Hammartå

Operationen

Operationen innebär att man nyper av en del av tån så att den blir kortare eller att man stelopererar tån i en led. Det sker ofta i ledningsanestesi, en typ av lokalbedövning och du får åka hem samma dag. Om man istället blivit sövd får man inte köra bil på 24 timmar.

Förband

  • Om man har en stor felställning kan man behöva fixera tån på operation med ett stift som ska sitta i cirka 5 veckor. Var då extra försiktig och skydda stiftet mot stötar.
  • Förbandet på tån skall vara orört/torrt till återbesöket. När du duschar ska du skydda förbandet så att det blir vattentätt med hjälp av plast och tejp.
  • Ha foten i högläge ovan hjärtnivå ofta. Svullnad försämrar läkningen.
  • Om det blöder är det extra viktigt att foten läggs i högläge ovan hjärtnivå. Oftast räcker det då att förstärka med förband som du kan köpa på apoteket. Om det blött mycket kan förbandet bli stelt och skava när blodet torkat. Då får man gärna höra av sig till oss så att det kan bytas.
  • Ev. plasttossa kan användas utomhus för att skydda ditt förband från att bli blött. Det är viktigt att du tar av den inomhus, annars blir det för varmt och tätt.
  • Det kan vara svårt att komma i sin sko efter operationen. Man får därför en speciell postopsko av oss.
  • Operatören kommer att informera dig om du kommer att behöva kryckor.Du behöver inga kryckor.

Medicin

Du kommer få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

  • Efter cirka tre veckor får du ett återbesök till mottagningen då stygnen tas bort och såret kontrolleras.
  • Om du fått ett stift i tån tas det bort efter cirka fem veckor på mottagningen.

Sjukskrivning

Ofta kan man återgå till arbetet inom 1-7 dagar och då behöver man inte få ett sjukintyg utskrivet. Blir du sjukskriven så skickas vanligen ditt sjukintyg elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till ortopedmottagningen