt. Träning och aktivitet är en viktig del av ditt slutliga resultat.  Att på ett eller annat sätt få in rörelse och träning i din livsstil kommer att hjälpa dig att behålla vikten på sikt. Du har kanske tidigare provat att gå ner i vikt genom att träna och förstått hur svårt det är och hur mycket träning som ska till för att lyckas med det. Att däremot ha träning som hjälp att behålla vikten är en annan femma. Man har studerat vilka strategier människor som lyckats gå ner i vikt och även behålla sin nya vikt använder och har sett att just ökad fysisk aktivitet är den strategin som mest konsekvent hängde ihop med bibehållen vikt på sikt.

Om du nu ändå behöver lite mer motivation till att komma igång så vill vi verkligen rekommendera att läsa Hjärnstark - hur motion och träning stärker din hjärna av överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen. Han beskriver i boken vad som händer med våra hjärnor när vi tränar och några exempel från boken är: 

Träning minskar stress

Hur ska man hinna med att jobba, ha ett familjeliv, ett socialt liv OCH träna? Egentligen borde vi se på det tvärtom. Vi kan hantera stressade situationer och vardagspusslet bättre om vi regelbundet ägnar oss åt fysisk aktivitet. Just när vi är stressade under lång tid bryts hjärnan ned då nivåerna av kortisol i blodet ökar. När vi ägnar oss åt fysisk aktivitet ökar istället nivåerna av kortisol, men efter avslutad träning sjunker de till en lägre nivå än innan. 

Ett bra tips är att kombinera familjetid med aktivitet genom att träna med familjen.  

Stresshantering genom träning

När du tränar byggs ett försvar upp mot stress, du tål stress bättre och den fysiska aktiviteten lär kroppen att inte reagera så starkt på stress rent fysiologiskt. Konditionsträning har där visat sig vara den bästa träningsformen. Anders poängterar dock att det inte krävs några maratonlopp för att träna hjärnan, utan att allt är bättre än inget. All typ av fysisk aktivitet är ett sätt att bli mer tolerant mot stress och att på ett bättre sätt hantera stressen.  Konditionsträning är mest effektiv men även styrketräning är effektivt eftersom musklerna kan hjälpa kroppen att ta bort ett av de ämnen som bildas vid stress och rena blodet från den skadliga stressen förklarar Anders. 

Lindra ångest, depression och oro

Förutom att träning lindrar stress så har det visat sig vara extremt effektivt mot oro, ångest och depression som alla ingår i samma kroppsliga system. Stark ångest, eller panikattacker, kan stillas med hjälp av träning. Exempelvis i en studie lät man 12 försökspersoner, som aldrig upplevt en panikångestattack, injiceras med ett preparat som framkallar panikångestattacker. Hälften av försökspersonerna drabbades av andnöd, kallsvettningar, hjärtklappning och en skräckkänsla. Efter ett intensivt träningspass i 30 minuter gjordes testet om och då drabbades endast 1 av 14 av panikångest.  

Resultatet blev ännu mer distinkt när man utförde samma test på 12 personer där alla drabbats av panikångest tidigare. Försöksgruppen fick bara halva dosen av preparatet och trots detta drabbades 9 av 12 av en panikattack. Efter 30 minuters träning gjordes testet om och endast 4 av 12 drabbades av panikångest, som enligt dem var mindre obehagliga än innan.  

Träningens effekt jämfört med antidepressiv medicin

Träning har som beskrivits en väldigt bra effekt på ångest och panikångest. Man måste dock vara försiktig i början och inte träna för hårt då en ökad puls i kroppen kan tolkas som en panikattack!  

En av nio svenskar äter antidepressiva mediciner idag. Anders Hansen betonar att medicinerna är viktiga och gör väldigt stor nytta. Samtidigt visar forskning att träning kan ha en jämförbar effekt. Den som lider av oro, ångest och lätt depression kan minska symptom genom att röra på sig, men man måste ta det försiktigt och rådgöra med sin läkare.  

Ditt minne förbättras

Hippocampus är vårt minnescentrum som krymper av stress och depression, men växer av träning. Centret blir även mindre i takt med att man blir äldre, vilket försämrar minnet. En intressant studie har gjorts på två försöksgrupper som lottades att antingen göra lugna stretchövningar eller promenera regelbundet tre gånger i veckan, 45 minuter per gång. Det visade sig efter det här året att Hippocampus hade krympt med 1,4 procent hos dem som hade haft stretchövningar, vilket motsvarar ett års normalt åldrande efter 25 år. För dem som promenerat hade Hippocampus däremot växt med två procent. Det betyder i praktiken att istället för att bli äldre så hade den blivit två år yngre rent storleksmässigt och att promenadgruppen hade stärkt sitt minne.  

Hjärngymnastik

Vilken är den bästa träningsformen för att hålla hjärnan i trim? Anders Hansen menar att det räcker med att promenera snabbt 30-40 minuter, tre gånger i veckan. Effekten ökar om man ökar intensiteten i träningen. Konditionsträning är den överlägset bästa träningsformen och helst ska man få upp pulsen ordentligt i 30-35 minuter 2-3 gånger i veckan för bästa resultat.  

Så man skulle kunna säga att det bästa sättet att hålla hjärnan frisk och fräsch är att motionera! Sudoku, korsord, datorspel och kognitiva appar går inte att jämföra med att dra på sig träningskläder och ge sig ut - det är så mycket bättre!