Hysteroskopi

Hur går operationen till?

Att undersöka livmoderns insida med hjälp av en kamera kallas för hysteroskopi. Detta görs i narkos och tar ca 15 minuter. Vid operationen vidgas livmoderhalsen så att man får tillträde till själva håligheten lite längre upp i livmodern. Ingreppet görs för att undersöka och eventuellt påvisa och avlägsna förändringar som t ex polyper och muskelknutor, som bl a kan orsaka blödningsbesvär.

På operationsdagen får du träffa din läkare samt narkosläkare. Observera att du inte får köra bil på 24 timmar efter narkosen. Du kan inte ha menstruation på operationsdagen, vänligen kontakta oss i så fall 019-217920.

Eventuella komplikationer

Det är ovanligt med komplikationer vid denna typ av operation. Något som dock i mycket sällsynta fall kan hända är att man perforerar livmodern i samband med operationen. Det brukar inte föranleda någon ytterligare åtgärd än att man kan få stanna över natten för observation till nästa dag. Det kan även hända att man kan få infektioner och blödningar, men även det är ganska sällsynt.

Hemgångssamtal

Innan du går hem får du träffa din läkare som går igenom vad som är gjort vid operationen.

Vad ska jag tänka på efter operationen?

Eftersom det tar ca 1 vecka innan livmoderhalsen dragit ihop sig igen och det under den tiden kan blöda bör du undvika bad, samlag och tampong tills allt är läkt. Det tar ungefär 7-14 dagar.

Återbesök

Enligt överenskommelse mellan behandlande läkare och patient.

Sjukskrivning

Ofta kan man återgå till arbetet inom 1-7 dagar och då behöver man inte få ett sjukintyg utskrivet. Om du blir sjukskriven skickas ditt sjukintyg elektroniskt till 1177 Mina intyg, där du kan läsa, skriva ut och spara intygen i din dator och dessutom skicka dem till Försäkringskassan. Sjukintyget kan även skickas direkt från oss till Försäkringskassan efter överenskommelse med läkaren.

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar  019-21 79 70.

Kontakta oss efter operationen om du får ont i magen, illaluktande flytning eller feber över 38 grader.

Tillbaka till Kvinnomottagningen