Personal på operation Personal på operation

Operation

På operationsavdelningen träffar du personal som ser till att du är väl förberedd inför din operation och som även hjälper dig efteråt.

Vi gör vårt yttersta för att du under din tid hos oss ska känna dig trygg och omhändertagen. Hur länge du stannar kvar hos oss efter din operation beror på vilken typ av operation du ska göra. 

Om du har gjort en höft- eller knäledsoperation kommer du stanna på postoperationsavdelningen tills du är redo att flytta över till ditt patientrum. Här är du uppkopplad till vår övervakningsutrustning och personalen finns hela tiden nära till hands. Hur lång tid man behöver ligga på uppvakningsavdelningen är väldigt individuellt.  

Gör du en dagkirurgisk operation så får du vakna till på uppvakningsavdelningen där du även vårdas tills du känner dig pigg nog och får gå hem. Det är vanligast att man går hem samma dag efter en sådan operation, men ibland kräver eftervården en övernattning hos oss för din säkerhet. Då flyttar vi dig till vårdavdelningen där du får spendera natten.

Vi gör vårt yttersta för att ta hand om dig och hjälpa dig att komma hem så fort du kan efter din operation. 

För din egen säkerhet och för att ditt tillfrisknande ska ske så snabbt och smärtfritt som möjligt så har vi vissa riktlinjer vi vill att du följer innan din planerade operation. Det finns till exempel vissa läkemedel som du måste sluta med ett visst antal dagar innan operationen. Du får informationen hem i brevlådan tillsammans med din kallelse.

Vi har koll på riskerna

Operationen är ett rutiningrepp för kirurgen, men medför liksom alla kirurgiska ingrepp vissa risker för t.ex. infektion och blodpropp. Infektionsrisken förebyggs med noggrann hudtvätt och medicinering när det behövs. Risken för blodproppar förebyggs med tidig rörelse efter operation samt i vissa fall mediciner.

 

Operationsalternativ

 • För dig som opereras över dagen

 • För dig som behöver stanna över natten

Röntgenbild på höft

Operationsfilmer

För dig som ska genomgå en höft- eller knäprotesoperation har vi i filmerna nedan samlat information som är bra för dig att ta del av. Filmerna är självklart tillgängliga för alla och innehåller bra information för dig som har artros i knä eller höft.

Har du frågor inför din operation?

Våra operationskoordinatorer svarar på frågor som rör din operation som förberedelser, läkemedelsintag eller väntetider till operation.

Dom kan också hjälpa dig att boka in eller ändra din operationstid.

Våra telefontider är:
Mån - tors: 13:00-15:00
Tele: 08-546 20 400

Vanliga frågor

 • Inför operation

 • Jag ska operera höft-/knäplastik, hur många dagar kommer jag vara inlagd på vårdavdelningen?

  Den planerade vårdtiden hos oss efter höft- eller knäplastik är ett dygn.

 • Behöver jag fasta innan min operation?

  Du som ska opereras i narkos (sövas) får inte inta fast föda senare än 6 timmar innan ankomsttid. Fram till 2 timmar innan du ska vara här får du bara dricka klara drycker (exempelvis vatten, saft eller kaffe utan mjölk).

  Du som ska opereras i lokalbedövning behöver ofta inte vara fastande, utan kan äta frukost som vanligt. 

  Det är viktigt att du följer de riktlinjer som du har fått från oss inför din operation då reglerna ibland kan skilja sig åt. Om du är osäker på hur just du ska förbereda dig rekommenderar vi att du kontaktar våra operationskoordinatorer.

  Operationskoordinatorerna har telefontid: mån-tors: 13:00-15:00, och finns på knappval 3.
  Tel: 08-546 20 400

 • Efter operation

 • Hur kommer jag i kontakt med en patient som har blivit opererad och stannar över natten?

  Efter en operation hos oss får patienten ligga på vår uppvakningsavdelning, och sedan när man är redo, komma tillbaka till sitt patientrum. Man har då tillgång till sin mobiltelefon och kan kontakta anhöriga. Hur lång tid man behöver ligga på uppvakningsavdelningen är väldigt individuellt.  

  Det går också bra att ringa till vår vårdavdelning på telefonnummer: 08-546 20 400, knappval 4.

   

 • Varifrån kommer maten som serveras på vårdavdelningen?

  Våra patientmåltider beställs från en närliggande restaurang som heter Fiffis kök och bar. I vårt patientkök försöker vi i möjligaste mån att använda ekologiska produkter.

 • Kan jag få hjälp med hemresa efter operation?

  Patienter som kommer till oss via Region Stockholm har vid behov utifrån en medicinsk bedömning rätt till sjukresa hem efter operation.

  Patienter som kommer till oss via en privat sjukvårdsförsäkring har inte rätt till sjukresa. Fråga ditt försäkringsbolag om de betalar taxi hem efter din operation.

  Patienter från annan Region måste göra upp med sin hemregion ifall de har rätt till betald resa till och från operation och hur betalning sker.