Operation av halsmandlar (barn)

Tonsill betyder halsmandel. Den vanligaste anledningen till tonsilloperation av barn är att halsmandlarna är så stora att de ger snarkning med andningsuppehåll. En annan orsak till operation är återkommande bakteriella halsinfektioner.

Varför tar man bort eller förminskar tonsillerna?

Tonsill betyder halsmandel. Den vanligaste anledningen till tonsilloperation av barn är att halsmandlarna är så stora att de ger snarkning med andningsuppehåll. En annan orsak till operation är återkommande bakteriella halsinfektioner.

Varför har man halsmandlar?

Halsmandlarna är en del av immunförsvaret. Man har dock i stora undersökningar inte kunnat visa någon försämring av immunförsvaret efter en halsmandelsoperation.

Operationsdagen

Följ de instruktioner ni fått om förbehandling med EMLA-salva på huden. Operationstiden ni fått är ungefärlig. Ibland tar ett ingrepp längre tid än förväntat. Detta innebär att väntetider kan förekomma. Ta gärna med favoritleksaken eller en bok.

Under operationen

Som förälder är du med ditt barn tills det har somnat och sedan när det börjar vakna. Barnet kan ibland må illa och kräkas lite gammalt blod. Vanligen kan man gå hem ca 2-4 timmar efter operationen.

Efter operationen

Ofta kvarstår illamående och trötthet flera timmar. Kräkning är vanligt och då nästan alltid lite brunsvart blodtillblandat.

Det är viktigt att kontrollera att barnet kissar efter operationen. Om barnet inte kissat under eftermiddagen/kvällen, kontakta närmsta jouröppna barnmottagning.

Det gör ordentligt ont i halsen efter operationen. Det gör att ditt barn får svårt att äta och dricka vilket i sin tur ökar smärtan. Det är därför mycket viktigt att du ger ditt barn alla de smärtlindrande mediciner ni ordinerats. Det behövs oftast en kombination av olika mediciner och du behöver ge dem under minst en vecka. En del får som mest ont dag 4-7 efter operationen. Det är normalt att det gör ont i 1-2 veckor. Smärtan strålar ofta upp mot öronen.

Feber, upp till 38 grader, är vanligt de första dagarna. Ditt barn måste dricka ordentligt även om det är svårt att svälja. Sval mjuk mat som glass, yoghurt, makaroner eller pannkaka, rekommenderas den första veckan. Tittar man i halsen efter operationen så ser man att sårytorna är gråvit-belagda och det kan lukta illa. Beläggningarna stöts bort efter hand – peta inte bort dem! Det går bra att borsta tänderna men var försiktig längst bak. Barnet kan gå till förskolan eller skolan ca 1 vecka efter operationen men ibland behövs längre tid. Idrott bör ni vänta med tills barnet är helt återställt.

Vilka komplikationer finns till operationen?

Barnet spottar eller kräkas normalt lite blod efter operationen. Om det bara blöder lite kan man pröva att suga på isbitar/glass. Slutar det inte ganska snabbt ska du ta kontakt med Capio Öron Näsa Hals 08-120 544 72 (helgfria mån-tors 09:00-12:00 samt 13:00-15:00, fre 07:30-12:00) på kontorstid.

En annan ovanlig komplikation är infektion. Tecken på infektion kan vara ökande smärta efter 5-7 dagar samt feber över 38,5 grader. Infektion botas med antibiotika.

Vid större blödning eller andra svåra, akuta problem samt kvällar och helger ska du åka in till akutmottagningen Astrid Lindgrens barnsjukhus på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Är ditt barn 15 år eller äldre åker ni till akutmottagningen på Karolinska Sjukhuset i Huddinge.

Framtiden?

Någon planerad efterkontroll är inte nödvändig. Ofta tar det upp till en vecka innan man märker full effekt av operationen på grund av svullnad i operationsområdet.

Har du frågor?

Kontakta oss så hjälper vi dig! 

Pojke i samtal med läkare

Så här blir du patient hos oss

Behöver du hjälp med öron, näsa eller hals? Vi förklarar hur du gör.