Röntgen och MR

På Capio Movements röntgen- och MR-avdelning utför vi kvalitetsundersökningar med toppmodern utrustning.

Vi erbjuder patienter och andra vårdgivare högkvalitativa undersökningar med både skelettröntgen och MR, och utför därmed undersökningar inom de flesta organområden. Vi vill kunna erbjuda enastående service med utlåtanden, bemötande och tillgänglighet.

För att få utföra en röntgen- eller MR-undersökning hos oss krävs remiss från din läkare. Våra väntetider ligger på 0-6 veckor beroende på frågeställning. Svaret på din undersökning finns sedan hos din läkare inom 1 vecka.

Ett av våra mål är att utveckla ortopedisk radiologi eftersom vi då på ett unikt sätt kan återkoppla mot den kliniska bilden.

Val av undersökningsmetod

Skelettröntgen

Skelettundersökningar utförs normalt med vanlig röntgen. Röntgenundersökningen kan visa om om du har brutit ett ben, om du har artros eller tecken på reumatisk sjukdom. Det är undersökningar som är enkla att genomföra och kräver oftast inga förberedelser.

MR

MR står för magnetisk resonans och används ofta vid skador i muskler, senor, ligament och andra delar som inte syns vid en skelettröntgen. 

Vid en MR-undersökning ligger du i en tunnel som omges av en kraftig magnetspole, radiosändare och mottagare. Magnetkameran ger skarpa bilder som kan fås i alla plan mot kroppen utan att du behöver ändra ställning.

Ofta används en magnetkameraundersökning när skador i muskler, senor, ligament, korsband, nervbanor, kärlsystem och körtlar ska undersökas. En MR-undersökning kan med fördel ersätta en skelettröntgen vid undersökning av kroppens mjukdelar. Grunden för ortopedisk bilddiagnostik är att en traditionell röntgenundersökning föregår vidare utredning med MR. 

Inga förberedelser krävs inför undersökning. Har du inopererade elektroniska apparater i kroppen som pacemaker, magnetiska metallclips i hjärnan eller implantat i örat ska du inte genomföra undersökningen. Metallsplitter i ögat eller någon annan del av kroppen kan också vara ett hinder. Annan metall i kroppen, som höft-, eller knäprotes, kopparspiral eller metallclips i buken är däremot inget hinder för undersökning. Tala med din läkare om du är osäker.

Sjuksköterska på infusionsenheten

Välkommen till Capio Movement

Vi tar emot patienter med ortopediska tillstånd och reumatiska sjukdomar från hela Sverige – via remiss, fria valet, vårdgarantin eller försäkringsbolag.