Ändrad telefontid under sommaren

Under sommarmånaderna, fram till 16/8, är vår telefontid mån-fre 11.00-12.00.

Tel: 08-519 424 30

Observera att vi inte har möjlighet att ta emot privatbetalande patienter under sommaren. Från den 17/8 är du som privatbetalande välkommen att boka tid igen! 

Ultraljudsundersökning Ultraljudsundersökning

Ultraljud hos oss

Hos oss kan alla gravida kvinnor genomgå olika ultraljudsundersökningar. Vi utför bland annat tidig bestämning av graviditetslängd, KUB, rutinultraljud och ultraljud i graviditetens senare del.

På våra mottagningar kan alla gravida kvinnor genomgå ultraljudsundersökningar. Fritt vårdval gäller vilket innebär att du ber din barnmorska sända remissen till den mottagning som du vill ska göra dina ultraljud. Du kan även boka privata ultraljud hos oss, även när du är i tidig graviditet. 

Se nedan vilka undersökningar vi utför och vad de innebär. Vi gör inte så kallade ”könsultraljud”, men vid undersökningarna från graviditetsvecka 18 och vid tillväxtkontroller från v. 28 och framåt kan vi försöka ta reda på könet om föräldrarna så önskar.

Vänligen respektera att inte ta med barn vid undersökningen för att uppnå optimal kvalitet av ultraljudet.

Vi erbjuder följande undersökningar

 • Tidigt ultraljud

  Tidigt ultraljudet utföres i första hand abdominellt (utanpå magen) men vid behov även vaginalt, och kan till exempel utföras vid osäker graviditetslängd. Tidiga ultraljud utförs efter minst 7 fullgångna veckor.

 • Rutinultraljud

  Datering av graviditet ca vecka 18-20. Kontroll av antalet foster. Noggrann genomgång av fostrets alla organ för att utesluta grava missbildningar.

 • KUB

  KUB (CUB), som betyder Combined Ultrasound and Biochemistry, är en kombination av ultraljud då vi mäter en nackuppklarning (NUPP) hos fostret samt ett blodprov som ska tas minst 6-7 dagar innan ultraljudet utförs. Med hjälp av dessa faktorer räknar vi ut risken för Downs syndrom.

 • Tillväxtultraljud

  Vid denna undersökning mäter vi barnets huvud, buk och lårben för en viktskattning, kontrollerar moderkakans (placentas) läge samt mäter fostervattenmängden. I enstaka fall, vid större avvikelser i fostervikten och fostervattenmängden, kan en flödesmätning i navelsträngsartär utföras. Tillväxtultraljud utförs från v.28 och fram till förlossningen.

 • Fosterdiagnostik

  Fosterdiagnostik kan aldrig garantera ett friskt barn, endast utesluta vissa typer av sjukdomar och skador.

  Det finns ett stort antal skador som kan diagnostiseras under graviditet, men de flesta är utomordentligt sällsynta. För den allmänna populationen är risken 2-3% att få ett barn med en allvarlig skada eller psykisk utvecklingsförsening.

  Fosterdiagnostik är idag en integrerad del av mödrahälsovården och du kan få mer information av personalen på din mödravård.

 • Drop-in för överburna

  För dig som är gravid i vecka 41 eller senare har vi drop-in mellan kl 10-11 varje dag. Du behöver alltså inte boka tid, utan det är bara att komma förbi.

  Välkommen!

Kontakta oss

Vi finns vid Liljeholmen och i Täby. Välkommen att kontakta oss om du har frågor eller vill boka privat ultraljud.   

Tel: 08-519 424 30 
Telefontid: mån-fre 10:00-12:00

Du kan även boka tid online via 1177 e-tjänster.

Priser

Patienter med remiss betalar ingenting. Patienter som inte har remiss bekostar ultraljudsundersökningen själva.

200 kr debiteras vid uteblivet besök, oavsett om du har remiss eller kommer privat.
 

Vad tycker våra patienter?

Du kan följa våra patientenkäter i realtid.