ICL-Lins. Kvinna som ler mot kameran ICL-Lins. Kvinna som ler mot kameran

ICL – Inopererade kontaktlinser för dig mellan 20 och 45 år

För dig som är 20-45 år och är närsynt, översynt eller astigmatiker är det synfelsoperation ICL – Implantable Intraocular Contact Lens – som oftast passar bäst.

ICL är en vanlig ögonoperation utan laser som kan avhjälpa nästan alla synfel. Det är i stort sett bara den naturliga försämringen av närseendet som kommer med stigande ålder som inte kan förhindras eller förbättras. Eftersom man med en laserbehandling inte kan slipa bort hur mycket som helst av hornhinnan, så går det bara att laserbehandla till en viss grad av närsynthet. Men med ICL kan man få bort riktigt stora synfel eftersom själva synkorrigeringen görs i linsen istället för på hornhinnan.

En ögonoperation med ICL – i korta drag att man opererar in en lins i ögat – ger en permanent lösning, men om det skulle behövas eller inte kännas bra kan man ta ut eller byta linsen. Man har då kvar samma synmöjligheter som man hade före operationen.

Operationen tar ca 10-15 minuter och gör inte ont. Redan dagen efter operationen brukar de flesta uppleva att de ser mycket bättre.

Så går en ICL-operation till

Att operera in en kontaktlins i ögat är ett mycket litet ingrepp. Ögat bedövas med bedövningsdroppar och genom ett litet snitt i kanten på hornhinnan placeras en mycket tunn plastlins bakom ögats pupill och precis framför den naturliga linsen. Snittet är så litet att det inte behöver sys.

Bra att veta efter ICL-operationen

Första timmarna efter operationen kan synen kännas dimmig och du kan uppleva att du ser dubbelt. Ögat kan vara ljuskänsligt, du kan känna ett lätt skav och att ögat tåras mer än vanligt och att det är ömt när du rör vid det. Allt detta går snabbt över. Synen stabiliseras inom fyra till sex veckor.

Det är viktigt att du håller ögat rent och använder de ögondroppar som du får med dig efter operationen. Det minskar risken för infektion och underlättar läkningen, och ska användas under de närmaste veckorna efter operationen.

Finns det några risker med behandlingen?

Även om inga kirurgiska ingrepp är helt och hållet riskfria, är det ovanligt med allvarliga komplikationer efter en ICL-operation. Operationen görs under sterila förhållanden och även om risken är väldigt liten så kan en infektion uppstå. Du får med dig ögondroppar som minskar risken för infektion och underlättar läkningen.

Priser

ICL operation

53 900 kr - för två ögon

Delbetalning och rabatter

Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter i samarbete med . För dig som är student, med Mecenat-kort, erbjuder vi rabatt.

Läs mer om våra priser här

Relaterad information

Göran gjorde en ICL-operation på båda ögonen

Göran – som själv är ögonläkare – valde linsbytesoperationen ICL, och ångrar inget annat än att han inte gjorde det tidigare.

Ta del av Görans berättelse

Synfelsbehandlingar

Beroende på vilken typ och vilken grad av synfel och hur gammal du är, i stort sett alla synfel kan behandlas. Välkommen till oss!

Se vilka synfelsbehandlingar vi erbjuder

Boka tid för bedömningsbesök

Boka en första undersökning där vi går igenom och bedömer vad den bästa behandlingen är just för dig.

Vanliga frågor

Här hittar du svar på vanliga frågor om ICL-behandlingen och tankar kring den.

 • Om operationen

 • Vilka synfel kan behandlas med ICL?

  Nästan alla synfel kan korrigeras med en inopererad kontaktlins. Det är i stort sett bara den naturliga försämringen av närseendet som följer med stigande ålder som inte kan förhindras eller förbättras. Patienter över 45 år bör välja RLE.

 • Varför välja ICL istället för laser?

  Om ditt synfel är för stort eller om dina hornhinnor inte är tillräckligt tjocka eller jämna, vilket gör att ögonlaser inte kan användas, så är ICL en bra metod för att permanent förbättra ditt synfel. Det passar också bra för många med mindre synfel eftersom operationen är reversibel, dvs. det går att ändra sig om det inte känns bra eller om du senare i livet behöver operera mot ålderssynhet eller grå starr.

 • Hur går operationen till?

  Innan operationen får du ögondroppar som bedövar ögonen. Sedan kommer ögonläkaren att sätta in den nya linsen i ögat, vilket tar ca 15 minuter.  Under operationen finns både läkare och sjuksköterska vid din sida och tar hand om dig så att du ska känna dig trygg. Efter operationen får du stanna kvar och vila.

 • Hur lång tid tar operationen och när kommer jag börja se bra?

  Själva operationen tar mindre än en kvart. Du behöver komma till Capio Ögon en stund innan operationen, och stanna och vila ett tag efter behandlingen så räkna med att besöket tar runt 2 timmar. Du kommer att märka att synen förbättras redan dagen efter behandlingen.

 • Hur bra kommer jag att se?

  Med en inopererad kontaktlins korrigeras synfelet inne i ögat. Det innebär att synkvaliteten blir mycket god. Efter operationen ser man ofta till och med bättre utan hjälpmedel än vad man gjorde med glasögon eller vanliga linser före operationen.

 • Gör operationen ont?

  Operationen gör inte ont, och du får bedövande ögondroppar som lokalbedövar ögonen. Om du känner dig orolig inför behandlingen kan du få lugnande läkemedel. Både före och under operationen tar läkaren och sjuksköterskan hand om dig så att du känner dig trygg. 

 • Efter operationen

 • Är det något jag behöver göra eller tänka på efter operationen?

  Du får inte köra bil direkt efter operationen, så se till att ordna skjuts hem från Capio Ögon efter behandlingen. Under de första tre åren efter operationen är det bra att årligen kontrollera trycket i ögonen. Det kan du göra kostnadsfritt hos Capio Ögon eller hos en optiker, till deras priser. Tänk också på att skydda dina ögon från solen - använd solglasögon.

 • Vad gör jag om det inte känns bra efter behandlingen?

  Till skillnad från ögonlaserbehandlingen innebär operationen inte att man tar bort eller förändrar vävnaden i ögat. Linsen kan lätt tas ut igen och man har då kvar samma möjligheter som man hade före operationen. Att sätta in en ny lins kan vara ett alternativ.