Symptom:
Knölen vid stortåbasen kan ibland vara helt asymtomatisk men ofta får man besvär i skor med ont då skorna skaver och trycker över knutan. Ibland blir stortån så sned att den lägger sig omlott eller tränger undan småtårna. Till och från kan knölen bli inflammerad och röd och ge mer besvär. Besvären kan börja smygande men blir ofta uttalade så småningom.
Orsak:
Orsaken är inte helt klarlagd men forskning visar att hallux valgus är mer förekommande hos kvinnor än hos män samt att risken för att drabbas ökar med åldern. Man löper även större risk att drabbas om man har en nära släkting med hallux valgus.
Diagnos:
Sök i första hand din husläkare eller företagshälsovård som kan beställa röntgen. Vill man diskutera kirurgiska möjligheter skickas remiss till ortoped/fotkirurg.
Behandling:
Innan man funderar på operation bör man prova bredare skor och eventuellt hålfotsinlägg. Dessa kan provas ut på ortopedtekniska firmor utan särskild remiss och skoaffärer.
Operation:
Det finns ett flertal operationsmetoder som alla strävar efter att få en smalare fot och rakare stortå. Vanligtvis brukar man såga av benet ovanför ledhuvudet (knutan) och flytta ledhuvudet en bit mot andra tån. I detta nya (smalare) läge får benet läka fast. När ledhuvudet fixeras med en skruv behöver den inte tas bort.
Vid en uttalad felställning av tån kan man dessutom ta ut en benkil på insidan av tån så att tån rätas upp. Denna operation fixeras med en klammer som kan sitta kvar.
Risker:
Den vanligaste komplikationen är infektion, denna är oftast ytlig och kräver endast sårvård och endast ibland antibiotika. Det finns även andra risker som du kan diskutera med din läkare.
Sjukskrivning:
Sjukskrivningens längd varierar beroende på typ av ingrepp och vilket slags arbete man har men ofta behövs minst 2 veckors vila. Tungt stående/gående arbete kräver ofta 6-8 veckors sjukskrivning.