Capio
Capio
bild på axel med solkräm
Hud

12 myter om solkräm

Dagens solkrämer ger ett bra skydd mot de skadliga UV-strålarna från solen. Det är dock viktigt att använda tillräckligt mycket med solkräm och applicera krämen regelbundet, annars får du inte fullgott skydd. Här går vi igenom 12 vanliga missuppfattningar och myter om solkräm, så att du ska kunna sola säkert.

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

1. Du behöver bara använda solkräm när det är sol

Många tror att solkräm inte är nödvändigt de dagar det är mulet, eftersom solen inte känns lika stark som när det är klarblå himmel. Moln kan mycket riktigt reducera solstrålarna som träffar din hud, men inte blockera dem helt. Över 90% av UV-strålarna tränger igenom molnen och utsätter huden för strålning. De reflekteras även i vatten, snö och andra ytor som förstärker UV-strålarna. Så även om det är molnigt är det alltid bäst att använda solkräm.

2. Solkräm hindrar kroppen från att absorbera D-vitamin

Solljus behövs för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. Huden producerar D-vitamin när den blir exponerad för UV-strålar. På sommaren får du din dos av D-vitamin genom att exponera ansikte och handrygg för solen i 20 minuter, ungefär två gånger i veckan.

Solkräm blockerar dock UV-strålar, och i teorin kan överdriven användning av solkräm göra att man inte bildar nog mycket D-vitamin. Men ingen solkräm blockerar 100% av solstrålarna, även om förpackningen säger 100 SPF. Du kommer trots det få omkring 2-3% av UVB-strålarna – tillräckligt för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin.

3. Solkräm är inte bra för huden

Solkräm innehåller många ingredienser, och vissa av dem kan vara allergiframkallande eller ha irriterande effekt på huden när den blir exponerad för UV-strålning. Detta är för att vissa solkrämer innehåller parfym eller alkohol, som kan vara irriterande. Om du vet om att du brukar reagera på vissa ingredienser ska du undvika dessa och välja alternativ som är gjorda för känslig hud.

Vanliga frågor om hud och sol

Här går vi igenom vanliga frågor kring sol och hud och vad som är viktigt att tänka på.

 

Läs mer om sol och hud

4. De med mörk hud behöver inte använda solkräm

Melanin (pigment) är hudens naturliga filter, och ju mörkare hud man har desto mer melanin har man i huden. Det betyder att de med mörk hud har bättre skydd mot solen, men man kan ändå bli solbränd och få solskador om man inte använder solkräm. Det är därför viktigt att skydda sig med solskyddsfaktor, oavsett hudtyp.

5. Solarium hjälper dig att bygga upp en grund för solbrännan

Att sola solarium inför en solsemester kommer inte hjälpa dig att bygga upp en grundfärg för solbrännan. Detta för att solarium har en högre koncentration av UVA-ljus än naturligt solljus. När du utsätter kroppen för höga nivåer av UVA-ljus från solarium, får du en temporär färg som kommer försvinna snabbt. Den temporära färgen kommer inte skydda dig mot skadliga solstrålar och solbränna. Du kan känna en falsk trygghet och tänka att du kan vara ut i solen längre när du har ett ”underlag” från solariet – men detta stämmer alltså inte. Istället blir huden utsatt för en dubbel dos sol, först från solarium och sen från solen. Risken för att få hudcancer ökar också om du solar solarium.

UVB-strålar som kommer från solljus kan däremot bygga upp en grund. De strålarna sätter i gång melaninproduktionen i huden och ger en mer långvarig brunfärg, och ett ökat skydd mot UV-strålning.

6. Smink med solskyddsfaktor skyddar bra mot solen

Smink som innehåller solskyddsfaktor kan skydda mot solljus till en viss grad, men räknas inte som tillräckligt skydd mot den skadliga UV-strålningen. Ha solkräm under sminket, oavsett hur hög faktor som står på dina sminkprodukter.

7. Solkräm är mer effektivt än att täcka huden

Korrekt användning av solkräm ger ett gott skydd mot solskador, men det kan också invagga oss i en falsk trygghet. Många tror att de kan vara länge i solen, så länge de smörjt sig med solkräm. Tyvärr är inte solkrämen i sig tillräcklig för att skydda mot solens skadliga påverkan, och du bör ha både kläder och solhatt för att täcka huden när du tillbringar längre perioder i solen på våren och sommaren. Och det är viktigt att ta pauser från solen mitt på dagen när den är som starkast.

8. Man blir inte så brun med solkräm

Solkräm skyddar både mot UVA- och UVB-strålar, men ger inte fullständigt skydd mot de ultravioletta strålarna. Därför kan du fortfarande bli brun när du använder solkräm, även om du smörjer med nya lager under dagen. Det kan dock ta lite längre tid för den färgen att utveckla sig när du använder hög solskyddsfaktor, eftersom huden behöver tid att producera pigmentet i huden. Men färgen kommer att hålla längre än om du får snabb färg utan solskyddsfaktor.

9. Solkräm har inget utgångsdatum

Solkräm har ett utgångsdatum på samma sätt som alla hudprodukter, och tappar sin skyddsförmåga med tiden. Som regel har solkrämen ett utgångsdatum eller ett märke som anger hur många månader krämen håller efter att den öppnats.

10. Det räcker att smörja sig en gång om dagen

Solkrämen kommer tappa sin skyddande effekt allt eftersom, på grund av att du svettas, badar eller gör någon annan aktivitet som gör att solkrämen sköljs eller gnuggas bort. Därför ska du smörja ett nytt lager solkräm varannan timme för att ha ett fortsatt skydd mot solen.

11. Solkräm är vattenfast

Även om solkräm ofta marknadsförs som vattenfast, är det tyvärr ingen solkräm som är 100% vattenfast. Den kommer tappa sin skyddande effekt efter att du har badat, och därför behöver du smörja på nytt efter att du badat eller svettats.

12. Solen är densamma överallt

Det spelar roll var du befinner dig i världen när det kommer till hur mycket UV-strålning du blir utsatt för. UV-strålningen blir nämligen starkare ju närmare ekvatorn och ju högre över vattnet du är. På samma sätt så spelar det även roll vilken tid på dagen det är. Under våren och sommaren är solen som starkast mitt på dagen, och då är det bra att ta pauser från solen under den perioden.

Kolla dina födelsemärken

Här kan du läsa mer om födelsemärken och vilka hudförändringar du ska vara uppmärksam på.

Läs om födelsemärken

Relaterade artiklar