Capio
Capio
barn sitter på strand
Sol och hud

Solskydd - så skyddar du dig mot solen

Under sommarhalvåret vill vi bara njuta av det vackra vädret, men då är solens strålar också som starkast och farligast. Hur bär man sig egentligen åt för att fånga det flyktiga sommarljuset på ett säkert sätt?

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Oavsett ålder och hudton behövs någon form av solskydd. Barn och personer med ljus hud måste oftast vara extra försiktiga för att inte bränna sig. Barn under ett år ska helst inte utsättas för direkt solljus alls.

Kläder

Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon. Vill du vara säker på att kläderna skyddar bra ska du välja tätt vävda tyger – de flesta plagg motsvarar nämligen bara en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30.

Solskyddsfaktor

Komplettera med solkräm där kläderna inte täcker. Barn bör använda solkräm med faktor 30 eller högre. Tänk på att smörja in ordentligt, med ett tjockt lager. För en vuxen kropp rekommenderas cirka två matskedar (30 ml) solkräm, varje gång du smörjer in dig. Om du eller ditt barn svettas mycket eller ska bada är det bra att smörja in på nytt varannan timme. Välj en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer solkräm.

Ta siesta!

Försök också att undvika direkt solljus mitt på dagen, mellan klockan 11 och 15 – för då är solen som starkast. Bebisar och små barn ska helst vara inomhus dessa timmar eftersom deras hud är väldigt känslig. Passa på att njuta i skuggan eller sov en stund, som är vanligt i medelhavsländerna, när solen står som högst på himlen.

På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida kan du räkna ut hur länge du kan vara ute i solen utan att bränna dig. Det gör du genom att fylla i din ålder, din hudtyp, var du befinner dig och vilken tid på dygnet det är.

Beräkna din soltid nu

Boka ett besök

Kontakta din mottagning för att boka ett besök.

Relaterade artiklar