Patient på väg in på operation Patient på väg in på operation

Dagoperation

Är du inbokad på en dagoperation, så får du oftast gå hem samma dag. Men det är viktigt att du vet vad som händer från att du kommer på morgonen tills dess att du får gå hem.

Om du ska göra en dagoperation så får du efter operationen vakna till på uppvakningsavdelningen där du även vårdas tills du känner dig pigg nog och får gå hem. Det är vanligast att man går hem samma dag efter en sådan operation, men ibland kräver eftervården en övernattning hos oss för din säkerhet. Då flyttar vi dig till vårdavdelningen där du får spendera natten.

Inför din operation hos oss kommer du få all nödvändig information av våra operationskoordinatorer för att din vistelse hos oss ska bli så smärtfri och smidig som möjligt. 

Kvällen innan

Ska du i de allra flesta fall duscha med antibakteriell tvål som du kan köpa receptfritt på apoteket. Oftast så måste man också fasta inför operationen, information om dusch och fasta skickas ut med operationskallelsen. 

Operationsdagen

Även på operationsdagen ska du duscha med antibakteriell tvål innan du kommer till oss. På plats får du byta om till patientkläder och sitta ner i väntrummet tills det är din tur. Du kommer få smärtlindring och antingen lokalbedövning eller narkos (som du i så fall redan har blivit informerad om sedan tidigare av en narkosläkare). 

Efter operationen

Efter din operation får du vakna till på vår uppvakningsavdelning. Där får du något att äta och dricka så att du kommer igång igen efter din operation. När det behövs, får du gå själv på toaletten med viss assistans. Det är viktigt att du så fort som möjligt kommer igång med normala rörelser och aktiviteter för att sätta igång kroppen igen. 

Innan du går hem kommer du att få all den information du behöver av vårdpersonalen. När du känner dig pigg och kry får du åka hem, se till att ha ordnat med skjuts hem eller annan transport eftersom du inte får köra själv den dagen. 

Vanliga frågor

Vi får många frågor från våra patienter. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar.

Information inför operation

Här hittar du som har en planerad dagkirurgisk operation hos oss en informationsbroschyr med information om hur du behöver förbereda dig inför operationen.