Göran gjorde en ICL-operation på båda ögonen

Göran – som själv är ögonläkare – valde ICL, en linsimplantatoperation, och ångrar inget annat än att han inte gjorde det tidigare.

Trots att jag är ögonläkare/kirurg och utför tiotusentals operationer själv så var jag lite nervös inför min egen operation faktiskt. Även om jag vet att risken för en allvarlig komplikation är mindre än en procent. Den största riskfaktorn är ålder och eftersom jag var 48 år var jag egentligen i äldsta laget för ICL-metoden. Mitt synfel bestod i måttlig närsynthet, -2,75 D på höger öga, -5 D på vänster.

Jag blev faktiskt överraskad, det var lindrigare än jag hade trott. Även om jag själv ICL-opererat mer än 500 patienter så är det nog mest psykologiskt. Nu är det ännu enklare att förklara för patienterna hur det kommer att kännas.

"Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare."

Jag valde att operera båda ögonen samtidigt och redan efter första ögat såg jag klart med en gång. Det kändes otroligt coolt, när jag visste att det lyckats. Höger öga opererades till full syn, men på vänster behölls en viss närsynthet. Då kan jag använda det att läsa med, så slipper jag läsglasögon. Och när jag är ute med båten behöver jag heller inga läsglasögon för att läsa sjökortet.

Säger som så många andra - det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

Boka tid för bedömningsbesök

Vad är ICL för typ av behandling?

För dig som är under 45-50 år och är närsynt, översynt eller astigmatiker är det synfelsoperation ICL – Implantable Intraocular Contact Lens – som oftast passar bäst.

Vilken synfelsbehandling passar dig?

Inom Capio Ögon kan vi erbjuda flera olika behandlingsmetoder. Metodval är beroende av ditt synfel samt din ålder.