Fotkirurgi

Operationen

De allra flesta av de ortopediska ingreppen gör man polikliniskt, dvs. man kan gå hem samma dag som operationen. Du kommer att få träffa din ortopedläkare både före och efter operationen och kan då svara på frågor som du har. Om det är planerat att du ska vara sövd i samband med operationen kommer du även att träffa narkosläkaren.

Observera att du inte får köra bil på 24 timmar om du varit sövd.

Förbandet

  • Förbandet ska sitta orört till återbesöket. När du duschar ska du skydda förbandet så att det blir vattentätt med hjälp av plast och tejp.
  • Ha foten i högläge ovan hjärtnivå ofta. Svullnad försämrar läkningen.
  • Det kan blöda en del efter hemkomsten. Då är det extra viktigt att foten läggs i högläge ovan hjärtnivå. Om det blöder igenom lite på ett ställe kan man förstärka förbandet med förband som finnas att köpa på apotek. Blöder det igenom mycket eller om förbandet känns stelt och skaver är det bra att kontakta oss för att få hjälp.
  • Om du har fått stift i tårna bör du vara extra försiktig mot stötar.
  • Kryckor brukar sällan behövas. Hur du får belasta foten får du instruktioner av din läkare.
  • Ofta när foten opererats och fått förband så har man svårt att komma i sin sko. Därför får man en speciell postopsko av oss.
  • Ev. plasttossa används för att undvika blöta ner bandaget ute. Det är viktigt att man tar av den inomhus, annars blir det för varmt och tätt.
  • Din operatör informerar dig om du behöver använda kryckor.

Medicin

Du kommer få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

Du som har stygn tar bort dem 2-3 veckor efter ingreppet, vanligen hos sköterska på ortopedmottagningen.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av ditt yrke/sysselsättning. Ditt sjukintyg skickas i regel elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på .

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber

Tillbaka till ortopedmottagningen