Operation ljumskbråck

Operationen

Bråck orsakas av en försvagning av muskulatur och bindväv i bukväggen. Bråcket bildas av en liten säck av bukhinnan som glider ut genom det svaga stället i bukväggen. Vid operationen avlägsnas bråcksäcken eller petas tillbaka in i bukhålan. Bukväggen förstärks ofta med ett tunt nylonnät för att öka hållfastheten. På operationsdagen får du träffa din doktor samt narkosläkare. Operationen sker i narkos. Observera att du inte får köra bil på 24 timmar efter narkosen.

Efter operationen

I regel får du åka hem samma dag och det är bra om du har en anhörig eller vän hemma hos dig första dygnet. Redan dagen efter operationen bör du vara uppe och gå men undvik ansträngning. Undvik också tunga lyft och cykling de närmaste 2 veckorna efter operationen. Håll handen som mottryck över såret om du hostar eller nyser. Det är vanligt att det uppstår blåmärken och svullnad kring operationsområdet, och hos män ibland ner i pung och penis, detta försvinner av sig självt. Vävnaden under såret känns ofta lite hård flera veckor efter operationen. Ett visst känselbortfall under ärret kan förekomma. En stickande smärta kan förekomma upp till ett år efter operationen.

Förband

Förbandet ska sitta orört under de första 14 dagarna. Det går bra att duscha på förbandet. Om förbandet lossnar kan du byta det. Liknande förband finns att köpa på apoteket. Efter att stygnen/förbandet är borttaget är det bra att tejpa op-snittet med kirurgtejp, Micropore. Finns att köpa på apotek. Fortsätt gärna att tejpa ditt op-snitt i 2-3 mån. Desto längre du tejpar desto bättre förutsättningar att du får ett fint ärr.

Om ditt sår är suturerat, det vill säga att du har fått stygn som tas bort efter 12-14 dagar. Detta görs hos sjuksköterska på vårdcentralen. Tiden på vårdcentralen bokar du själv.

Om ditt sår är suturerat med resorberbar tråd, de stygnen försvinner av sig själva. Du har alltså inga stygn som ska tas bort. Låt förbandet som sitter över själva såret sitta kvar i 14 dagar.

Smärta

Det är individuellt hur mycket smärta man upplever.

Medicinering

I vissa fall får man elektroniskt recept på smärtstillande medicin. E-recept skickas då direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Sjukskrivning

Sjukskrivningslängden är beroende av ditt yrke, räkna med ca 2 veckor. Om du blir sjukskriven skickas ditt sjukintyg elektroniskt till 1177 Mina intyg, där du kan läsa, skriva ut och spara intygen i din dator och dessutom skicka dem till Försäkringskassan. Sjukintyget kan även skickas direkt från oss till Försäkringskassan efter överenskommelse med läkaren. Läs mer om

Tillbaka till allmänkirurgiska mottagningen