Patellaluxation

Operationen

Operationen görs under narkos. Dessutom får du en lokalbedövning runt knäskålssenan före sövningen för att du inte skall ha ont efter operationen. Under operationen görs tre snitt över knäleden. Därefter utför man mjukdelsoperationen där en muskelsena från lårets baksida används för att ersätta den uttöjda ledbandsapparaten på knäskålens insida. Slutligen sutureras (sys) såren. Observera att du inte får köra bil på 24 timmar eftersom du varit sövd.

Förbandet

 • Första dygnet rinner det vanligtvis mycket blodblandad spolvätska från såret.
 • Förbandet ska hållas torrt och orört i 2 dagar.
 • Dag 3 lindar du av lindan och tar bort absorptionsdynan. Låt övriga förband sitta kvar. Trä på Tubigripstrumpan över förbanden. Den ska du ha dygnet runt den första veckan, därefter kan du ta av den till natten. Om det upplevs som den sitter för hårt använd då istället lindan (under kylförbandet för dig som fått det).
 • Det går att duscha på förbanden. Förbanden ska helst sitta kvar till stygnen ska tas bort. Om förbanden lossnar byter du till de medskickade förbanden. Behöver du hjälp med omläggning kan du kontakta distriktssköterska.
 • Stygnen tas bort efter 2-3 veckor hos distriktssköterska eller på mottagningen.
 • Ibland används ett kylförband för att minska svullnad samt lindra smärta i samband med träning och vila de första tre veckorna. Kylförbandet behöver inte återlämnas.
 • Har du fått en ortos utprovad innan operationen så använder du den enligt ordination av operatören.

Träning

 • Träningen börjar så fort du vaknar efter operationen. Det är tillåtet att böja knäleden genast och det är bra att göra det när man har bedövning i leden. Det gör att det blir lättare att komma igång senare.
 • När du ligger stilla är det bra om knäleden kan vara så rak som möjligt. Det kan kännas och låta som om det ”bubblar” i knät. Det beror på att det finns både vätska och luft i knäleden. Undvik kudde under knät.
 • Det kan kännas som om det ”bubblar” i knät. Det beror på att det finns både vätska och luft i knäleden.
 • Du får genast belasta ditt knä med full tyngd. Vi vill dock att du använder kryckkäppar i 2-4 veckor i möjligaste mån för att inte äventyra ditt nya korsband. Det tål att gå på men om man halkar till eller ramlar så är risken stor att man skadar sig på nytt.
 • Balans- och koordinationsövningar är viktiga inslag i träningen efter operationen. Det är viktigt att du har ett mycket nära samarbete med din sjukgymnast under hela rehabiliteringen. Ditt första besök hos sjukgymnasten bör ske inom 7-10 dagar efter operationen. Ta med dig träningsprogrammet och operationsberättelsen du fått med dig.

Medicin

Du kommer få recept på nödvändiga mediciner. Recepten skickas elektroniskt direkt till apoteket och kan hämtas på vilket apotek som helst i Sverige. Glöm inte att ta med gällande identitetshandling.

Återbesök

Återbesök enligt postoperativ regim i operationsberättelsen.

Ibland ordinerar operatören att du ska göra ett muskeltest hos sjukgymnasten några månader efter operationen. I så fall ska du se till att ta med dig resultatet av testet när du träffar din ortopedläkare. Journalkopia kan du skriva ut via eller be om utskrift direkt av din sjukgymnast.

Sjukskrivning

Sjukskrivningens längd är beroende av ditt yrke/sysselsättning. Ditt sjukintyg skickas vanligen elektroniskt direkt till Försäkringskassan. Läs mer om hur du hanterar dina läkarintyg och läkarutlåtanden på .

Kontakt

Har du frågor innan operationen är du välkommen att ringa vardagar 019 – 21 79 83.

Kontakta oss efter operationen om du får besvär med rodnad, svullnad, ökad smärta i operationsområdet och/eller feber.

Tillbaka till ortopedmottagningen