RLE – Linsbytesoperation RLE – Linsbytesoperation

RLE – linsbytesoperation för dig över 45

För dig som är 45+ och är närsynt, översynt, astigmatiker eller börjat bli ålderssynt är ett linsbyte i form av synfelsoperation RLE – Refractive Lens Exchange – oftast aktuellt.

RLE är en vanlig ögonoperation för dig som har ett glasögonkrävande synfel och vill bli av bli av med dina glasögon. RLE kan också vara lämpligt för dig med synfel som inte går att behandla med laserbehandling.

Vid en RLE-operation så byter man ut ögats naturliga lins mot en specialslipad plastlins. Styrkan på linsen anpassas för ditt öga och bestäms i förväg. Med hjälp av den nya linsen kommer du kunna se bra på både långt och nära håll. Själva operationen går till precis som vid en gråstarroperation. Vid speciellt synkrävande situationer kan det hända att du ibland behöver glasögon.

Operationen tar ca 15-20 minuter och gör inte ont. De första timmarna efter operationen kan ögat kan vara ljuskänsligt och du kan uppleva att din syn är dimmig eller ibland se mörka prickar som rör sig i synfältet. Läkningstiden är kort och de allra flesta ser bra redan dagen efter operationen.

Så går en RLE-operation till

Metoden innebär att ögats egen lins opereras bort. Operationen utförs under lokalbedövning. Via ett litet snitt i kanten på hornhinnan tas ögats naturliga lins ut och den nya linsen läggs på plats.

För att kunna ta ut den egna linsen används ultraljud. Ett smalt instrument förs in i ögat och den egna linsen sugs ut i form av vätska med hjälp av ultraljud. Den nya plastlinsen är mjuk och kan föras in i ögat genom samma lilla operationsöppning och placeras rätt.

Under hela operationen sköljs ögat rikligt med vatten och en steril operationsduk ligger över ansiktet. Ögat är bedövat av bedövningsvätska som droppas och sköljs in i ögat. Efter operationen ges antibiotika också lokalt i ögat i förebyggande syfte. Du kommer inte att se något av det som sker under operationen men kan ana färger, rörelser och skuggor.
Beroende på vad man vill uppnå för typ av seende finns det två typer av linser som kan opereras in. Vilken linstyp som passar dig bäst beror på dina behov och förutsättningar och valet görs efter diskussion med din behandlande läkare.

Multifokal lins – för bra syn på både nära och långt håll

En multifokal lins innehåller flera styrkor, och med sådana kommer du att se bra på både nära och långt håll med båda ögonen. En multifokal lins passar bra om du har i övrigt friska ögon.

Monofokal lins – för bra syn på antingen nära eller långt håll

De monofokala linserna har endast ett skärpedjup, vilket innebär att du med monofokala linser kommer att se bra på nära eller långt håll. Beroende på vilket avstånd du väljer att ha skärpa på, kommer du behöva glasögon för övriga avstånd.

Monovision

Att med monofokala linser ha olika seende på ögonen, ett öga ser bra på långt håll (det dominanta ögat) och det andra ögat ser bra på nära håll, kallas för monovision. Monovision är att föredra om du har andra ögonsjukdomar såsom åldersförändring av gula fläcken eller grön starr.

Finns det några risker med behandlingen?

Även om inga kirurgiska ingrepp är helt och hållet riskfria, så är RLE är en beprövad operationsmetod med få och små risker. Operationen görs under sterila förhållanden och även om risken är väldigt liten så kan en infektion uppstå. Du får med dig ögondroppar som minskar risken för infektion och underlättar läkningen.

Det händer att man kan få ett litet restsynfel, trots noggranna mätningar. Då kan du behöva kompletterande behandling. Ofta görs det med laser, men i sällsynta fall kan linsen behöva bytas.

Biverkningar som ett fåtal av de som behandlas med RLE upplevt, är nedsatt synskärpa, nedsatt mörkerseende, torra ögon, näthinneavlossning och svullnad i gula fläcken. Läs mer om risker i avsnittet Vanliga frågor & svar nedan.

Bra att tänka på efter en RLE-operation: Efter operationen ska du inom två veckor inte inte bada bastu, simma i klorerat vatten, sjö eller hav. Undvik också att gnugga och trycka på ögat. Första veckan är det bra att undvika ögonmakeup, och därefter använda nya och skonsamma produkter. Det är bra om du undviker att använda glasögon under läkningsperioden så att ögonen får anpassa sig naturligt till de nya linserna.

Priser

RLE multifokal lins torisk eller sfärisk

59 000 kr - för två ögon

RLE monofokal lins torisk eller sfärisk

42 500 kr - för två ögon

Delbetalning och rabatter

Vi erbjuder delbetalningsmöjligheter i samarbete med Wasa Kredit. För dig som är student, med Mecenat-kort, erbjuder vi rabatt.

Läs mer om våra priser här

Relaterad information

Jeanette opererade båda ögonen med RLE

Trots att Jeanette varit översynt hela livet var det först när ålderssyntheten kom som hon började tycka att det blev ett problem. Hon tog mod till sig och gjorde linsbytesoperationen RLE. Hon beskriver resultatet med ett ord: frihet.

Ta del av Jeanettes berättelse

Synfelsbehandlingar

Beroende på vilken typ och vilken grad av synfel och hur gammal du är, i stort sett alla synfel kan behandlas. Välkommen till oss!

Se vilka synfelsbehandlingar vi erbjuder

Boka tid för bedömningsbesök

Boka en första undersökning där vi går igenom och bedömer vad den bästa behandlingen är just för dig.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om RLE-behandlingen och tankar kring den.

 • Om operationen

 • Vilka synfel kan behandlas med RLE?

  RLE passar personer över 45 år som är närsynta, översynta eller har problem med ålderssynthet. RLE är också lämplig för patienter med synfel som inte får att behandla med laserbehandling.

 • Hur går operationen till?

  Operationen går till precis som en gråstarroperation där vi byter ut den egna linsen mot en plastlins, med en styrka som är anpassad för ditt öga, och som ger god synskärpa.

  För att kunna avlägsna den egna linsen används ultraljud. Ett smalt instrument förs in i ögat och din egen lins, kommer med ultraljudets hjälp att kunna tas ut. Den nya plastlinsen är mjuk och kan föras in i ögat genom samma lilla operationsöppning.

  Under hela operationen sköljer vi ögat rikligt med vatten. Ögat är bedövat av bedövningsvätska som droppas och sköljs in i ögat. Du kommer inte att se något av det som sker under operationen men kan ana färger, rörelser och skuggor utöver det starka ljuset som kommer från kirurgens mikroskop. Detta gör att ögat är bländat i några timmar efter operationen.

  Synen kan sedan variera i kvalitet under några dagar men sannolikheten att du kommer att ha en användbar syn redan dagen efter operationen är hög. För att minska risken för infektion kommer hela operationen utföras sterilt vilket innebär att vi sköljer ögat och tvättar ögonlocken innan operationen samt att du kommer att ha en steril operationsduk över ansiktet under operationen. Vi ger också antibiotika lokalt i ögat i förebyggande syfte.

 • Kan jag operera båda ögonen samma dag?

  Ja, de allra flesta väljer att operera båda sina ögon samma dag.

 • Hur lång tid tar operationen?

  Behandlingen tar ca 15-20 minuter.

 • Gör operationen ont eller gör det ont efteråt?

  Nej, operationen gör inte ont eftersom ögat är bedövat med ögondroppar. Ett visst skav och irritation kan uppstå i några timmar efteråt.

 • Före operationen

 • Vad måste jag tänka på före operationen?

  Undvik att använda kontaktlinser det närmaste dygnet innan operationen och undvik att sminka ögonen på operationsdagen.

 • Efter operationen

 • Är det något särskilt jag behöver tänka på efter behandlingen?

  Undvik att sminka ögonen under 2 veckor efter operationsdagen. Vänta med att köra bil tills du fått klartecken till detta i samband med återbesöket hos Capio Ögon. För att uppfylla synkraven vid bilkörning kan du behöva korrigera det icke opererade ögat med kontaktlins eller glasögon i väntan på operation av ögat. Samsynen mellan ögonen och därmed avståndsbedömningen är ofta nedsatt i väntan på operation av det andra ögat. Du kan använda ögat som vanligt efter operationen men undvika att trycka på ögat eller gnugga ögat.

 • Kan jag arbeta dagen efter operation?

  Det är individuellt, men vanligtvis kan man jobba redan dagen efter operationen.

 • Hur länge dröjer det tills synen blivit helt bra?

  Det är individuellt men tar vanligtvis mellan en dag upp till en månad. Synen kan sedan variera i kvalitet under några dagar direkt efter operationen men sannolikheten att du kommer att ha en användbar syn redan dagen efter operationen är hög.

 • Hur stor är risken att jag behöver göra en kompletteringsbehandling?

  Risken för att behöva göra en mindre korrigerande behandling är väldigt liten, ca 5%. I dessa fall gör vi en finjustering med laser för att ta bort det lilla synfel som finns kvar. En sådan behandling ingår i behandlingskostnaden i tre år efter operationen.

 • Risker

 • Finns det en risk att behandlingen inte lyckas?

  Risken är väldigt liten (0,0001) att man får en komplikation på grund av behandlingen som orsakar en bestående synnedsättning.

 • Kan jag få biverkningar av behandlingen?

  Olika optiska fenomen kan uppstå efter operationen, som oftast är övergående. Om man har otur kan symptom finnas kvar i några månader. Det kan upplevas som flimmer i periferin av synfältet, en mörk kant i synfältet, upplevelse av ringar runt ljuskällor, skavkänsla och ljuskänslighet.