Operation pilonidalcysta

Operationen

Pilonidalcysta är ett hårsäcksystem som vuxit under huden. Det utskärs med diatermi för att det inte skall blöda och för att man ska se att alla gångar tas med. På grund av närheten till anus kan man inte sy igen dessa sår utan de får läka öppna. I regel för du gå hem samma dag och det är bra om du har en anhörig eller vän hos dig första dygnet. På operationsdagen träffar du din narkosläkare. Operationen sker i narkos. Observera att du inte får köra bil på 24 timmar efter narkosen.

Omläggning

Till en början behöver du omläggning varje dag. Efter en tid kan man glesa ut antal omläggningar/vecka. Omläggningarna görs hos distriktssköterska på din vårdcentral. Boka in dessa besök i god tid innan planerad operation.

Återbesök

Oftast efter 6 veckor eller vid behov till läkare på Capio Läkargruppen.

Smärta

Vi rekommenderar att du i början tar smärtstillande tabletter 30 min före omläggning i förebyggande syfte. 4-5 dagar efter operationen kan man få mer ont vilket oftast planar ut på några dagar. Det är individuellt hur mycket smärta man upplever.

Medicinering

Du får e-recept på smärtstillande medicin. Elektroniskt recept skickas direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitets-handling.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd brukar vara mellan 1-4 veckor beroende på ditt yrke. Om du blir sjukskriven skickas ditt sjukintyg elektroniskt till , där du kan läsa, skriva ut och spara intygen i din dator och dessutom skicka dem till Försäkringskassan. Sjukintyget kan även skickas direkt från oss till Försäkringskassan efter överenskommelse med läkaren. 

Läs mer om

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 85.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till allmänkirurgiska mottagningen