Operation med övernattning

Vissa operationer kräver att du stannar kvar på vårdavdelning efteråt. Medelvårdtiden är en dag.

Hur länge du stannar kvar hos oss efter din operation beror på vilken typ av operation du ska göra. Medelvårdtiden för en höft-, knä- eller axelprotes är cirka en dag, oftast får du stanna hos oss över natten och ligger då på vårdavdelningen. 

 • Inskrivningsbesök

  För att göra dig redo kommer vi två till fyra veckor innan operation ha ett inskrivningsbesök med dig som tar cirka fyra timmar. 

  Vår sjukgymnast informerar i grupp och du får även träffa en sjuksköterska för ett individuellt samtal. Då får du veta vilken dag och tid din operation kommer ske. Vi pratar även om vad du behöver ha med dig när du kommer, vad som gäller med kläder, hjälpmedel, mediciner och annat som du kanske funderar på. Vi tar EKG, puls, blodtryck och blodprover och du får träffa narkosläkare samt ortopedläkare om detta inte är gjort nyligen.

  Hälsodeklaration

  Det är viktigt att vi vet hur du mår, vilka mediciner du äter samt annan information som är av betydelse för oss. Därför vill vi att du fyller i en hälsodeklaration inför din operation.

  Ordna med hjälpmedel innan operation 

  Vi lägger stor vikt vid eget ansvar och din delaktighet i tillfrisknande och rehabilitering. Känner du att du har ett behov av stöd eller fortsatt vård efter din vistelse hos oss, ordnar du med detta själv i god tid före din operation. Detta gör du enklast genom att ta kontakt med biståndshandläggaren i din hemkommun.

  Se till att skaffa de hjälpmedel du kan komma att behöva i god tid före din operation. Den första tiden efter din operation kommer du att gå med kryckor, så ta med dig dem vid inläggning för operationen. I en del fall kan man ha nytta av vissa hjälpmedel för att underlätta livet hemma, som förhöjningsdyna, griptång och toalettförhöjning. Hjälpmedel är inte kostnadsfritt i alla landsting, så hör efter med din vårdcentral.

 • Operationsdag

  Dagen innan din operation ska du ha duschat med den bakteriedödande tvålen Descutan eller Hibiscrub, vilket du även gör dagen för din operation. Totalt tre duschar med tvålen ska du göra, och sen får du klä på dig i operationskläder. 

  Vid behov tar vi nya blodprover på dig, därefter kopplar vi dropp och förbereder dig inför operation. Du får smärtstillande tabletter i förebyggande syfte, läkemedel som förebygger illamående samt läkemedel som gör dig dåsig.

  Din operation tar ett par timmar, därefter kommer du tillbaka till vårdavdelningen. Efter operationen får du äta och dricka när du vill. När din känsel i benen har börjat komma tillbaka får du hjälp av personal att gå till toaletten. Vi vill att du ska komma i rörelse och få igång cirkulationen för att förebygga blodproppar, just därför får du gå med hjälp av ett så kallat gåbord till badrummet och exempelvis klä på dig dina egna kläder.

 • Efter din operation

  För att minska risken för komplikationer efter din operation, är det viktigt med tidig rörelse och träning. Det hjälper våra sjukgymnaster dig med. Lyssna på din kropp och växla mellan träning, promenader och vila. Allt efter din ork och smärta.

  Under vårdtiden kommer du att träna några vanliga vardagsmoment tillsammans med vår sjukgymnast och vårdpersonal. Det är bland annat förflyttning i och ur säng, av- och påklädning, gång med hjälpmedel, trappträning och en genomgång av ditt träningsprogram.

  Dags för hemgång

  Det är bra om du har någon som kan hämta dig efter din operation, annars kan vi vid behov hjälpa till att beställa din hemresa. Tag kontakt med ditt hemlandsting om du har rätt till sjukresa.

  Du får med dig en remiss till distriktssköterska för borttagning av dina stygn och förbandsbyte vid behov. Du får även med dig en remiss till sjukgymnast för fortsatt träning.

  Du får möjlighet att prata med en läkare och sjuksköterska före hemgång som skriver ut recept på smärtstillande läkemedel som kan lösas ut på valfritt apotek. Ordna i god tid före operation med fullmakt så att någon anhörig eller god vän kan hjälpa dig med att hämta ut dina mediciner på apoteket. Vi går tillsammans igenom all information inför utskrivningen.

  Vi kommer att ringa dig inom en vecka för att höra hur du har det. Du är givetvis välkommen att höra av dig till oss om du har frågor. Tänk på att du inte är färdigrehabiliterad eller helt smärtfri vid utskrivningen.

  Minnet från Movement ska inte bara vara operation, utan även en tid med god omvårdnad, träning och avkoppling i skön miljö. Det ska vara en tid då självförtroendet ökar vilket gör tiden för hemgång lättare.

 • Återbesök

  Du kommer att kallas till ett återbesök till vår sjukgymnast efter din operation. Om du opererat en höftprotes kallas du tre månader efter din operation. Har du opererat en knäprotes kallas du för återbesök efter sex till åtta veckor. Besöket beräknas ta ungefär 20 minuter.

Bedövning inför din operation

Inför en operation får du bedövning. I samråd med dig kommer våra erfarna narkosläkare att avgöra vilken typ av narkos som passar bäst för den operationen du står inför. 

Operation med sövning

Du får byta om till operationskläder när du kommer och går tillsammans med en sköterska igenom tidigare erfarenheter, sjukdomar och eventuella mediciner. Narkosläkaren eller narkossköterskan berättar det du behöver veta inför din operation. 

Inne på operationsavdelningen kopplar vi upp dig till övervakningsutrustning med EKG och blodtrycksmätning. Vi ger sömnmedel intravenöst och du somnar av detta samtidigt som du får syrgas. Vid vissa ingrepp rekommenderar vi en ryggbedövning. När operationen är avslutad väcks du på operationssalen och därefter kör narkosläkare eller narkossköterska ut dig till uppvakningsavdelningen. Där finns sju övervakningsplatser som är bemannade av intensivvårdssköterskor.

Efter några timmar på uppvakningsavdelningen kommer du att flyttas ner till vårdavdelningen för fortsatt vård, om du ska sova kvar över natten. Då kommer personal och hämtar dig och dina personliga tillhörigheter och du kommer att få din sängplats på vårdavdelningen. Ska du åka hem samma dag får du vakna till i lugn och ro, äta ett mellanmål och sedan åka hem när du har fått den informationen du behöver.

Protesoperation

På vårdavdelningen får du träffa en sjuksköterska som tar hand om dig och förbereder dig inför operation. När det är din tur så körs du upp till operationsavdelningen. Där träffar du din läkare och tillsammans går ni igenom operationen.

När förberedelserna är klara får du en spinalbedövning, avslappande medicin och öronproppar så att du inte märker av operationen. När operationen är klar flyttas nu ned till vårdavdelningen. Där kommer du att övervakas en stund och sedan påbörjas rehabiliteringen enligt de instruktioner du har fått information om tidigare.

Ultraljudsledd nervblockad

I samband med vissa operationer, exempelvis i axel, armbåge och fot, lägger vi blockader för att minimera smärtan efter operationen. Våra narkosläkare har mångårig erfarenhet av att lägga nervblockader och sedan många år använt elektrisk nervstimulator, vilken underlättar att lägga bedövningsmedlet nära nerven. Det gör att mindre mängder bedövningsmedel används till varje patient med förbättrat resultat.

Hur vet vi att du har ont?

VAS-skalan (visuell analog skala) är ett instrument för dig som patient att ange hur svår din smärta är. Skalan går från 0, ingen smärta, till 10, maximal smärta. Vi kommer be dig skatta din smärta upprepade gånger före och efter operationen för att kunna ge dig bästa smärtstillande behandling.