Patientsäng Patientsäng

Operation med övernattning

Vissa operationer kräver att du stannar kvar på vårdavdelning efteråt.

Efter din operation kommer du stanna på uppvakningsavdelningen tills du är redo att flytta över till ditt patientrum. Här är du uppkopplad till vår övervakningsutrustning och personalen finns hela tiden nära till hands. Hur lång tid man behöver ligga på uppvakningsavdelningen är väldigt individuellt.  

Under din tid som inneliggande patient på vår vårdavdelning gör vårdteamet sitt yttersta för att din vistelse hos oss ska bli så behaglig som möjligt. 

Som inneliggande patient välkomnas du till vårdavdelningen av vänlig personal och en familjär stämning. Tiden du tillbringar hos oss är väl utformad för att du snabbt ska kunna återgå till ditt normala liv. Sjukgymnasterna arbetar med din rörelseträning och informerar om fortsatt rehabilitering efter hemkomst. Sjuksköterskorna och undersköterskorna tar hand om ditt allmänna välbefinnande och ser till att du mår bra inför din hemgång.

Vårdavdelningen har tjugo fasta sängplatser fördelade på tolv enkelrum, två dubbelrum och ett fyrabäddsrum. Vid fördelning av rummen tas hänsyn till ålder, kön och bakgrundssjukdomar. Det finns även plats för ytterligare tre patienter i extrabäddar i väntan på rumsplacering. På rummen finns tillgång till TV samt fritt WiFi.

Frukost, lunch, middag och eftermiddagskaffe serveras hos oss. Behöver du specialkost eller har en matallergi är det viktigt att vi får veta detta i förväg så att vi kan planera dina måltider.

Vårdavdelningen hålls öppen från måndag klockan 07:00 till och med lördag klockan 13.00.

Besökstiden är mellan klockan 16:00 och 19:00 måndag till fredag. Dock behöver patienterna extra mycket lugn och ro på operationsdagen varför besök undanbedes första dagen på vårdavdelningen.

 • Inskrivningsbesök

  Dom flesta patienter som planeras för en operation med övernatting kommer att kallas till ett inskrivningsbesök där vi tar EKG, blodtryck och blodprover. Du får träffa en undersköterska eller en sjuksköterska samt en narkosläkare.

  För alla som ska operera höft- eller knäprotes har våra sjukgymnaster gruppinformation. Varje tisdag kl 14:00 för patienter som ska operera knäprotes och varje torsdag kl 14:00 för patienter som ska operera höftprotes. Gruppinformationen är frivillig och kostnadsfri.

  Ordna med hjälpmedel innan operation 

  Vi lägger stor vikt vid eget ansvar och din delaktighet i tillfrisknande och rehabilitering. Känner du att du har ett behov av stöd eller fortsatt vård efter din vistelse hos oss, ordnar du med detta själv i god tid före din operation. Detta gör du enklast genom att ta kontakt med biståndshandläggaren i din hemkommun.

  Se till att skaffa de hjälpmedel du kan komma att behöva i god tid före din operation. Den första tiden efter din operation kommer du att gå med kryckor, så ta med dig dem vid inläggning för operationen. I en del fall kan man ha nytta av vissa hjälpmedel för att underlätta livet hemma, som förhöjningsdyna, griptång och toalettförhöjning. Hjälpmedel är inte kostnadsfritt i alla landsting, så hör efter med din vårdcentral.

 • Operationsdag

  Det är viktigt att du följer den information som du har fått angående förbereldelser inför din operation. Du ska bland annat duscha med en bakteriedödande tvål både kvällen innan och samma morgon som operationen.

  Vid behov tar vi nya blodprover på dig, därefter kopplar vi dropp och förbereder dig inför operation. Du får smärtstillande tabletter i förebyggande syfte samt läkemedel som förebygger illamående.

  Efter operationen får du ligga på vår uppvakningsavdelning, därefter kommer du tillbaka till ditt rum på vårdavdelningen. Du blir då erbjuden mat och dryck. Så snart som möjligt efter operationen kommer personalen att hjälpa dig upp, rörelse är viktigt för att få igång cirkulationen och för att förebygga blodproppar.

 • Efter din operation

  För att minska risken för komplikationer efter din operation, är det viktigt med tidig rörelse och träning. Det hjälper våra sjukgymnaster dig med. Lyssna på din kropp och växla mellan träning, promenader och vila. Allt efter din ork och smärta.

  Under vårdtiden kommer du att träna några vanliga vardagsmoment tillsammans med vår sjukgymnast och vårdpersonal. Det är bland annat förflyttning i och ur säng, av- och påklädning, gång med hjälpmedel, trappträning och en genomgång av ditt träningsprogram.

  Dags för hemgång

  Vårt mål är att du som patient ska känna dig välinformerad innan du lämnar oss efter din operation.

  Inför hemgång får alla patienter tala med läkaren som utfört din operation. Du kommer också få en skriftlig och muntlig genomgång från sjuksköterska med information som kan vara bra att veta, och en kopia av din operationsjournal. Då går vi alltid igenom de recept som du kan hämta ut på apotek, och ger dig ett läkarintyg om du behöver det. Vid större operationer görs alltid en genomgång med sjukgymnast innan hemgång.

  Du kommer också att få eventuella kallelser till eftervårdsmottagningen eller distriktssköterska på hemorten eller återbesök till läkare i samband med din hemgång. 

  Efter din operation får du inte köra bil. Låt gärna en anhörig hämta dig, eller ta en taxi. I vissa fall kan sjukresa beviljas för patienter som bor i Stockholms läns landsting. Bor du i annat landsting måste du själv ta reda på om du är berättigad till sjukresa efter operation. Det gör du via ditt eget landsting.

  Individuella skillnader i rutinerna efter operationen kan självklart förekomma och du är alltid välkommen att fråga oss om det är något som är oklart.

  Minnet från Ortopediska Huset ska inte bara vara operation, utan även en tid med god omvårdnad, träning och avkoppling i skön miljö. Det ska vara en tid då självförtroendet ökar vilket gör tiden för hemgång lättare.

 • Återbesök

  Ska du planeras för ett återbesök efter din operation så brukar man få kallelsen i samband med hemgång efter operationen, alternativ kommer en kallelse att skickas hem till dig med posten.

Vanliga frågor

Vi får många frågor från våra patienter. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar.

Inför din höft/ knäprotesoperation

Här har vi samlat information för dig som ska genomgå en höft eller knäprotesoperation hos oss.

Informationsbroschyr inför knäprotesoperation.

Informationsbroschyr inför höftprotesoperaton.

Vi har också samlat information i två filmer som du hittar via länken nedan.

Sjuksköterskerådgivning

Är du nyopererad och har frågor efter hemkomsten?

Telefon: 08-546 20 400 och välj knappval "sjuksköterska"

Telefontid vardagar klockan 08-11.

Du kan även ringa via vår reception så kan sjuksköterskorna där hjälpa dig med ditt ärende. Om du inte kan komma i kontakt med oss kontakta 1177-Vårdguiden.