Personal på operation Personal på operation

Operation

På operationsavdelningen träffar du personal som ser till att du är väl förberedd inför din operation och som även hjälper dig efteråt.

Vi gör vårt yttersta för att du under din tid hos oss ska känna dig trygg och omhändertagen. Hur länge du stannar kvar hos oss efter din operation beror på vilken typ av operation du ska göra. 

Om du har gjort en höft- eller knäledsoperation kommer du stanna på postoperationsavdelningen tills du är redo att flytta över till ditt patientrum. Här är du uppkopplad till vår övervakningsutrustning och personalen finns hela tiden nära till hands. Hur lång tid man behöver ligga på uppvakningsavdelningen är väldigt individuellt.  

Gör du en dagkirurgisk operation så får du vakna till på uppvakningsavdelningen där du även vårdas tills du känner dig pigg nog och får gå hem. Det är vanligast att man går hem samma dag efter en sådan operation, men ibland kräver eftervården en övernattning hos oss för din säkerhet. Då flyttar vi dig till vårdavdelningen där du får spendera natten.

Vi gör vårt yttersta för att ta hand om dig och hjälpa dig att komma hem så fort du kan efter din operation. 

För din egen säkerhet och för att ditt tillfrisknande ska ske så snabbt och smärtfritt som möjligt så har vi vissa riktlinjer vi vill att du följer innan din planerade operation. Det finns till exempel vissa läkemedel som du måste sluta med ett visst antal dagar innan operationen. Du får informationen hem i brevlådan tillsammans med din kallelse.

Vi har koll på riskerna

Operationen är ett rutiningrepp för kirurgen, men medför liksom alla kirurgiska ingrepp vissa risker för t.ex. infektion och blodpropp. Infektionsrisken förebyggs med noggrann hudtvätt och medicinering när det behövs. Risken för blodproppar förebyggs med tidig rörelse efter operation samt i vissa fall mediciner.

 

Operationsalternativ

 • För dig som opereras över dagen

 • För dig som behöver stanna över natten

Röntgenbild på höft

Operationsfilmer

För dig som ska genomgå en höft- eller knäprotesoperation har vi i filmerna nedan samlat information som är bra för dig att ta del av. Filmerna är självklart tillgängliga för alla och innehåller bra information för dig som har artros i knä eller höft.

Hälsodeklaration

Inför din operation vill vi också att du fyller i en hälsodeklaration. Det är ett formulär som alla patienter som ska operera sig hos oss får fylla i innan operationen. Frågorna vi ställer rör allt från din längd och vikt, till tidigare operationer, nuvarande medicinering och eventuella övriga besvär. Informationen används för att säkerställa din säkerhet i samband med operationen. Formuläret länkas ihop med din journal och granskas av en anestesiläkare inför din operation. 

Bedövning inför din operation

Inför en operation får du bedövning. I samråd med dig kommer våra erfarna narkosläkare att avgöra vilken typ av narkos som passar bäst för den operationen du står inför. 

Lokalbedövningsoperation

Många mindre operationer kan göras i lokalbedövning, som titthålsoperationer i fot och knä. När du har bytt om till operationskläder lägger läkaren bedövningsmedlet och du får vänta i ungefär en halvtimme innan det verkar. Du har all möjlighet att prata och ställa frågor under operationen och du kan följa operationen på bildskärmen under ingreppet om du önskar. Efter operationen får du all nödvändig information av våra sköterskor och din opererande läkare.

Operation med sövning

Du får byta om till operationskläder när du kommer och går tillsammans med en sköterska igenom tidigare erfarenheter, sjukdomar och eventuella mediciner. Narkosläkaren eller narkossköterskan berättar det du behöver veta inför din operation. 

Inne på operationsavdelningen kopplar vi upp dig till övervakningsutrustning med EKG och blodtrycksmätning. Vi ger sömnmedel intravenöst och du somnar av detta samtidigt som du får syrgas. Vid vissa ingrepp rekommenderar vi en ryggbedövning. När operationen är avslutad väcks du på operationssalen och därefter kör narkosläkare eller narkossköterska ut dig till uppvakningsavdelningen. Där finns sju övervakningsplatser som är bemannade av narkossköterskor.

Efter några timmar på uppvakningsavdelningen kommer du att flyttas ner till vårdavdelningen för fortsatt vård, om du ska sova kvar över natten. Då kommer personal och hämtar dig och dina personliga tillhörigheter och du kommer att få din sängplats på vårdavdelningen. Ska du åka hem samma dag får du vakna till i lugn och ro, äta ett mellanmål och sedan åka hem när du har fått den informationen du behöver.

Protesoperation

På vårdavdelningen får du träffa en sjuksköterska som tar hand om dig och förbereder dig inför din operation. Du blir uppkopplad i övervakningsutrustningen och körs upp till operationsavdelningen. Där träffar du din läkare och tillsammans går ni igenom operationen en gång. 

När förberedelserna är klara får du en spinalbedövning, avslappnande medicin och öronproppar så att du inte märker av operationen. När operationen är klar flyttas du ner till UVA på vårdavdelningen. Där kommer du att övervakas tills bedövningen släpper. Morgonen efter flyttas du till egen sängplats där du fortsätter med rehabiliteringen enligt de instruktioner som sjukgymnasten givit.

Ultraljudsledd nervblockad

I samband med vissa operationer, exempelvis i axel, armbåge och fot, lägger vi blockader för att minimera smärtan efter operationen. Våra narkosläkare har mångårig erfarenhet av att lägga nervblockader och sedan många år använt elektrisk nervstimulator, vilken underlättar att lägga bedövningsmedlet nära nerven. Det gör att mindre mängder bedövningsmedel används till varje patient med förbättrat resultat.

Hur vet vi att du har ont?

VAS-skalan (visuell analog skala) är ett instrument för dig som patient att ange hur svår din smärta är. Skalan går från 0, ingen smärta, till 10, maximal smärta. Vi kommer be dig skatta din smärta upprepade gånger före och efter operationen för att kunna ge dig bästa smärtstillande behandling.

 

Vanliga frågor

 • Inför operation

 • Jag ska operera höft-/knäplastik, hur många dagar kommer jag vara inlagd på vårdavdelningen?

  Den planerade vårdtiden hos oss efter höft- eller knäplastik är ett dygn.

 • Behöver jag fasta innan min operation?

  Du som ska opereras i narkos (sövas) får inte inta fast föda senare än 6 timmar innan ankomsttid. Fram till 2 timmar innan du ska vara här får du bara dricka klara drycker (exempelvis vatten, saft eller kaffe utan mjölk).

  Du som ska opereras i lokalbedövning behöver ofta inte vara fastande, utan kan äta frukost som vanligt. 

  Det är viktigt att du följer de riktlinjer som du har fått från oss inför din operation då reglerna ibland kan skilja sig åt. Om du är osäker på hur just du ska förbereda dig rekommenderar vi att du kontaktar våra operationskoordinatorer.

  Operationskoordinatorerna har telefontid: mån-tors: 13:00-15:00, och finns på knappval 3.
  Tel: 08-546 20 400

 • Efter operation

 • Hur kommer jag i kontakt med en patient som har blivit opererad och stannar över natten?

  Efter en operation hos oss får patienten ligga på vår uppvakningsavdelning, och sedan när man är redo, komma tillbaka till sitt patientrum. Man har då tillgång till sin mobiltelefon och kan kontakta anhöriga. Hur lång tid man behöver ligga på uppvakningsavdelningen är väldigt individuellt.  

  Det går också bra att ringa till vår vårdavdelning på telefonnummer: 08-546 20 400, knappval 4.

   

 • Varifrån kommer maten som serveras på vårdavdelningen?

  Våra patientmåltider beställs från en närliggande restaurang som heter Fiffis kök och bar. I vårt patientkök försöker vi i möjligaste mån att använda ekologiska produkter.

 • Kan jag få hjälp med hemresa efter operation?

  Patienter som kommer till oss via Region Stockholm har vid behov utifrån en medicinsk bedömning rätt till sjukresa hem efter operation.

  Patienter som kommer till oss via en privat sjukvårdsförsäkring har inte rätt till sjukresa. Fråga ditt försäkringsbolag om de betalar taxi hem efter din operation.

  Patienter från annan Region måste göra upp med sin hemregion ifall de har rätt till betald resa till och från operation och hur betalning sker.