LASEK-ELSA-laser, en man som ler mot en annan person LASEK-ELSA-laser / LASIK

LASEK-ELSA – ögonlaserbehandling för dig som har tunna hornhinnor

LASEK-ELSA lämpar sig bäst för dig som är 20-45 år och har låg när- och översynthet – även i kombination med astigmatism (brytningsfel).

Ögonlaserbehandlingen LASEK-ELSA innebär i korta drag att man flyttar hornhinnans yttersta skikt åt sidan, och utför laserbehandlingen som åtgärdar själva synfelet. Det lilla sår som lasern orsakat på hornhinnans yta täcks med en s.k. bandagelins. Du behöver inte ha något annat bandage och kan ha ögat öppet direkt efter behandlingen. Bandagelinsen tar du själv ut efter ungefär 3 dagar, precis som du gör med en vanlig kontaktlins.

LASEK-ELSA är ett lindrigt ingrepp men kan ge dimsyn och obehag under en längre period jämfört med operationer där laser inte används. Redan efter en vecka har synen förbättrats avsevärt och i de flesta fall är synskärpan helt stabiliserad efter 1-3 månader. Eftersom det tar ett tag för synen att stabiliseras kan man välja att ett öga i taget men det går också bra att operera bägge samtidigt.

Läkningstid efter LASEK-ELSA

LASEK-ELSA är en relativt sett väldigt säker och enkel metod även om läkningstiden är längre och obehagen större än vid behandling med FS-LASIK och ICL. Vanligtvis ser man hyggligt bra inom en vecka, men det ungefär tre månader innan synen helt stabiliserats. Läkningen kan ta upp till sex månader och under den tiden kan det vara bra att skydda ögonen med solglasögon vid starkt solljus. Du kan gå tillbaks till jobbet ca 4-5 dagar efter laserbehandlingen.

Så går en LASEK-ELSA behandling till

Ditt öga bedövas med droppar och en liten klämma sätts på plats så att ögonlocken hålls isär. Du får titta mot en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge. Du behöver inte vara orolig för att eventuella ofrivilliga ögonrörelser påverkar behandlingen eftersom en inbyggd videokamera följer dina ögonrörelser. Skulle din blick flacka och göra större ögonrörelser stängs lasern automatiskt av tills blicken är tillbaka i rätt läge.

För att kunna åtgärda själva synfelet behöver det yttersta skiktet av hornhinnan flyttas undan. Det gör man med hjälp av en svag alkohollösning som får verka någon sekund, och sedan lossas det yttersta skiktet av hornhinnan försiktigt genom att skrapa lätt. Du kan känna ett tryck här, men ingen smärta. Ytskiktet rullas åt sidan och laserbehandlingen utförs. Den pågår ca 10-45 sekunder beroende på hur allvarligt synfelet är. När laserbehandlingen avslutats sköljs ögat återigen. Därefter rullas ytskiktet tillbaka på sin plats.

När behandlingen är klar täcks det lilla sår som lasern orsakat på hornhinnans yta med en s.k. bandagelins som ska sitta kvar i ögat 2-4 dygn. Du får också antibiotikadroppar i ögat och även droppar med dig hem. Tillsammans med en sköterska går ni igenom hur du ska använda dropparna.

Finns det några risker med behandlingen?

Inga behandlingar är helt riskfria, men eftersom LASEK-ELSA görs ytligt på hornhinnan och inte inuti ögat, är det ett lindrigt ingrepp i ögat är det ovanligt med allvarliga komplikationer. Laserljuset är steriliserande och motverkar på så sätt infektion. Det finns enstaka fall där ögat blivit infekterat efter en laserbehandling, men det behandlas väldigt enkelt med antibiotika. Färre än 1 av 5 000 drabbas av en allvarlig infektion på hornhinnan.

Även om du får en bandagelins kan du känna viss värk och skavkänsla på ögat efter behandlingen. Hur mycket besvär man får är väldigt individuellt. Det kan också kännas som att dina ögon är något torrare och det åtgärdas enkelt med fuktande ögondroppar när du känner att du behöver det.

Bra att veta efter en LASEK-ELSA-behandling: Under de följande 3-4 dagarna efter behandlingen kommer du att se suddigt och det är normalt att uppleva ljuskänslighet, ökat tårflöde, skavkänsla, sveda och ibland svullna ögonlock. Under de där dagarna väljer många att vara hemma från arbetet. Var försiktig med att utsätta ögat för dammiga miljöer och starkt solljus. Det kan kännas skönt och lugnande att ha på dig ett par mörka solglasögon soliga dagar utomhus de första månaderna efter behandlingen.

Priser

LASEK-ELSA

28 900 kr - för två ögon

Delbetalning och rabatter

Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter i samarbete med . För dig som är student, med Mecenat-kort, erbjuder vi rabatt.

Läs mer om våra priser här

Relaterat innehåll

Sannas liv förändrades med laserbehandlingen LASEK-ELSA

Sanna som led av allvarlig närsynthet fick tack vare en ögonlaserbehandling uppleva det hon trodde var omöjligt – att se helt utan kontaktlinser och glasögon.

Ta del av Sannas berättelse

Synfelsbehandlingar

Beroende på vilken typ och vilken grad av synfel och hur gammal du är, i stort sett alla synfel kan behandlas. Välkommen till oss!

Se vilka synfelsbehandlingar vi erbjuder

Boka tid för bedömningsbesök

Boka en första undersökning där vi går igenom och bedömer vad den bästa behandlingen är just för dig.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om LASEK-ELSA behandlingen och tankar kring den.

 • Om operationen

 • Hur går operationen till?

  Du får ligga ned under behandlingen. Ögonen bedövas med ögondroppar och en liten klämma sätts fast i ögonlocken för att hålla dem isär. Du får sedan titta mot en fixationslampa för att hålla ögat i rätt läge. Ögonläkaren registrerar dina syn- och ögonparametrar i lasermaskinen. En ring läggs mot ögat och fylls med en svag alkohollösning som får verka i några sekunder.

  Därefter sköljs ögat och det ytliga cellskiktet som nu har lossnat från underlaget läggs åt sidan. Sedan genomförs själva laserbehandlingen som tar mellan 10 och 45 sekunder beroende på graden av synfel. Dina eventuella ofrivilliga ögonrörelser påverkar inte behandlingen eftersom en inbyggd videokamera följer dina ögonrörelser (s.k. aktiv eyetracking). Skulle blicken däremot flacka med större ögonrörelser stängs laserpulserna automatiskt av tills blicken återställts i rätt läge och laserpulserna kan då fortsätta. Till sist rullas cellskiktet tillbaka igen över hornhinneytan. Som ett extra skydd får du en bandagelins, som känns som en vanlig kontaktlins, som får ligga kvar i ögat under 2-4 dygn. När behandlingen är klar får du antibiotikadroppar i ögat.

  Innan du går hem har du av operationssköterskan fått information om eftervård och hur du använder ögondropparna. Vi lämnar också med en återbesökstid för uppföljande kontroll.

 • Kan båda ögonen behandlas på samma dag?

  Ja, det går bra och de flesta av våra patienter väljer att operera båda ögonen vid samma tillfälle.

 • Gör behandlingen ont?

  Nej, behandlingen känns inte eftersom dina ögon är bedövade med ögondroppar.

 • Före operationen

 • Är det något särskilt jag behöver tänka på inför behandlingen?

  Inför behandlingen får du inte använda kontaktlinser. För mjuka linser gäller en veckas uppehåll innan behandlingen, och för hårda linser och mjuka astigmatiska linser gäller två veckors uppehåll. Undvik också att sminka ögonen dagen innan samt på behandlingsdagen.

 • Efter operationen

 • Är det något särskilt jag behöver tänka på efter behandlingen?

  Behandlingen avslutas med att en kontaktlins läggs på ögat som skydd under de första 2-4 dygnen. Du behöver själv ta ut linsen efter ett par dagar. Under de 2-4 första dagarna är ögat ljuskänsligt, kan kännas irriterat och tåras lätt, vilket kan lindras av att vistas i ett mörkt rum, att använda mörka solglasögon och eventuellt värktabletter du får med dig hem från Capio Ögon. Det är inga problem att se på tv och läsa efter behandlingen. Var försiktig med att använda ögonsmink de två första veckorna efter behandlingen och undvik utomhus- och bassängbad i en månad. Att tvätta sig eller duscha i vanligt kranvatten är inget problem.

  Det är bra om du inte utsätter ögonen för starkt solljus eller dammiga miljöer under en tid efter operationen och vi rekommenderar därför att du använder solglasögon vid solsken under de första månaderna efter behandlingen. 

 • Gör det ont efter operationen?

  Det är individuellt, men de flesta upplever skav och irritation i ögonen i 2-4 dagar efter behandlingen. Besvären kan vara måttliga eller kraftigare.

 • Hur lång tid tar det behandlingen tills jag ser bra?

  De första dagarna efter behandlingen är hornhinnan svullen, vilket gör att du ser dimmigt. Efter en vecka har synen förbättrats och i de flesta fall är synskärpan helt normaliserad efter 1-3 månader. I några enstaka fall kan det ta mellan 6-12 månader.

 • Hur lång tid behöver jag vara borta från jobbet efter operationen?

  Det är bra att stanna hemma några dagar efter behandlingen, och de flesta går tillbaka till arbetet efter 4-5 dagar.

  Om du är yrkeschaufför eller arbetar i miljöer med mycket smuts och damm kan det vara bra att vänta ytterligare ett par dagar innan du börjar arbeta igen.

 • Risker

 • Kan jag få biverkningar av behandlingen?

  Det är ovanligt att biverkningar eller komplikationer uppstår efter behandlingen. Många upplever dock att ögonen är torra under en period efter behandlingen och använder ögondroppar.

  Komplikationsrisken är låg eftersom behandlingen är ytlig och inte inuti ögat och eftersom laserljus är steriliserande. Det finns enstaka rapporterade fall där infektion ändå uppstått, som kan behandlas enkelt med antibiotika.

  I enstaka fall kan tillfällig mörkersynstörning uppstå efter behandlingen, som går över.