kvinna med hand i midjan kvinna med hand i midjan

Mag- och tarmundersökningar

Vid problem med magen och tarmarna används endoskopiska undersökningar, där vi med hjälp av en kamera på en mjuk slang kan se hur mage och tarmar ser ut.

Endoskopisk undersökning 

Med hjälp av kamera på en mjukt böjligt instrument kan vi se hur mage och tarmar ser ut från insidan via en TV-skärm.

Om du har problem med till exempel diarré, blodbrist eller blod i avföringen kan läkaren behöva titta in i tjocktarmen, kolon. Koloskopi eller sigmoideoskopi är de undersökningar som används då och görs med ett mjukt och böjligt instrument via ändtarmsöppningen.

Om du har problem med matstrupen, magsäcken och övre delen av tunntarmen görs undersökningen Gastroskopi. Undersökningen görs med en böjlig slang genom svalget. 

Läs mer om de olika undersökningarna här nedan.

 • Gastroskopi

  Gastroskopi görs för att undersöka matstrupen, magsäcken och övre delen av tunntarmen, för att se om det finns några sjukliga förändringar. Vid behov kan man ta vävnadsprov för mikroskopisk analys. En sådan provtagning i samband med undersökningen är smärtfri och ofarlig. Man kan vid behov också ta bort polyper och behandla blödande kärlförändringar.

  Allmänt

  Ring din egen mottagning där du behandlas om du:

  • har medicin mot diabetes
  • äter Waran eller Marcomar
  • har, eller blivit opererad för hjärtklaffsjukdom
  • har uttalad hjärtsvikt eller svår (syrgasberoende) lungsjukdom

  Före undersökningen

  För att vi ska kunna genomföra undersökningen måste magsäcken vara tom. Du ska därför inte äta eller dricka sex timmar före undersökningen. Du får dock ta din morgonmedicin med lite vatten.

  Undersökningen

  För själva undersökningen används ett instrument, i form av en böjlig slang med en diameter på knappt en cm, som förs ned genom svalget. Det sänder en bild av matstrupen, magsäcken och övre tunntarmen som man granskar på en TV-skärm.

  Om du så önskar blir du bedövad med ett bedövningsspray i svalget för att minska svalgreflexerna. Själva undersökningen tar 5 minuter. Hela besöket tar inte mer än 30 minuter. Undersökningen utförs av läkare.

  Efter undersökningen

  Om du fått bedövningsspray i svalget ska du inte äta eller dricka förrän du känner att bedövningen släppt. Det finns annars risk att du sväljer fel. Preliminärt undersökningsresultat erhåller du innan du går hem. Svar översändes skriftligt till inremitterande läkare.

 • Koloskopi

  Varför görs undersökningen?

  Koloskopi görs om man till exempel har problem med diarré, blodbrist eller blod i avföringen. Med ett mjukt och böjligt instrument, koloskopet, kan läkaren se in i tjocktarmen, kolon, och upptäcka om sjukliga förändringar i tarmen kan vara orsaken till problemen.

  Hur går undersökningen till?

  Koloskopet är ett instrument som är format som en lång slang och som förs in via ändtarmsöppningen och följer veckningarna genom hela tjocktarmen. Längst fram på instrumentet finns en liten lins med belysning och ett datachip som överför bilder av tarmens inre till en TV-skärm.

  Först måste tarmen tömmas

  Innan man undersöks med koloskopi måste tjocktarmen vara ren så att läkaren kan se slemhinnan. Därför måste man tömma tarmen på innehåll, laxera. Det vanligaste sättet att få ut tarmens innehåll är att dricka laxermedel Laxabon, Picoprep eller Phosphoral. Var god se bifogad patientinformation angående förberedelser för laxering. Laxermedlet gör så att magen sätts igång och man får diarré.

  Patientinformation Picoprep

  Patientinformation Laxabon

  Undersökningen tar en kvart till en timme

  Inför undersökningen får man byta om till en patientskjorta. Man får en liten kanyl insatt i armvecket. Obehag och smärta kan uppstå vid passage i tarmkrökar och smärtstillande eller lugnande spruta kan behövas. Vid undersökningen börjar man att ligga på vänster sidan på en brits.Tiden för undersökningen varierar eftersom tarmen är olika från person till person.

  Viktigt att tänka på efter undersökningen

  Efter undersökningen kan man behöva vila en stund innan man går hem.
  Läkaren som gjort undersökningen ger besked om resultatet direkt efteråt. Om vävnadsbitar skickas för mikroskopisk undersökning, kommer svar efter någon eller några veckor, beroende på vad läkaren frågat efter.

  Efter undersökningen kan man uppleva att magen känns spänd och uppblåst. Man kan även känna knip i magen. Det beror på den luft som läkaren blåste in vid undersökningen. Obehagen försvinner allt eftersom luften kommer ut. Man kan vanligtvis äta och dricka som vanligt efter undersökningen.

  Om man fått lugnande, avslappnande och smärtstillande medicin skall man inte heller köra bil eller cykla förrän nästa dag, eftersom reaktionsförmågan är nedsatt även om man själv känner sig pigg och alert. Man kan även behöva ta ledigt från arbetet för resten av dagen.

  En känd men ovanlig komplikation är blödning från tarmen, och en annan är hål i tarmväggen. Då behövs sjukhusvård. Vid akuta problem efter undersökningen (t ex feber, buksmärta, kräkning eller blödning), kontakta i första hand Capio Lundby Närsjukhus vardagar/dagtid, telefon 031-65 70 00. Övrig tid ska du ta kontakt med närmaste akutsjukhus.

 • Sigmoideoskopi

  Varför görs undersökningen?

  Sigmoideoskopi görs om man till exempel har problem med diarré, förstoppning eller blod i avföringen.
  Med ett mjukt och böjligt instrument kan läkaren se in i tjocktarmen och upptäcka om sjukliga förändringar i tarmen kan vara orsaken till problemen.

  Hur går undersökningen till?

  • Inför undersökningen får du byta om till en patientskjorta.
   Undersökningen tar ca 10 minuter.
  • Du får ligga på din vänstra sida på en mjuk brits.
  • Vid en sigmoideoskopi undersöks den nedre, S-formade, delen av tjocktarmen (ca 40-50 cm).
  • Längst fram på instrumentet finns en liten lins med belysning och ett datachips som överför bilder av tarmens inre till en TV-skärm.

  Vad är det för förberedelser?

  För att möjliggöra undersökningen måste den nedre delen av tarmen vara ren.
  På Apoteket ska du köpa 1 st. Klyx på 240 ml som du ska ta 2 timmar före undersökningen, enligt bruksanvisningen i förpackningen.
  Du kan äta och dricka precis som vanligt.

  Övrigt

  Ibland kan ett visst, övergående, obehag uppstå under undersökningen.
  Läkaren på vår mottagning ger dig besked om resultatet direkt efter att undersökningen är avslutad.

  Om vävnadsbitar tas och skickas för mikroskopisk undersökning får du ett brev hem med svar efter ca 4-5 veckor.

Välkommen till Medicinenheten

Invärtesmedicin, diabetes, hjärt-kärl, mag-tarm.

Öppettider

Mån-fre 8-16, helgfri vardag 

Kontaktuppgifter

Du kan alltid kontakta oss via 1177 e-tjänster.

Telefon: 031-65 70 57
Information om vårt telefonkösystem

Vill du bli uppringd? Klicka här och boka tid!

Kontakt standardiserat vårdförlopp cancer

Enhetschef: Carina Bråtendal

Remiss

För att komma till oss behöver du remiss från vårdcentral eller annan vårdinstans. Du kan även skriva en egenremiss. Detta kan göras antingen via 1177:s e-tjänst (se länk ovan) eller genom att skriva ut och fylla i nedan dokument och skicka in det till oss. Läs mer om att bli patient hos oss.

Blankett för egenremiss till Medicinenheten

Kvinna i skogen

Välkommen till Capio Lundby Närsjukhus

Det finns flera vägar till vård hos oss - via vårt avtal med Västra Götalandsregionen, sjukvårdsförsäkring eller privat. 

Bli patient hos oss
Blommande buske med röda bär

IBS-skola

IBS-skolan är en kurs för dig som har IBS (Irritable Bowel Syndrome). Du får lära dig mer om diagnosen och vad du själv kan göra för att påverka och förbättra dina symtom.

Problem med magen?

Hos oss arbetar erfarna specialistläkare som utreder och behandlar patienter med mag-och tarmproblem.