Rotatorcuffskada

Operationen

Du ska/eller har blivit opererad i din axel med bortfräsning av ben på undersidan av skulderledens bentak och dessutom så har den trasiga muskulaturen fästs åter till överarmen. Musklerna är fästade med suturankare som håller det stadigt på plats.

  • När musklerna varit trasiga en tid brukar de försvagas eftersom de inte varit använda och det tar ganska lång tid att träna upp dem igen. Det är viktigt att man har bra kontakt med en kvalificerad sjukgymnast som använder sig av Axelina träningsmodell. För träning, se nedan.
  • Man får vanligen ett axellås som används under 3-4 veckor dygnet runt om inte operatören ordinerat annat. Vid mindre rotatorkuffskada räcker det oftast att du använder dig av en dubbelslynga.
  • Under operationen läggs en bedövning i operationsområdet som kan ha effekt under första dygnet efter ingreppet.
  • Observera att du inte får köra bil på 24 timmar efter att du varit sövd.

Förbandet

  • Första dygnet kan det komma en hel del blodtillblandad vätska på förbandet.
  • Förbandet ska sitta orört tills stygnen tas bort. Om förbandet lossnar eller läcker innan dess byter du förband. Förband finns att köpa på apoteket. Behöver du hjälp med omläggning kontaktar du distriktssköterskan på vårdcentralen. Du kan duscha på förbanden men det kan med fördel hållas torrt de första två dagarna.
  • Stygnen tas bort efter 2-3 veckor hos distriktssköterska eller på ortopedmottagningen.

Träning

  • Träning sker med hjälp av sjukgymnast. Första sjukgymnastbesöket bör ske efter ca 1 vecka. Ta med dig operationsberättelsen till sjukgymnasten.
  • Det är viktigt att du tar ur armen ur axellåset/slyngan flera gånger om dagen för att göra pumpövningar med handen och sträcka i armbågen så att det inte samlas blod i armen och handen, då kan armen svullna.
  • Följ läkarens råd och sjukgymnastens anvisningar gällande belastning och rörelser av armen.

Medicin

Du kommer att få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

Återbesök enligt postoperativ regim i operationsberättelsen.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av ditt yrke/sysselsättning. Ditt sjukintyg skickas vanligen elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på .

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till ortopedmottagningen