Rätt metod för rätt patient

Intervju med Maria Kugelberg, ögonkirurg på Capio Ögon, om hur man hittar rätt operationsmetod för varje patient.

Hur hittar ni rätt metod för rätt patient?

Vi värderar en mängd olika faktorer, allt från patientens ålder och om man kan ställa om från långt till nära håll med egen lins till graden av synfel. Vi jobbar med tre olika huvudmetoder. För den under 50 år med exempel ­ vis när - eller översynthet kan vi operera in en kontakt ­ lins i ögat, för mindre synfel passar laser och är man ålderssynt är det bättre med ett linsbyte.

Är det svårt att hitta rätt metod?

Nej, för oss är det alltid väldigt tydligt vad som passar patienten bäst. Men det är alltid en dialog, för patienten kanske inte vill använda just den metoden och då diskuterar vi saken. Det kan ibland stå och väga mellan ICL och laser. Det vi kan göra är att informera, guida och låta patienten ta beslutet.

Hur går man tillväga om man är intresserad av en synfelsoperation?

Du ringer till oss, blir hänvisad till rätt klinik och får sedan komma till en av våra optiker för ett så kallat screeningbesök. Optikerna är jätteduktiga och ser till att hitta rätt metod för dig. De kommer sedan sätta upp dig för en undersökning hos någon av oss kirurger och vi tar beslutet kring huruvida vi ska gå vidare med en operation.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få hjälpa människor att se, att få en enklare vardag utan glasögon som är i vägen. Nöjda, glada patienter är det bästa! Eftersom vi kan operera allt från brytningsfel och närsynthet till gråstarr så får man också väldigt stor variation i sitt arbete här. Det uppskattar jag.

Varför tror du att man vänder sig till Capio Ögon?

För att vi är väldigt duktiga på det vi gör och alltid månar om patienternas bästa. Vi strävar efter 100 procent nöjda kunder.