FS-Lasik för ex blödning i ögat efter slag FS-Lasik för ex blödning i ögat efter slag

FS-LASIK – ögonlaserbehandling för dig som är 20-45 år

FS-LASIK en smärtfri laserbehandling med kort läkningstid som passar dig som är mellan 20 och 45 år och vill åtgärda synfelen närsynthet, översynthet eller astigmatism (brytningsfel).

FS-LASIK är den senaste generationens behandling där samtliga steg i behandlingen utförs med laser. Det gör att allt i behandlingen kan individualiseras och anpassas till just dina ögon och ditt synfel. De allra flesta vanliga synfel kan korrigeras med FS-LASIK.

Med FS-LASIK skapas en mycket tunn flik ytterst på hornhinnan. Fliken viks åt sidan och laserbehandlingen polerar om hornhinnans yta för att ersätta behovet av glasögon eller kontaktlinser. Sedan läggs fliken tillbaka.

Fördelarna med FS-LASIK är att man på ett säkert och precist sätt kan skapa mikrotunna, individuella flikar. Det ger mindre obehag, kortare tid för återhämtning och minskar risken för infektioner. Den extra snabba läkningen gör att båda ögonen med fördel kan behandlas samma dag.

Behandlingen tar ca 10-15 minuter och gör inte ont. Läkningen går så fort att de flesta kan gå till jobbet och köra bil utan glasögon redan dagen efter behandling.

Så går en FS-LASIK behandling till

Ditt öga bedövas med droppar och en liten ring läggs mot ögat så att ögonlocken hålls isär. Du får titta mot en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge. Du behöver inte vara orolig för att eventuella ofrivilliga ögonrörelser påverkar behandlingen eftersom en inbyggd videokamera följer dina ögonrörelser. Skulle din blick flacka och göra större ögonrörelser stängs lasern automatiskt av tills blicken är tillbaka i rätt läge.

Innan behandlingen påbörjas har dina ögonvärden registrerats i lasermaskinen. När behandlingen börjar läggs instrumentet mot ögat och du kan känna som ett lättare tryck mot ögat.

Behandlingen består av två moment som görs av två olika lasermaskiner. Den första lasern skapar en tunn flik på hornhinnan. Detta är helt smärtfritt och du märker ingenting annat än att det under en kort stund blir mörkt för ögat. Har du valt att behandla båda ögonen vid samma tillfälle upprepas behandlingen på det andra ögat.

Efter det flyttas du över till nästa lasermaskin. Du ligger hela tiden kvar på samma brits så du behöver inte oroa dig för att aktivt behöva förflytta dig under behandlingen. Nu görs laserbehandlingen av själva synfelet. Fliken viks åt sidan och behandlingen utförs under 10 -45 sekunder beroende på hur allvarligt synfel du har. Även denna laser är helt smärtfri.

När behandlingen är klar får du antibiotikadroppar i ögat och även droppar med dig hem. Tillsammans med en sköterska går ni igenom hur du ska använda dropparna.

Finns det några risker med behandlingen?

Eftersom behandlingen sker ytligt på hornhinnan och inte inuti ögat är komplikationsrisken väldigt liten. Laserljuset är steriliserande och motverkar på så sätt infektion. Det finns enstaka fall där ögat blivit infekterat efter en laserbehandling, men det behandlas väldigt enkelt med antibiotika.

Efter en behandlingen kan det hända att du får små blödningar i ögat. Det är helt ofarligt och försvinner inom ett par veckor.  Det kan också kännas som att dina ögon är något torrare och det åtgärdas enkelt med fuktande ögondroppar när du känner att du behöver det.

Bra att tänka på efter en laserbehandling med FS-LASIK: Under det första dygnet är ditt öga känsligt för beröring, så undvik att gnugga eller trycka på ögat. Du kan uppleva att ögat är ljuskänsligt, skaver och ibland tåras. De flesta upplever ingen smärta men däremot ett visst obehag. Det kan kännas skönt och lugnande att ha på dig ett par mörka solglasögon.

Priser

FS-LASIK

34 900 kr - för båda ögonen

Delbetalning och rabatter

Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter i samarbete med . För dig som är student, med Mecenat-kort, erbjuder vi rabatt.

Läs mer om våra priser här

Relaterat innehåll

Johanna gjorde en FS-LASIK-behandling på Globen Ögonklinik

Johanna fick tips av en kompis som gjort en ögonlaseroperation, och det var då hon bestämde sig för att göra det hon också. Både Johanna och kompisen är överens om det är det bästa de gjort!

Ta del av Johannas berättelse

Synfelsbehandlingar

Beroende på vilken typ och vilken grad av synfel och hur gammal du är, i stort sett alla synfel kan behandlas. Välkommen till oss!

Se vilka synfelsbehandlingar vi erbjuder

Boka tid för bedömningsbesök

Boka en första undersökning där vi går igenom och bedömer vad den bästa behandlingen är just för dig.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om FS-LASIK behandlingen och tankar kring den.

 • Om operationen

 • Vilka synfel kan behandlas med denna metod?

  De allra flesta vanliga synfel kan behandlas med FK-LASEK, som översynthet, närsynthet och astigmatism (brytningsfel).

 • Varför ska jag välja FS-LASIK istället för någon annan behandling?

  FS-LASIK är den senaste generationens LASIK behandling där alla stegen i operationen görs med laser, till skillnad från andra behandlingar. Det betyder att ögonläkaren helt kan individualisera behandlingsdiameter, fliktjocklek och andra förhållanden efter just dina ögon. Det ger mindre obehag och kortare tid för återhämtning samt minskar risken för infektioner.

 • Hur går operationen till?

  Du får ligga på en brits under FS-LASIK maskinen. Ögat bedövas med ögondroppar. Ögonläkaren lägger en liten ring mot ögat som håller ögonlocken isär. Sedan får du titta mot en fixationslampa. Läkaren registrerar därefter dina ögonvärden i lasermaskinen och instrumentet anläggs mot ögat vilket upplevs som ett lättare tryck. Lasern som skapar den tunna fliken på hornhinnan med ultraprecision är ljudlös och helt smärtfri. Du märker ingenting annat än att det under en kort stund blir mörkt för ögat. 

  Det första delmomentet är nu färdigt och det andra ögat behandlas på samma sätt (förutsatt att du valt att behandla båda ögonen samma dag). Det är nu dags att flytta över till nästa lasermaskin som åtgärdar ditt synfel. Britsen som du ligger på rullas åt sidan och läkaren med assisterande sköterska förbereder laserbehandlingen mot själva synfelet. Fliken, som skapats med FS-LASIK, viks åt sidan och behandlingen utförs under 10 till 45 sekunder beroende på graden av synfel. Denna laser är likaså helt fri från smärta och obehag. Dina eventuella ofrivilliga ögonrörelser påverkar inte behandlingen eftersom en inbyggd videokamera följer dina ögonrörelser (s.k. aktiv eyetracking).

  Om ögonrörelserna är större eller om du flackar med blicken stängs laserpulserna automatiskt av tills blicken återställts i rätt läge och laserpulserna kan då fortsätta. När behandlingen är klar får du antibiotikadroppar i ögat. Den extra snabba läkningen efter behandlingen gör att båda ögonen med fördel kan behandlas samma dag. Läkningen går så fort att de flesta kunder når körkortssyn utan glasögonkorrigering redan dagen efter utförd behandling.

  Innan du går hem har du av sköterskan fått information om eftervård och hur du använder ögondropparna. Du får också en återbesökstid för uppföljande kontroll.

 • Kan båda ögonen behandlas på samma dag?

  Ja, flertalet av våra patienter väljer att behandla båda ögonen samma dag.

 • Hur länge dröjer det innan synen blir helt bra och stabiliserad?

  Det är individuellt och tar vanligtvis mellan 1 dag – 1 månad. I mycket enstaka fall kan det ta upp till 6-12 månader.

 • Gör operationen ont?

  Nej, det kan dock spänna lite i ögat och du upplever ett visst tryck när fliken skapas. Detta moment tar ca 20 sekunder.

 • Före operationen

 • Är det något särskilt jag behöver tänka på inför en behandling?

  Du bör inte använda mjuka kontaktlinser en vecka före din behandling (för hårda kontaktlinser och mjuka astigmatiska linser gäller två veckors linsvila). Undvik även att sminka ögonen dagen innan samt på behandlingsdagen.

 • Efter operationen

 • Är det något särskilt jag behöver tänka på efter en behandling?

  Var försiktig med ögonsmink de första två veckorna efter behandling och undvik utomhus- och bassängbad i en månad. Att duscha eller tvätta sig i kranvatten är inget problem. Vidare behöver ditt öga skyddas från slag och stötar. Vänta med att göra bil till minst ett dygn efter behandling.

  Ögat kan också vara ljuskänsligt och visst skavande och tårflöde kan förekomma. De flesta upplever ingen egentlig smärta men däremot ett visst obehag. Besvären kan lindras av mörka solglasögon. 

 • Gör det ont efteråt?

  Detta är individuellt. Vissa upplever inga besvär alls medan andra upplever skav och irritation under ett par timmar efter operationen.

 • När kommer jag kunna se bra efter operationen?

  Det är individuellt och tar vanligtvis mellan 1 dag – 1 månad. I mycket enstaka fall kan det ta upp till 6-12 månader.

 • Hur länge bör jag vara borta från jobbet efter utförd behandling?

  De allra flesta kan återgå till jobbet dagen efter sin behandling.

 • Risker

 • Kan jag få biverkningar av behandlingen?

  Det är ovanligt med större biverkningar efter FS-LASIK eftersom behandlingen sker ytligt på hornhinnan och inte inne i ögat. Ögonen kan under en period efter din laserbehandling upplevas som något torrare. Detta avhjälps vid behov med fuktande ögondroppar (tårersättningsmedel). 

  Laserljuset under behandlingen är steriliserande och infektionsrisken vid behandlingen är låg. Det finns ändå enstaka rapporterade fall av infektion, som enkelt behandlats med antibiotika.

  Efter en laseroperation kan det förekomma små blödningar i slemhinnan runt ögat vilket är helt ofarligt och försvinner inom ett par veckor. I enstaka fall kan övergående mörkersynstörningar noteras.

 • Hur stor är risken att jag behöver genomgå en kompletterande behandling?

  Risken för att man ska behöva göra en kompletterande behandling på ett eller två ögon är väldigt låg, och ligger på ca 5%. Om en kompletterande behandling behövs står Capio Ögon för det kostnadsfritt i tre år efter din behandling.