Dupuytrens kontraktur

Dupuytrens kontraktur innebär att hinnan som omger musklerna i handflatan förkortas och blir tjockare under lång tid. Hos vissa personer kan det leda till att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut helt.

Symptom:

Det första symptomet är oftast en knuta i handflatan som är hård och möjligen ömmar lite. Med tiden förkortas senan som sedan syns som en hård sträng under huden i fingrarnas riktning och efter en tid kan fingrarna dras ihop och bli böjda. Dupuytrens kontraktur brukar inte innebära någon smärta.

Orsak:

Dupuytrens kontraktur beror på en förändring i ämnet kollagen som finns i bindväven. Kollagen ger kroppens vävnader styrka och fasthet. Vad som orsakar sjukdomen är oklart men ärftlighet har stor betydelse. Andra möjliga anledningar kan vara skador och nötning.

Vem drabbas?

Främst drabbas män i 50- års åldern och personer med diabetes eller epilepsi.

Diagnos:

Diagnos ställs med klinisk bedömning av ortopedspecialist.

Behandling:

Man behöver oftast ingen behandling om man inte har påtagliga besvär. Har man däremot svårt att använda handen så behöver man behandling. Det finns två olika behandlingsalternativ; operation eller injektion av Xiapex. Injektionen är en relativt ny behandlingsmetod, där ämnet löser upp kollagenet i handen för att läkaren dagen efter behandlingen ska kunna sträcka ut handen. Behandlingen kan upprepas med fyra veckors mellanrum. Vi erbjuder för närvarande ej Xiapex behandling på Capio Ortopediska Huset.

Operation: 

Operation görs enbart om besvären är svåra eftersom tillståndet tyvärr kommer tillbaka, vilket gör det svårare att utföra nya behandlingar.

Risker:

Vid all kirurgi, även mindre, förekommer en liten risk för sårinfektion.

Förväntat resultat:

Resultatet av operation är beroende av hur länge fingret varit krokigt. Har ledkapseln skrumpnat kan slutresultatet påverkas.

Sjukskrivning och rehabilitering:

Aktivitet direkt efter operation och byte till ett mindre förband ska ske efter tre till fem dagar. Sjukskrivningstiden är individuell beroende på arbetsuppgifter, tala med din läkare om din arbetssituation.

Bra att veta inför din operation

Kräver ditt ortopediska besvär operation? Du kan känna dig trygg i händerna på våra erfarna kirurger. 

Bra att veta inför operation

Har du artros i höft eller knä?

Se våra informationsfilmer. De innehåller information om artros samt om hur en protesoperation går till.

Knäprotesoperation

Informationsfilm inför knäprotesoperation

Höftprotesoperation

Informationsfilm inför höftprotesoperation

Patient tas emot i receptionen.

Välkommen till Capio Ortopediska Huset

Vi tar emot patienter med ortopediska tillstånd från hela Sverige – via remiss, fria valet, vårdgarantin eller försäkringsbolag.