Impingement

Operationen

Du ska/eller har blivit opererad i din axel med bortfräsning av ben på undersidan av skulderledens bentak. Detta sitter framtill i leden och har till uppgift att vara ”tak” för axelleden. Operationen utförs med så kallad titthålskirurgi.

  • Din arm är fixerad mot kroppen med en dubbelslynga. Du får avveckla slyngan när du vill, och vid behov endast använda den nattetid för att inte ”tappa” armen. Normalt skall man alltid ta ut underarmen och böja/sträcka i armbågsleden flera gånger om dagen.
  • Vid operationen läggs en bedövning i operationsområdet som har effekt i cirka 6-7 timmar efter ingreppet.
  • Observera att du inte får köra bil på 24 timmar om du varit sövd.

Förbandet

  • Förbandet ska sitta orört tills stygnen tas bort.
  • Du kan duscha på förbandet, men kan med fördel hållas torrt de första 2 dagarna. Första dygnet kommer det vanligtvis en del blodtillblandad vätska på förbandet.
  • Om förbandet lossnar eller läcker behöver du byta det. Förband finns att köpa på apoteket. Behöver du hjälp med omläggning kontaktar du distriktssköterskan på vårdcentralen.
  • Stygn tas bort efter 2 veckor på vårdcentralen eller på ortopedmottagningen. Ibland väljer man att tejpa de små operationssåren istället för att använda stygn. Låt då ditt förband och tejp sitta i minst 10 dagar, därefter tar du bort det.

Träning

Under tre veckor är det främst pendling av armen som gäller, men full rörlighet tillåts och uppmuntras redan från början. Det är bra om rörelseträning sker i nära samförstånd med sjukgymnast. Det första sjukgymnastbesöket sker efter ca 1 vecka.

Medicin

Du kommer få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

Återbesök vanligen efter 6-8 v.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av ditt yrke/sysselsättning. Ditt sjukintyg skickas i regel elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.  

Tillbaka till ortopedmottagningen