Närbild på händer

Karpaltunnelsymdrom

Besvär med domningar, pirrningar eller stickningar i fingrarna kan vara symptom på Karpaltunnelsyndrom. Andra symptom som förekommer är smärta i handen, fingrarna eller armen, svaghet och en känsla av fumlighet.

Symptom:

Besvär med domningar, pirrningar eller stickningar i tumme, pek-, lång- och halva ringfingret kan vara symptom på Karpaltunnelsyndrom. Andra symptom som förekommer är smärta i handen, fingrarna eller armen, svaghet och en känsla av fumlighet. Vanligen förekommer symptomen nattetid och stör sömnen, men de kan även uppträda vid aktiviteter som bilkörning. När man använt handen en stund eller rört på den en stund, så försvinner ofta besvären.

Orsak:

Medianusnerven som är en av handens nerver kläms i en trång bindvävskanal i handflatan så att blodflödet till nerven minskar. Handens böjsenor och nerver går tillsammans under karpalligamentet.

Vem drabbas?

Syndromet drabbar oftare kvinnor än män, och det är också vanligare hos gravida och personer med reumatiska sjukdomar och diabetes. Det debuterar oftast i medelåldern och kring klimakteriet och därför är viss hormonell inverkan svår att utesluta. I vissa fall finns en utlösande faktor som fraktur eller överansträngning men ofta finns ingen säker orsak.

Vad kan jag göra själv?

I ett tidigt skede kan man själv vila och avlasta handen och pröva med inflammationsdämpande mediciner. Arbetsterapeut kan ge träningsråd kring ergonomi.

Diagnos:

Klinisk bedömning och undersökning. I vissa fall då diagnosen är tveksam kan en neurofysiologisk undersökning göras för att säkerställa diagnos.

Behandling:

Inflammationshämmande och smärtstillande läkemedel samt en stel handledsskena ingår i behandlingen. En operation är nödvändig om besvären är påtagliga.

Operation:

Vid operationen delas det strama tvärgående ledbandet i handflatan så att nerven får mer utrymme. Operationen sker med lokalbedövning och är ett dagkirurgiskt ingrepp. Under operationen stängs tillfälligt blodflödet till handen av med hjälp av en blodtrycksmanschett som pumpas hårt runt armen. Det underlättar operationen för kirurgen men kan upplevas som något besvärligt. Efter operationen får man ett förband i handflatan med fingrarna fria. Förbandet och stygnen tas bort efter två veckor.

Risker:

Vid all kirurgi, även mindre, förekommer en liten risk för sårinfektion.

Förväntat resultat: 

Många upplever en lindring av besvären direkt efter operationen men känslonedsättning 

kan bestå i flera månader om symptomen innan operationen varit långvariga. De flesta patienter blir dock på sikt helt bra. Det finns en risk att musklerna i tummen förtvinat och tagit permanent skada som inte botas genom operation. Viss trötthet i handen kan förekomma och de första månaderna efter operation är ärret ofta ömt och lite svullet.

Sjukskrivning och rehabilitering:

Vid lättare kontorsarbete kan man behöva vara sjukskriven i en till tre veckor efter operation men vid tyngre arbete kan sjukskrivning i upp till sex veckor behövas.

Information om operation av karpaltunnelsymdrom

Här kan du läsa och ladda ner vår informationsbroschyr om operation av karpaltunnelsymdrom.

Bra att veta inför din operation

Kräver ditt ortopediska besvär operation? Du kan känna dig trygg i händerna på våra erfarna kirurger. 

Bra att veta inför operation
Patient tas emot i receptionen.

Välkommen till Capio Ortopediska Huset

Vi tar emot patienter med ortopediska tillstånd från hela Sverige – via remiss, fria valet, vårdgarantin eller försäkringsbolag.