Lila blommor Lila blommor

Artros i mellanfot och bakfot

Artros kännetecknas av obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning i ledbrosket, där de nedbrytande faktorerna överväger. Ledbrosket tunnas ut och kan så småningom försvinna helt. I foten finns ett flertal olika leder som kan drabbas av artros.

Symtom:  

De vanligaste symtomen är stelhet, värk och belastningssmärta. Ibland kan det förekomma felställning i foten. Leden kan svullna till och från.  

Besvären vid artros brukar gå i skov. Perioder med intensiva besvär kan följas av perioder med symtomfrihet. Prognosen för den enskilde går inte att förutse. Längden på skov varierar över tid och även från individ till individ. 

En del har inga besvär alls av sin artros. 

Orsak:  

Den exakta orsaken är fortfarande okänd. Det finns ett antal kända riskfaktorer som ökar risken för utveckling av artros. Ålder, ärftlighet och skador i anslutning till leden kan spela in. Även systemiska sjukdomar som drabbar leder (t.ex. gikt, reumatism) samt genomgångna infektioner i leden kan angripa ledbrosket. 

Diagnos:  

Sök i första hand din husläkare eller företagshälsovård som kan beställa röntgen. Vill man diskutera kirurgiska möjligheter skickas remiss till ortoped/fotkirurg. 

Behandling:   

Artros går inte att bota men symtomen går att lindra. Behandlingen bör tidigt inriktas på att minska symtomen och förbättra funktionen. Det finns mycket man själv kan göra för att leva ett gott liv med artros. 

Vid värk och svullnad kan receptfria inflammationsdämpande mediciner lindra besvären och ibland provas kortisoninjektion. 

Anpassad rörelse- och motionsträning kan provas samt viktreduktion vid övervikt.  

Man kan också prova skor med stel "rullsula" (MBT-liknande skor) som man kan köpa i sport- och skoaffärer samt rehabbutiker utan remiss. 

Operation:   

Vid svår artros utförs steloperation av en eller flera leder i foten. 

Efter operationen gipsas foten i 6-8 veckor, därefter används en avtagbar stövel i ytterligare 4-6 veckor. 

Risker:  

Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver bara sårvård och endast enstaka fall antibiotikabehandling. 

Vid kirurgi med efterföljande gipsning finns risk för blodpropp. Förebyggande medicin skrivs ut efter operationen. 

Vid steloperation finns risk för utebliven läkning, detta kan leda till behov av förnyad operation. 

Det finns även andra risker som du kan diskutera med din läkare. 

Sjukskrivning:  

Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 6 veckor. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 4-5 månaders sjukskrivning.

Bra att veta inför din operation

Kräver ditt ortopediska besvär operation? Du kan känna dig trygg i händerna på våra erfarna kirurger. 

Bra att veta inför operation

Information om artros i mellanfot och bakfot

Här kan du läsa och ladda ner vår information om artros i mellanfot och bakfot.

Patient tas emot i receptionen.

Välkommen till Capio Ortopediska Huset

Vi tar emot patienter med ortopediska tillstånd från hela Sverige – via remiss, fria valet, vårdgarantin eller försäkringsbolag.