Artroskopi

Operation

Du har/kommer att vara med om en så kallad titthålskirurgi i din knäled. Vid artroskopi kan din läkare inspektera knäleden inuti för att klargöra orsaken till dina besvär. I regel utförs även kirurgiska åtgärder i leden, t ex avlägsnande av menisken eller delar av den.

  • Knäleden är efter operationen fylld med lokalbedövning som gör att du är smärtfri i leden och den varar i cirka 8 – 48 timmar. Under den tiden måste man vara extra försiktig så man inte överanstränger knät. Det kan kännas som om det ”bubblar” i knäleden. Det beror på att det finns både vätska och luft i knät, men det försvinner efter hand.
  • Observera att du inte får köra bil på 24 timmar om du har varit sövd.

Förband

  • Förbandet skall sitta orört under 2 dagar.
  • Dag 3 tar du bort lindan och absorptionsdynan. Förbanden låter du sitta kvar. Trä därefter på den medskickade Tubigripstrumpan över knät. Ha den på dygnet runt de första 4 dagarna för att sedan ta av den nattetid. Tubigripstrumpan ska användas i 10 dagar men kan användas längre om knät är svullet. Känns det som om den sitter för hårt (vilket kan hända om knäleden svullnar kraftigt) så ta av Tubigripstrumpan och använd istället lindan.
  • Svullnad av knät sker ibland de närmaste dagarna efter operationen. Det är bra att då och då ha benet i högläge ovan hjärtnivå och röra foten samtidigt för att motverka svullnaden.
  • Förbanden som du fått går att duscha på om de sitter bra och inte läckt bredvid.

Om dina sår är suturerade, det vill säga att du har fått stygn som tas bort efter ca 14 dagar. Detta görs på ortopedmottagningen eller vårdcentralen.

Om du inte har några stygn som ska tas bort. Låt förbanden som sitter över såren sitta kvar i 10-14 dagar.

Träning

Börja med träningsprogrammet du fått med dig på dag 3. Gör övningarna minst en gång per dag. Ta gärna hjälp av sjukgymnast.

Din operatör informerar dig om du kommer att behöva använda kryckor.

Träningsprogram efter artroskopi för utskrift

Medicin

Du kommer att få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling. 

Sjukskrivning

Ofta kan man återgå till arbetet inom 1-7 dagar och då behöver man inte få ett sjukintyg utskrivet. Blir du sjukskriven så skickas vanligen ditt sjukintyg elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på .

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till ortopedmottagningen