Jeanette opererade båda ögonen med RLE

Trots att Jeanette varit översynt hela livet var det först när ålderssyntheten kom som hon började tycka att det blev ett problem. Hon tog mod till sig och gjorde linsbytesoperationen RLE. Hon beskriver resultatet med ett ord: frihet.

Det har nu gått 5 år sedan min operation. Det är många situationer där jag verkligen tänker på vilken befrielse det är att ha opererat ögonen. Som till exempel när jag är och handlar – nu kan jag läsa alla priser och innehållsförteckningar! När jag sms:ar eller bara ska läsa något spontant behöver jag inte leta efter mina glasögon längre för att kunna göra detta.

"Det är en obeskrivlig frihetskänsla att slippa vara beroende av att ha ett par glasögon till hands för att kunna läsa."

Jag har varit översynt i hela mitt liv, men det var inte något större problem förrän jag även började bli ålderssynt för några år sedan.

Inför operationen var jag skräckslagen, inte för resultatet utan för själva operationen. Rädd för att bedövningen inte skulle ta, för det bländade ljuset så många talar om, att jag inte skulle kunna andas under operationsduken och kanske kvävas, att jag nog skulle kunna svimma och att den lilla klämma man sätter vid ögonlocken skulle göra ont.

Vilket slöseri med negativ energi! Det var verkligen obefogad rädsla. Operationsteamet var helt underbara – de visste alla att jag var livrädd. Operationen gick oerhört snabbt och efter 10 minuter var det dags för det andra ögat.

Jag läser nu obehindrat på alla avstånd, så alla läsglasögon som jag har haft utspridda överallt är det adjöss med och det är en sådan obeskrivlig frihetskänsla att slippa vara beroende av att ha ett par glasögon till hands för att kunna läsa. Om mitt golfspel förbättrats är jag dock lite osäker på, men jag tror inte att det beror på min syn.

Boka tid för bedömningsbesök

Vad är RLE för typ av behandling?

För dig som är 45+ och är närsynt, översynt, astigmatiker eller börjat bli ålderssynt är ett linsbyte i form av synfelsoperation RLE – Refractive Lens Exchange – som oftast är aktuellt.

Vilken synfelsbehandling passar dig?

Inom Capio Ögon kan vi erbjuda flera olika behandlingsmetoder. Metodval är beroende av ditt synfel samt din ålder.