Hallux valgus

Operationen

Operationen innebär att man ändrar vinkeln på leden mellan stortåns framfotsben och stortån. Det gör att ”knölen” försvinner mer eller mindre, samt att stortån i regel blir rakare. I vissa fall fixerar man läget med en liten skruv som man sedan inte behöver ta bort.

Du får en postopsko av oss då du ej kommer att komma i din vanliga sko och för att underlätta att belasta den opererade foten. Du bör gå försiktigt och använda skon under hela 6 veckor.

Tån brukar en tid efter operationen tendera bli lite sned igen, men smärtan brukar vara borta. Du kommer ganska snabbt igång med att gå efter operationen, men det kan ta lång tid innan du blir helt bra. Du kan vara svullen och stel under en längre tid och ha svårt att komma i dina vanliga skor. Det är viktigt att veta att det är en smärtoperation. Din operatör kommer att informera dig om du kommer att behöva kryckor.

Förband

  • Förbandet skall sitta orört/torrt till återbesöket. När du duschar ska du skydda förbandet så att det blir vattentätt med hjälp av plast och hudvänlig tejp.
  • Ha foten i högläge ovan hjärtnivå ofta. Svullnad försämrar läkningen.
  • Det kan blöda en del efter hemkomsten. Om det blöder är det extra viktigt att foten läggs i högläge ovan hjärtnivå. Oftast räcker det då att förstärka förbandet med en extra linda som kan köpas på apoteket. Har det blött igenom mycket eller om förbandet känns stelt eller skaver behöver du kontakta oss för att få hjälp av oss med förbandsbyte och få lindningen av foten på rätt sätt.
  • Ev. plasttossa kan användas ute för att undvika att blöta ner förbandet. Det är viktigt att du tar av den inomhus annars blir det för varmt och tätt.

Medicin

Du kommer få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

Efter cirka tre veckor får du ett återbesök till sköterska på mottagningen då tar vi bort stygnen. Då får du även ett nytt förband att ha i ytterligare tre veckor. När det gått cirka sex veckor efter operationen tas förbandet bort. Det gör du själv hemma eller på ortopedmottagningen om du fått tid för återbesök hos operatör/sjuksköterska.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av ditt yrke/sysselsättning. Vanligen 3-6 veckor.

Ditt sjukintyg skickas vanligen elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till ortopedmottagningen