Ålderssynthet symtom Ålderssynthet symtom

Ålderssynthet

Vi erbjuder RLE, eller linsbyte som det också kallas, som en behandling mot ålderssynthet. Det passar mycket bra för dig som är 45 + och har börjat uppleva symtom för ålderssynthet. Tack vare linsbytesoperationen kommer du kunna slippa läsglasögon eller avståndsglasögon, och behandlingsmetoden tar bort både ditt eventuella synfel eller astigmatism. RLE är också ett bra val för personer med synfel som inte går att åtgärda med laserbehandling.

Lång erfarenhet av ögonoperationer mot ålderssynthet

Symtomen för åldersynthet kan te sig olika där du kan uppleva suddig syn eller att bokstäverna flyter ihop när du läser. Dina ögon kan kännas ansträngda som i sin tur leder till huvudvärk. Våra ögonläkare har flera års erfarenhet inom behandling av dessa problem. En linsbytesoperation mot ålderssynthet är helt smärtfri och tar inte lång tid - hela operationen är genomförd på 15-20 minuter. Efteråt varierar synkvaliteten lite från person till person, men de allra flesta har en användbar och märkbart förbättrad syn redan dagen därpå.

Kontakta oss för behandling mot ålderssynthet i Göteborg

Du är varmt välkommen att höra av dig till oss om du är intresserad av en linsbytesoperation för din ålderssynthet, så berättar vi mer och kan boka in en tid för konsultation. Du når oss enklast via telefon, mail eller genom kontaktformuläret här på webben - fyll i så återkommer vi till dig så snart vi kan. Välkommen!

Miljöbild

Priser

Vi erbjuder både landstingsfinansierad och privat vård. På sidan Priser har vi samlat all information om våra priser, avbetalningsmöjligheter och rabatter.

Personal fikar

Våra mottagningar

Vi finns på flera orter i Sverige.
Välkommen att kontakta oss oavsett om det gäller en synfelsbehandling eller ögonsjukdom.

Vilken synfelsbehandling passar dig?

Boka en första undersökning där vi går igenom vad som skulle vara den bästa behandlingen av just ditt synfel.

Du är också välkommen att ringa oss på 020-22 00 02 för att rådgöra med någon av våra ögonspecialister om en eventuell behandling.

Ögonproblem och ögonsjukdomar som vi kan hjälpa dig med

 • Grå starr

  De flesta äldre drabbas förr eller senare av grå starr. Idag behöver det inte medföra några större problem och opereras oftast med mycket bra resultat. En gråstarroperation är idag världens vanligaste operation, bara i Sverige görs det ca 120 000 gråstarroperationer per år. Våra ögonläkare tillhör de mest erfarna i Sverige och genomför dessa operationer dagligen. Du kan vara helt säker på att få bästa tänkbara resultat utifrån dina förutsättningar.

  Medfinansiering

  Medfinansiering av premiumlins innebär att du även om din gråstarroperation finansieras av landstingen, så kan du själv bekosta prisskillnaden för en lins som gör att du också slipper glasögon.

  Läs mer om våra gråstarroperationer här

 • Glaukom - Grön starr

  Glaukom, som är det medicinska namnet för grön starr, är en ögonsjukdom som oftast drabbar personer över 50 år. Vid Glaukom/grön starr är trycket i ögat oftast för högt och man behandlar i första hand med ögondroppar för att minska det trycket. Om ögondroppar inte hjälper kan ögat behandlas med laser.

  Har du nära släktingar med Glaukom/grön starr – framför allt föräldrar eller syskon – bör du kontrollera dina ögon hos ögonläkare när du närmar dig riskåldern. Ögonläkaren kan bedöma vilken risk du själv har att få sjukdomen och, om det behövs, inleda en behandling.

  Kontakta någon av våra mottagningar vid behov av hjälp

 • Allergi

  Allergiska reaktioner brukar vara väldigt besvärande men ofarliga för ögat och synen. Den vanligaste formen av allergiska besvär har samband med överkänslighet för t.ex. pollen, hösnuva, pälsdjursallergier och liknande. Man kan ha klåda, och blir röd och svullen i och kring ögat. Vid s.k. toxiska reaktioner, när man reagerar starkt på något retande i ögats omgivning, får man ofta en dramatisk svullnad som gör att ögat ser ut som en geléklump. Vid vissa tillstånd kan det bli så svullet under ögonlocken att det skaver små sår på ögats hornhinna vilket leder till rikligt tårflöde, värk och ljuskänslighet.

  Allergiska reaktioner behandlas med droppar. Ju större besvär, desto starkare droppar används. En del droppar kan svida kortvarigt vid användningen, men detta är ofarligt. Ibland kompletteras ögondropparna med en allergidämpande tablett.

  Sök vård online vid behov av hjälp. Öppet alla dagar året om, 8-22. Du får oftast svar inom 30 minuter. Välkommen!

   

 • Diabetesscreening

  På flera av våra klinker kan vi erbjuda ögonbottenfotografering för dig med diabetes. När man har diabetes är det viktigt att man kontrollerar sina ögon. Diabetes påverkar kroppen på många olika sätt och förändringar kan ske i kroppens blodkärl och då också i ögats näthinna. Förloppet är smygande och förändringarna är till en början helt symptomfria, man märker alltså ingen skillnad i hur klart man ser. Därför är det viktigt att gå på regelbundna kontroller så att man kan bromsa upp förloppet i tid, innan symtomen börjar komma. Vid undersökningen träffar du en ögonsjuksköterska eller optiker som ger pupillvidgande droppar och efter ca 30 minuter tar sköterskan/ optikern ett antal bilder på näthinnan. De digitala bilderna granskas av sköterskan/ optikern och du får svar direkt om allt ser bra ut. Behöver bilderna ytterligare bedömning granskas de av en ögonläkare och svaret på undersökningen skickas till din diabetesläkare. Vi har landstingsavtal och besöket ingår i högkostnadsskyddet.

  Prata med din diabetesdoktor på vårdcentralen och be hen skicka en remiss till oss. Du är såklart välkommen att höra av dig direkt till oss om du har frågor.

  Inom Capio Ögon kan vi erbjuda diabetesscreening på följande orter: Stockholm, Uppsala och Malmö

 • Ögoninflammation

  Vid ögoninflammation brukar man uppleva gruskänsla, skavning, sveda, klåda och ibland ljuskänslighet. Ögonen blir röda och oftast finns kladdigt sekret, särskilt på morgonen.

  Den vanligaste orsaken till ögoninflammation är virus. Om man noggrant och regelbundet tvättar ögonen rena med ljummet vatten brukar besvären gå över inom bara några dagar. Håller det i sig kan det vara att man istället har problem med en infektion med bakterier, vilket behöver behandlas med bakteriedödande droppar eller salva.

  Om du har ofta återkommande besvär kan du ha kronisk bakterieförekomst på ögonlockskanterna. Det kan då vara bra att regelbundet badda och rengöra (massera, gnugga försiktigt) ögonlocken med en ren kompress eller näsduk och ljummet vatten.

  Sök vård online vid behov av hjälp. Öppet alla dagar året om, 8-22. Du får oftast svar inom 30 minuter. Välkommen!

   

 • Skelning

  När ena ögat pekar snett i förhållande till det andra ögat kallas detta för skelning. Det är egentligen inte något synfel. Problemet orsakas av att ögonens muskler inte samarbetar som de ska.

  Behandlingen av skelning består av olika åtgärder för att stimulera hjärnan till att använda det skelande ögat. Om skelningen är tillräckligt stor kan den också opereras. Man flyttar då på infästningen av en eller flera ögonmuskler. Behandlingen av skelning hos barn riktar in sig på att träna synen med glasögon och s.k. lappbehandling. Hos vuxna kan synen behöva underlättas med hjälp av glasögon och s.k. prismor eller med operation.

  Hos barn är det extra viktigt att upptäcka och behandla synfel eller skelning tidigt för att få så bra syn som möjligt resten av livet.

  Vi utför inte skelningsoperationer inom Capio Ögon. Ortoptister har vi på Capio Ögon i Globen och Skärholmen, som kan hjälpa dig med skelning.

 • Glaskroppsavlossning

  Vid stigande ålder kan glaskroppen, som består av en geléartad vätska, krympa och ibland lossna från näthinnan. Krympningen sker naturligt då man åldras, men det är vanligare hos närsynta, om man genomgått en starroperation eller om man haft en inflammation inuti ögat. När det händer kan det bildas små blödningar som man kan se som prickar, linjer, cirklar eller små moln som "flyter" framför ögonen.

  Glaskroppsavlossning i sig är inte farligt och behandlas inte. Besvären brukar gå över av sig själv men kan dröja kvar under flera månader. Om det plötsligt bildas nya "prickar" kan detta vara ett tecken på allvarligare problem. Om du börjar se fler "prickar", upplever ljusblixtfenomen, synnedsättning eller inskränkningar i synfältet bör du låta undersöka dina ögon så snart som möjligt.

  Kontakta någon av våra mottagningar vid behov av hjälp

 • Herpesvirus på hornhinnan

  Herpes Simplex är det virus som brukar orsaka munsår och ibland små blåsor på huden, men kan ge olika typer av sår på hornhinnan. Hornhinnan är väldigt känslig och du kan uppleva smärta, rinniga ögonen, ljuskänslighet, ibland dimsyn och svullna ögonlock. Infektionen är inte särskilt smittsam, men skärpt handhygien kan rekommenderas.

  Behandlingen består av en virusdödande ögonsalva och ibland tabletter. Den akuta infektionen kan läka på 1-4 veckor, men ibland behövs längre behandlingstid. Ju djupare in i hornhinnan infektionen fått fäste, desto mer ökar risken för ärrbildning. Det är mycket viktigt att få behandling så tidigt som möjligt för att minska risken.

  Den som har haft en herpesinfektion på hornhinnan har ca 25 % risk att drabbas igen inom två år.

  Kontakta någon av våra mottagningar vid behov av hjälp

 • Rinnande ögon och stopp i tårvägarna

  Besvär med rinnande ögon beror oftast på att flödet via tårvägarna, som ska fungera som ögats stuprör, inte fungerar helt som de ska. Att ögonen rinner utomhus, och särskilt i kyla och blåst, brukar man inte betrakta som onormalt, utan snarare som att ögat har behov av extra sköljning under dessa förhållanden.

  Trånga förhållanden i tårkanalerna är vanligast hos nyfödda samt hos äldre. Slemhinnesvullnad, återkommande infektioner, sekretpluggar m.m. kan göra att tårvägarna täpps till. Resultatet blir att tårvätskan rinner över kanten.

  Stopp i tårkanalen, vilket fastställs vid tårvägsspolning hos ögonläkaren, behandlas med ett mindre ingrepp i lokalbedövning (s.k. tårvägssondering), då man med en silvertråd "rensar" kanalen. Man för ner en silikonslang, som lämnas kvar i tårvägarna under några månader för att inte tårkanalen genast skall täppas till på nytt. Ingreppet kan upplevas som ganska obehagligt, och tyvärr kan besvären återkomma trots denna behandling. Därför kan det vid måttliga besvär med tårflödet vara värt att vänta med tårvägssondering. I avvaktan på sådant ingrepp behandlar man ibland med avsvällande och bakteriedödande ögondroppar. Vid återkommande variga tårkanaler ges ofta antibiotika.

  Kontakta någon av våra mottagningar vid behov av hjälp

 • Senhinneinflammation

  Senhinneinflammation brukar visa sig som en avgränsad rodnad på ögonvitan. Rodnaden kan ibland vara kraftig och skifta i en blåröd nyans. Det kan göra ont i ögat, och det rodnade området ömmar oftast vid beröring.

  Besvären behandlas med inflammationsdämpande ögondroppar, oftast innehållande kortison. För de flesta läker inflammationen ut på 1-2 veckor.

  Kontakta någon av våra mottagningar vid behov av hjälp

 • Åldersförändring i gula fläcken

  Gula fläcken är den mest centrala delen av ögats näthinna, och det enda stället där man ser riktigt skarpt.

  Olika sjukdomar kan skada funktionen hos de tätt belägna syncellerna i gula fläcken, men de vanligaste skadorna är åldersberoende. Orsakssambanden är inte riktigt kända, men dålig cirkulation och/eller problem med ämnesomsättning kan ha betydelse. Man kan dock endast undantagsvis påverka sjukdomen genom ändrad livsföring. Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till synnedsättning bland vuxna i västvärlden.

  Man känner igen åldersförändringar i gula fläcken på att man brukar uppleva att saker man tittar på verkar uppsplittrade, att bitar fattas, man ser saken suddigt eller inte alls. Däremot kan området runtomkring uppfattas tydligare. Man blir inte blind av skador i gula fläcken. Förmågan att hitta hyggligt i omgivningen kommer alltid att finnas kvar.

  Alla former av åldersförändringar i gula fläcken kan inte behandlas. För den form som kan behandlas gör man injektioner av läkemedel som verkar tillväxthämmande på sjuka blodkärl i ögat.

  Kontakta någon av våra mottagningar vid behov av hjälp