Dagoperation

Är du inbokad på en operation i öppenvård, så får du oftast gå hem samma dag. Men det är viktigt att du vet vad som händer från att du kommer på morgonen tills dess att du får gå hem på kvällskvisten.

Om du är inbokad på en operation i så kallad öppenvård får du oftast gå hem samma dag. Inför din operation hos oss kommer du få all nödvändig information för att din vistelse hos oss ska bli så smärtfri och snabb som möjligt. 

Hälsodeklaration

Det är viktigt att vi vet hur du mår, vilka mediciner du äter samt annan information som är av betydelse för oss. Därför vill vi att du fyller i en hälsodeklaration inför din operation. Hälsodeklaration för utskrift

Kvällen innan 

Duscha med den antibakteriella tvålen Descutan enligt instruktioner. Du måste fasta från midnatt om din operation är på morgonen. Det innebär ingen mat och inget vatten, vilket är för din säkerhets skull.

Operationsdagen

På operationsdagen ska du duscha med den antibakteriella tvålen Descutan enligt instruktioner och sen får du klä på dig operationskläder. Du kommer få smärtlindring och antingen lokalbedövning eller narkos (som du i så fall redan har blivit informerad av sedan tidigare av en narkosläkare). 

Efter operationen

Efter din operation får du vakna till på vår uppvakningsavdelning. Där får du något att äta och dricka så att du kommer igång igen efter din operation. När det behövs, får du gå själv på toaletten med viss assistans. Det är viktigt att du så fort som möjligt kommer igång med normala rörelser och aktiviteter för att sätta igång kroppen igen. 

Innan du går hem kommer du att få all den information du behöver av vårdpersonalen. När du känner dig pigg och kry får du åka hem, se till att ha ordnat med skjuts hem eller annan transport eftersom du inte får köra själv den dagen. 

1177 Vårdguidens e-tjänster

Här kan du bekräfta din operationstid och även kontakta oss för att ställa frågor efter din operation. Du får svar inom två vardagar. Om du har akuta besvär ring 1177 Vårdguiden på telefon.

Hälsodeklaration

Det är viktigt att vi vet hur du mår, vilka mediciner du äter samt annan information som är av betydelse för oss. Därför vill vi att du fyller i en hälsodeklaration inför din operation. 

Bedövning inför din operation

Inför en operation får du bedövning. I samråd med dig kommer våra erfarna narkosläkare att avgöra vilken typ av narkos som passar bäst för den operationen du står inför. 

Lokalbedövningsoperation

Många mindre operationer kan göras i lokalbedövning, som titthålsoperationer i fot och knä. När du har bytt om till operationskläder lägger läkaren bedövningsmedlet och du får vänta i ungefär en halvtimme innan det verkar. Du har all möjlighet att prata och ställa frågor under operationen och du kan följa operationen på bildskärmen under ingreppet om du önskar. Efter operationen får du all nödvändig information av våra sköterskor och din opererande läkare.

Operation med sövning

Du får byta om till operationskläder när du kommer och går tillsammans med en sköterska igenom tidigare erfarenheter, sjukdomar och eventuella mediciner. Narkosläkaren eller narkossköterskan berättar det du behöver veta inför din operation. 

Inne på operationsavdelningen kopplar vi upp dig till övervakningsutrustning med EKG och blodtrycksmätning. Vi ger sömnmedel intravenöst och du somnar av detta samtidigt som du får syrgas. Vid vissa ingrepp rekommenderar vi en ryggbedövning. När operationen är avslutad väcks du på operationssalen och därefter kör narkosläkare eller narkossköterska ut dig till uppvakningsavdelningen. Där finns sju övervakningsplatser som är bemannade av intensivvårdssköterskor.

Ska du åka hem samma dag får du vakna till i lugn och ro, äta ett mellanmål och sedan åka hem när du har fått den informationen du behöver.

Ultraljudsledd nervblockad

I samband med vissa operationer, exempelvis i axel, armbåge och fot, lägger vi blockader för att minimera smärtan efter operationen. Våra narkosläkare har mångårig erfarenhet av att lägga nervblockader och sedan många år använt elektrisk nervstimulator, vilken underlättar att lägga bedövningsmedlet nära nerven. Det gör att mindre mängder bedövningsmedel används till varje patient med förbättrat resultat.

Hur vet vi att du har ont?

VAS-skalan (visuell analog skala) är ett instrument för dig som patient att ange hur svår din smärta är. Skalan går från 0, ingen smärta, till 10, maximal smärta. Vi kommer be dig skatta din smärta upprepade gånger före och efter operationen för att kunna ge dig bästa smärtstillande behandling.