Capio
Capio
Capio
bild på hudförändringar
Hud

Allt om vintertorr hud

Varför man får torr hud under vinterhalvåret beror främst på låg luftfuktighet, kalla temperaturer, stark vind och olika uppvärmningssystem som torkar ut luften. Dessa faktorer avdunstar fukt från huden och påverkar dess naturliga fuktbalans. Att använda till exempel fuktgivande krämer, undvika överdriven tvättning och klä sig varmt kan hjälpa till att motverka torr hud. Här svarar vår hudläkare John Paoli på Capio SKIN på vanliga frågor och myter kring vintertorr hud.

Så skyddar du din och barnens hud i vinter

På Capio Livsstil kan du läsa om hur du skyddar din och barnens hud i vinter.

Vid kallt väder bör man tvätta ansiktet mindre frekvent för att undvika avlägsnandet av hudens naturliga oljor. Du kan använda en mild rengöringsprodukt och fuktgivare för att bevara hudens fuktighet. Helst ska du också undvika för varma duschar och starkt exfolierande produkter. Tänk också på att vattenbaserade produkter ger snabb fukt, medan oljebaserade produkter ger ett skyddande skikt och extra fukt. Anpassa produkterna efter din hudtyp och behov.

Hur viktigt är det med solskydd på vintern, hur ska man tänka kring det?

I Sverige mitt i vintern behöver man inte nödvändigtvis använda solskydd. Men om man är ute och åker skidor en vacker dag eller när våren närmar sig och vår vinterbleka hud utsätts för solens strålar är det extra viktigt att använda solskydd. Snön reflekterar solens strålar, vilket ökar exponeringen för skadlig UV-strålning. Använd därför solskyddsmedel (SPF 50+) på oskyddad hud, särskilt i ansiktet och på öronen, för att undvika att bränna dig vid dessa tillfällen.
Finns det en skillnad på vad man ska tänka kring sin morgonrutin och kvällsrutin?
Detta är väldigt personligt och har inte så stor medicinsk betydelse. Men många föredrar en mindre fet kräm på morgonen och en fetare, mjukgörande kräm på kvällen. Många upplever att den lite fetare krämen är lite för kladdig och glansig att ha under dagen. På morgonen använder vissa personer smink eller solskyddsprodukter vilket inte är lika aktuellt på kvällen.

Kan man exfoliera huden på vintern?

Ja, du kan exfoliera huden på vintern. Men var försiktig med frekvensen på din exfoliering. Använd milda i stället för grova exfolieringsprodukter. Var också noga med att återfukta huden väl efteråt.

Tips för att motverka torr hud under vinterhalvåret:

 • Använd fuktgivande krämer. Applicera rikligt med fuktgivande kräm eller salva på den drabbade huden. Välj produkter som är hypoallergena och fria från dofter för att undvika irritation.
 • Undvik frekventa duschar och bad. Vatten torkar ut huden ytterligare och kan förvärra eksem. Använd ljummet vatten vid duschar och bad samt begränsa tiden i vattnet.
 • Tvätta med mild tvål. Använd mild, parfymfri tvål när du tvättar huden. Starka tvålar kan irritera torr och eksematös hud.
 • Använd kläder med mjukt och andningsbara material, till exempel bomull. Undvik ull och andra grova tyger som kan irritera huden.
 • Håll koll på inomhusvärmen för att undvika att det blir för torrt.
 • Om huden på händerna är särskilt drabbad, använd handskar utomhus för att skydda dem mot kyla och vind.
 • Glöm inte läpparna. Kalla vindar kan orsaka torra och spruckna läppar. Använd vaselin eller en fet mjukgörande kräm alternativt läppbalsam för att skydda läpparna.

Om du har problem med periodal dermatit eller rosacea som uppstår på vintern – hur ska man tänka då kring sin hudvårdsrutin?
Vid periodal dermatit eller rosacea under vintern bör man använda milda rengöringsprodukter och applicera fuktgivande krämer regelbundet. Undvik överdriven tvätt, starka ämnen och kalla vindar. Använd den medicinering som din läkare har rekommenderat eller förskrivit dig. Överväg också att konsultera en hudläkare för individuell behandlingsrådgivning.

4 myter kring torr hud

 1. Du måste dricka mer vatten om du har torr hud.

  Falskt. Att dricka mer vatten är viktigt för ens övergripande hälsa, men det löser inte torr hud som beror på vattenförlust genom en trasig hudbarriär. Detta bör alltså korrigeras genom att använda fuktgivande krämer som kan återskapa hudbarriären och därmed minimera vattenförlusten.
 2. Du behöver en starkare fuktkräm om du är torr.

  Varken sant eller falskt. Mjukgörande krämer klassificeras inte som starka eller svaga. Man tar i stället hänsyn till om de är mer eller mindre feta och vilka tillsatsämnen de har i sig. Till exempel kan de innehålla karbamid som binder fukt till huden och kan vara mer effektivt än en mjukgörande kräm utan detta ämne. Viktigast av allt är att personer med torr hud hittar den mjukgörande krämen som de trivs bäst med och är villiga att använda så ofta de behöver för att uppnå önskad effekt. Den krämen som är ”bäst i test” är inte nödvändigtvis bäst för dig.
 3. Peeling/Exfoliering förvärrar de torra partierna.

  Sant. Överdriven peeling eller exfoliering kan förvärra redan torr hud. Om du exfolierar huden för mycket kan hudens naturliga oljor avlägsnas och försvara dess barriärfunktion. Detta kan i sin tur leda till ökad torrhet och irritation.
 4. Torr hud behöver bara mer fett.

  Falskt. Torr hud behöver framför allt fett för att återskapa hudbarriären, men den behöver även förlora mindre fukt. Det är därför mjukgörande krämer ofta innehåller karbamid som har vatttenbindande egenskaper. Torr hud behöver också skyddas från kall och torr luft samt från överdriven exponering för vatten och frekvent tvätt. 

Så skyddar du din och barnens hud i vinter

På Capio Livsstil kan du läsa om hur du skyddar din och barnens hud i vinter.