Vård online
Vård online
Emma Skoglund, Eva-Lena Barkman och Sofia Lann
Cancer hos kvinnor

Glöm inte att kolla brösten

Capio har tillsammans med fotografen och konstnären Amanda Ekström @tuggmotstand porträtterat tre kvinnor och deras berättelser om att leva med bröstcancer.

Så kollar du brösten

Genom att regelbundet kolla dina bröst kan du tidigt upptäcka förändringar.

Att lära känna sin kropp kan vara livsviktigt. Genom att fler kvinnor regelbundet kollar sina bröst och är uppmärksamma på eventuella avvikelser söker fler vård snabbare. Ju tidigare bröstcancer upptäcks desto bättre ser prognosen ut för ett tillfrisknande. 
 
Emma Skoglund drabbades som 22-åring av en kronisk hjärntumör, under tiden som hon redan genomgick en cancerbehandling hittade hon också en knöl i bröstet. I intervjun med Emma får vi höra henne berätta om vikten av att lyssna på sin kropp, betydelsen av att få sörja och den snäva synen på kvinnlighet.

 

 

 
”Nu händer det som jag var så himla rädd för - jag har fått cancer”. Eva-Lena Barkman levde med en ihållande oro av att drabbas av bröstcancer, dagen då hon kände en knöl på undersidan av sitt bröst blev hennes rädslor verklighet. I intervjun får vi höra henne berätta om att lämna över sitt liv i vårdens händer och om hur cancern faktiskt kan ge mer än vad den tar. 

 

 

 


Sofia Lann började sin resa med ett bröstcancerbesked som 32-åring, idag jobbar hon själv aktivt med sprida kunskap och information i ämnet. Hon berättar i sin intervju om smärtan av att begrava sina nära vänner, att försätta sin kropp i klimakteriet och vikten av att nå ut med budskapet om att bröstcancer kan drabba kvinnor i alla åldrar. 

 

 

Så kollar du brösten

Genom att regelbundet kolla dina bröst kan du tidigt upptäcka förändringar.