Bankartskada

Operationen

Du ska eller har blivit opererad i din axel med stabilisering av främre broskringen som på latin kallas för ”labrum”. Det finns även ett egennamn för denna skada, s.k. Bankartskada. Skadan uppstår i samband med att man får axeln ur led. Broskringen lossnar då ifrån ledskålens främre kant vilket leder till instabilitet samt smärtproblematik. Operationen utförs med titthålsteknik och man sätter in en form av förankring med starka trådar. Trådarna sys igenom broskringen som sedan knyts tillbaka till ledskålskanten.

  • Vid operationen läggs en lokalbedövning som kan ha effekt under första dygnet.
  • Observera att du inte får köra bil på 24 timmar om du har varit sövd
  • Efter operationen få du en speciell mitella, s.k. axellås, som du ska använda för att broskringen ska få en chans att läka fast.
  • Det är mycket viktigt att man har kontakt med en kvalificerad sjukgymnast. Ta kontakt med sjukgymnast på din hemort redan före operationen. Första besöket efter operationen bör ske cirka en vecka efter ingreppet.

Förband

  • Första dygnet kan det komma en hel del blodtillblandad vätska på förbandet.
  • Du kan duscha på förbandet men det kan med fördel hållas torrt de första två dygnen. Förbandet ska vara orört tills stygnen tas bort. Om förbandet lossnar eller att det läcker kan du byta det. Förband finns att köpa på apoteket. Behöver du hjälp med omläggning kan du kontakta distriktssköterskan på vårdcentralen.
  • Stygnen tas bort efter 10-14 dagar hos distriktssköterska eller på ortopedmottagningen.

Träning

  • Träning sker med hjälp av sjukgymnast.
  • Ta loss armen ur axellåset flera gånger per dag och rör på armbågen så att den inte stelnar till. Gör även pumpövningar med handen så att den inte svullnar. 
  • Det är tillåtet att få börja röra på axeln redan efter några dagar. Endast en rörelse är förbjuden under de första fyra veckorna, det är att du inte får utåtrotera överarmen mer än operatören angivet. Annars finns risk att broskringen slits loss. Följ noggrant instruktionerna som du får från din sjukgymnast!

Medicin

Du kommer få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

Återbesök enligt postoperativ regim i operationsberättelsen.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av ditt yrke/sysselsättning. Ditt sjukintyg skickas i regel elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till ortopedmottagningen