Hallux rigidus

Hallux rigidus gör att stortåledens rörlighet försämras på grund av artros i leden. 

Symptom: 

Hallux rigidus innebär artrosutveckling i stortåns grundled. Tidigare har artros ofta felaktigt benämnts som förslitning. Det är en olycklig term då den kan göra den enskilde rädd för att ”slita” ytterligare på leden och därmed leda till inaktivitet.

Artros kännetecknas av obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning i ledbrosket, där de nedbrytande faktorerna överväger. Ledbrosket tunnas ut och kan så småningom försvinna helt. Runt ledytorna leder artros till broskutväxter med förbening.

Man upplever stelhet och smärta i leden med svårigheter att sträcka tån uppåt. Detta märks särskilt vid avveckling och frånskjutet av steget.

Orsak: 

Den exakta orsaken är fortfarande okänd. Det finns ett antal kända riskfaktorer som ökar risken för utveckling av artros. Hög ålder orsakar i sig inte artros, även om tillståndet är vanligare i högre åldrar. Ålder, ärftlighet, skador i anslutning till leden kan spela in.

Diagnos: 

Sök i första hand din husläkare eller företagshälsovård som kan beställa röntgen. Vill man diskutera kirurgiska möjligheter skickas remiss till ortoped/fotkirurg.

Behandling: 

Man börjar alltid med behandling utan operation som ofta består i användning av skor med stel ”rullsula” (MBT-liknande skor) som man kan köpa i sport- och skoaffärer samt rehabbutiker utan särskild remiss. Sulan underlättar stegavveckling och minskar besvären.

Operation: 

Artros i leden går inte att bota men man kan minska besvären. En vanlig metod är att såga av toppen på ledhuvudet. Man kan förvänta sig att smärtan minskar och rörligheten blir bättre. Grundsjukdomen är emellertid kvar och besvären kan återkomma så småningom. Om artrosen är mycket uttalad kan en steloperation av leden ge bäst resultat.

Risker: 

Vid all kirurgi, även mindre, förekommer en mindre risk för sårinfektion. Det finns även en liten risk för blodpropp. Vid steloperation finns det en liten risk att läkning i den stelopererade leden uteblir.

Sjukskrivning: 

Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6-8 veckors sjukskrivning.

 

Bra att veta inför din operation

Kräver ditt ortopediska besvär operation? Du kan känna dig trygg i händerna på våra erfarna kirurger. 

Bra att veta inför operation

Informationsbroschyr

Här kan du läsa vår informationsbroschyr om Hallux rigidus.

 

Patient tas emot i receptionen.

Välkommen till Capio Ortopediska Huset

Vi tar emot patienter med ortopediska tillstånd från hela Sverige – via remiss, fria valet, vårdgarantin eller försäkringsbolag.