Operation nässkiljeväggen

Näsan består av två hålrum med en vägg emellan. Målet med operationen är att Du ska få jämnare luftflöde mellan höger och vänster näsborre. Operationen görs för att väggen är sned. Operationen sker i narkos. Riskerna med operationen är små. Det kan bli en sårinfektion, som kan kräva antibiotika, eller ett hål genom nässkiljeväggen. Om Du är man och har mustasch bör Du klippa den kort (ej raka bort den) för att minska infektionsrisken. Vi opererar genom näsborrarna och det blir inga ärr i huden. Nässkiljeväggen flyttas till mitten av näsan. Näsans utseende påverkas inte, ej heller luktsinnet. Vid operationen sätts två plastskivor in i näsan för att ge stöd åt nässkiljeväggen. Vi sätter även in en tygremsa och ibland ett luftrör i vardera näsborre.

Efter operationen

Du får åka hem samma dag. Sov gärna med höjd huvudända och ej på magen.

Dagen efter operationen tar du bort tygremsorna och eventuella rör. Om du fått rör i näsan så tar du först bort fixeringstejpen. Fukta sedan tygremsan med koksalt och dra sedan ut den och rören (om du fått sådana). Det kan blöda lite grann men det brukar sluta efter några minuter. Om blödningen fortsätter kan Du lägga en blöt och kall handduk på pannan. Om det inte hjälper kan Du ringa på vår akuttelefon, se kontakt nedan. Efteråt finns det en geléklump i näsan som så småningom lossnar och kommer ut. Plastskivorna i näsan sitter kvar tills återbesöket.

Efter operationen är näsan något öm och det bildas skorpor och vätska i näsan. Undvik att peta i näsan och att snyta Dig hårt. Det är också vanligt att man är lite bedövad i överläppen och i överkäkständerna första tiden. Om du nyser mycket kan du stoppa det genom att bita dig i tungan. Du får använda receptfri nässpray första veckan efter operationen. Undvik kontaktidrott första månaden efter operationen.

Återbesök

Efter ungefär en vecka får Du komma på återbesök för att ta bort plastskivorna i näsan. Ta gärna 2 st tabletter Alvedon en timme innan återbesöket. Efteråt kan det lossna trådar från näsborren.

Sjukskrivning

Efter operationen blir Du sjukskriven 10-14 dagar. Ditt sjukintyg skickas elektroniskt till 1177 Mina intyg, där du kan läsa, skriva ut och spara intygen i din dator och dessutom skicka dem till Försäkringskassan. Sjukintyget kan även skickas direkt från oss till Försäkringskassan efter överenskommelse med läkaren.