Valfrihet i vården

Valfrihet i vården innebär att man som patient kan söka öppenvård vart man vill i landet, förutsatt att det är hos en vårdgivare som har avtal med regionen. Capio Ögon är en sådan vårdgivare.

Inom många regioner är köerna väldigt långa för ögonsjukvård och då kan det vara bra att känna till att du har rätt att nyttja valfriheten och söka dig till en ögonklinik som har kortare väntetid. 

Samma patientavgift gäller som inom den offentligt drivna vården - likaså högkostnadskort och frikort. Däremot får du själv bekosta resan till och från den valda vårdgivaren när du väljer att nyttja valfriheten och inte väntat längre än vårdgarantin (3 månader).

Inom Capio Ögon har vi drygt 30 års erfarenhet av ögonsjukvård och gråstarroperationer. Vi har avtal med alla regioner där vi har verksamhet plus några till. Redan 1988 fick vi vårt första regionsavtal att utföra gråstarroperationer för att hjälpa till att korta köerna för den offentliga vården.

Vad kan ni hjälpa mig med?

På Capio Ögons mottagningar kan vi hjälpa dig med de flesta typer av ögonsjukdomar och likaså gråstarroperationer. Här kan du läsa mer om ögonsjukdomar och vår mottagningsverksamhet.

Vad betyder valfrihet i vården?

Valfrihet i vården innebär att du som patient, även i en region utan fritt vårdval eller privata vårdgivare, kan välja att åberopa valfriheten i din remiss och välja alternativ vårdgivare. Vårdgivaren kan finnas vart som helst i landet men behöver ha ett vårdavtal med en region. I det fallet får du bekosta dina resor själv. Om du har väntat längre än vårdgarantin (3 månader) bekostas dock dina resor av ditt hemlandsting.

Hur gör jag för att nyttja valfriheten?

Du kan antingen kontakt någon av våra kliniker direkt för att boka ett besök eller få hjälp. Om du redan har en remiss så kan du be att din doktor eller optiker skicka den till oss. Endast inom Region Jönköping är det remisskrav för ögonsjukvård men du kan använda dig av möjligheten att skicka en egenremiss.

Vart finns Capio Ögon?

Capio Ögon finns på ett flertal ställen i landet - se vilken ort som passar dig bäst:

Vill du ladda ner en egenremiss?

Du har rätt att själv skriva en remiss och beskriva vad du har för problem. 

Egenremiss


För dig som vill läsa mer om Patientlagen och vad som gäller, finns bra information på 1177: