Viktnedgång efter en viktoperation

Är vikten viktig? Vad kan du egentligen förvänta dig vad gäller viktnedgången och hur kan du skapa ett harmoniskt förhållningssätt till siffrorna på vågen?

Nu har det gått en tid efter din operation och vi hoppas att du börjat märka positiva effekter av din sleeve gastrectomy eller gastric bypass. Kanske sover du bättre, fått mindre besvär av smärta i kroppen eller börjat trappa ner på någon medicin du tar. Något som blir mycket mätbart är antal kg du har gått ner. Att se siffrorna ticka ner är något som kan ge en kick och glädje men att se hur vikten står stilla kan skapa oro och stress om det inte är enligt förväntan. Är vikten viktig? Vad kan du egentligen förvänta dig vad gäller viktnedgången och hur kan du skapa ett harmoniskt förhållningssätt till siffrorna på vågen?

Är vikten viktig?

Hur mycket en kan förvänta sig att gå ner efter en operation är en mycket vanlig fundering. En del strävar efter en vikt de vägde vid en yngre ålder och trivdes i medan andra tycker att det känns viktigt att bli ”normalviktig” enligt BMI-skalan.

Syftet med en viktoperation anser vi vara den hälsovinst som uppstår i samband med viktnedgång och då är det ointressant att specificera en exakt målvikt. Siffrorna på vågen är nämligen inte ett direkt mått på hälsan eller hur ”lyckad” operationen är. Att däremot på sikt  få ett hälsosamt midjemått och kroppssammansättning, äta näringsrik och sund mat, ha regelbundna träningsvanor och dagligen ta dina vitamin- och mineraltillskott är mer betydelsefullt.

Förväntad viktnedgång?

Om vi ändå ska nämna något om siffror och statistik finns det sammanställningar som visar att viktnedgången i genomsnitt är kring 80 % av övervikten, oavsett operationsmetod. Detta innebär att en del når normalvikt enligt BMI-skalan medan andra får en mindre viktnedgång. En större viktnedgång behöver nödvändigtvis inte likställas med en bättre hälsa.

Få ett harmoniskt förhållningssätt till vikten

Tänk långsiktigt

När beslutet väl är taget och viktoperationen är genomförd vill många så snart som möjligt se effekten och resultatet. Det är inte helt ovanligt att oro och funderingar kommer tidigt efter operationen, att viktnedgången går för långsamt eller varför viktnedgången är större för någon annan. Alla har med sig sitt bagage och har vid ett eller flera tillfällen varit med om tidigare misslyckande viktminskningsförsök. Dessa känslor kan lätt återuppväckas och skapa olika känslor.

Det är viktigt att se viktoperationen som ett hälsoprojekt och att det handlar om att långsiktigt ändra beteende. Första året är en skola där det handlar om att lära känna sina nya hunger- och mättnadssignaler, portionsstorlekar och vilka livsmedel som passar. Samma sak gäller kring viktnedgången. Låt det ta den tiden det tar och försök att lugnt sitta i båten och fokusera på det du kan påverka, nämligen kosten och träningen. 

Vi är alla olika

Något som är oerhört viktigt att komma ihåg är att vi alla har olika förutsättningar. Verktyget du får vid operationen är olika effektivt för olika individer. En del får en ordentlig skjuts medan andra får kämpa på lite mer i uppförsbacke för att få ett tillfredställande resultat. Faktorer som kan påverka resultatet av operationen är bland annat kön, ålder, genetik, ursprungsvikt, mediciner och fysisk aktivitet. Du gör med andra ord din resa och den kan inte jämföras med någon annans.

Var beredd på viktplatåer

Perioder där vikten står helt stilla, viktplatåer, är mycket vanligt efter en operation och kan komma tidigt. Detta kan vara en mental utmaning och det du kan göra är att fortsätta följa våra rekommendationer. Under dessa perioder är det extra viktigt att du inte går tillbaka till gammalt "bantningstänk". Håll ut så passerar du snart platån. Skulle viktplatån vara i flera veckor är du varmt välkommen att höra av dig till oss för rådgivning. 

Väg dig inte varje dag!

Vi rekommenderar inte att du väger dig varje dag. En gång per vecka eller varannan vecka räcker bra. Ställ undan vågen ett tag om du känner att det skapar stress för dig. Känn istället skillnaden på klädesplagg eller använd måttband.

Gör det du kan!

Under den första tiden får många en extra skjuts vad gäller viktnedgången, oavsett hur väl kostråden följs. Trots att vikten tickar ner är det oerhört viktigt att du gör det du kan för att skapa vanor som håller i längden. Snurrar tankarna för mycket är det också en god idé att ta hjälp av en professionell samtalskontakt som kan hjälpa dig med verktyg.

Kontakta oss!

Jeanette och Therese, våra två dietister och Karin, sjuksköterska finns varje dag på kliniken. Vid minsta fråga eller fundering är du varmt välkomna att kontakta oss. Vi finns här för dig för att bolla, besvara frågor eller bara lyssna!

 

Så, för att summera...

Att låta fokus på vikten ta mindre plats i vardagen är förhoppningen för många innan en viktoperation. Att äta för att det är gott och för att ge bränsle till kroppen och att träningen blir av för att du mår bra utav det. Var snäll mot dig själv. Många förändringar är stora och kräver tid. Tänk långsiktigt och fokusera på de positiva effekterna som du hittills har fått efter din operation. Låt inte siffrorna på vågen ta din energi utan välj att fokusera på andra delar!