Hammartå

Hammartå orsakar krokiga tår som ger skav. Ofta får man hammartå i samband med hallux valgus.

Symptom: 

En eller flera krokiga tår som kan orsaka skav på tåns ovansida och även på toppen av tån. Felställningen kan finnas i en eller flera tår samtidigt.

Orsak: 

Det finns många olika orsaker till att hammartår uppstår. Tidigare olyckor, nervpåverkan såsom vid diabetes mellitus och reumatism är exempel på detta. Ärftlighet spelar också en viktig roll.

Vem drabbas?  

Hammartå dyker ofta upp i kombination med hallux valgus, vilket gör att det är vanligare hos kvinnor

Vad kan jag göra själv?

Rymliga skor, ortos- och liktornsplåster kan minska besvären.

Diagnos:

Klinisk bedömning och undersökning.

Behandling: 

Inlägg och främre pelott kan prövas innan operation blir aktuell. Om operation blir aktuellt så är det graden av felställning som avgör operationsmetoden, det finns flertalet olika ingrepp att tillämpa. Kirurgen avgör vilket ingrepp som är lämpligast i det enskilda fallet.

Operation: 

Det vanligaste ingreppet är att man gör en steloperation i den led som skaver och att man fixerar det med ett stift som sticker ut från tåtoppen. Stiftet skall sitta kvar under läkningsfasen, upp till fem veckor. Man får ha en specialsko tills stiftet tas bort. Man kan också använda ett bioabsorberbar t stift som opereras in i tån och som kroppen löser upp själv inom ett par månader. Då kan man använda vanliga skor efter två veckor.

Risker: 

Vid all kirurgi, även mindre, förekommer en liten risk för sårinfektion. En mindre nervpåverkan kan förekomma i anslutning till operationsärret.

Förväntat resultat: 

Efter operation får man belasta foten med hela kroppsvikten efter förmåga, men med en specialsko tills stiftet tagits bort. Foten kommer vara svullen en tid innan slutresultatet kan helt ses. Förväntad konvalescens är omkring tre till fyra månader.

Sjukskrivning och rehabilitering:  

I vanliga fall omkring två veckor, har man ett arbete där man står och går mycket brukar man behöva vara sjukskriven i upp till åtta veckor.

Bra att veta inför din operation

Kräver ditt ortopediska besvär operation? Du kan känna dig trygg i händerna på våra erfarna kirurger. 

Bra att veta inför operation

Informationsbroschyr

Här kan du läsa och ladda hem vår informationsbroschyr om Hammartå.

Patient tas emot i receptionen.

Välkommen till Capio Ortopediska Huset

Vi tar emot patienter med ortopediska tillstånd från hela Sverige – via remiss, fria valet, vårdgarantin eller försäkringsbolag.