Capio
Capio
Fötter i säng

Myter om sömn

Det finns gott om gamla sanningar och vedertagna tips som sprids, men som egentligen inte stämmer. Vad gäller då för sömn och sömnbesvär?

Sök hjälp online

Kontakta oss om våra tips för självhjälp kring dina sömnproblem, eller om du av annat skäl behöver hjälp med din sömn.

Jag behöver minst 8 timmars sömn per natt

Det är individuellt hur mycket sömn vi behöver. Det varierar till exempel utifrån din ålder, din livssituation just nu, vilken stressnivå du har och så vidare.

Så länge som du upplever att du fungerar bra under dagen, det vill säga att du kan prestera, så får du tillräckligt med sömn.

En generell regel är att sömnbehovet är 7-8 timmar, men det är individuellt utifrån t ex ålder. Studier visar dock att vi svenskar i genomsnitt sover 6 timmar och 51 minuter per natt. Eftersom vi befinner oss i djupsömn under ungefär de första fyra timmarna av vår sömn så är dessa timmar viktigast.

Räkna får kan göra att jag somnar snabbare

Om det fungerar för dig så säger vi grattis. Alla knep som fungerar för just dig ska du hålla fast vid. Det finns däremot inget bevis för att just räkna får ska garantera dig en bättre sömn.

Det finns däremot en metod som många upplever hjälper och den innebär att fokusera på din andning. Med hjälp av medvetna andetag bli du mer avslappnad för varje andhämtning, vilket kan underlätta att somna.

Ett sätt är att använda triangelmetoden där du föreställer dig en triangel med lika långa sidor och där du andas in utmed vänster sida av den föreställda triangeln, håller andan utmed höger sida och slutligen andas ut utmed basen av triangeln. Varje steg ska vara 4 - 6 sekunder. Upprepa så länge som du kan och i bästa fall tills du somnar och därmed tappar räkningen...

Jag tar mig en sängfösare så somnar jag gott

Du kanske tror att en sängfösare kan få dig att somna bättre, vilket ibland kan stämma. Men sömnens kvalitet kommer då att vara mycket sämre under natten. Dessutom finns det risker med alkohol som på sikt skapar beroende med stora negativa konsekvenser. Undvik därför alkohol och särskilt innan sänggåendet.

Jag ligger kvar i sängen tills jag somnar

Om du ligger sömnlös längre än 20-30 minuter så kan det vara bra att du går upp ur sängen och göra något annat en stund, till exempel läsa en bok eller ta ett glas vatten. Gå tillbaka till sängen när du känner dig sömnig igen.

Använd helst inte sängen till något annat än sömn, så som att titta på tv. Låt sängen bli en plats som du förknippar med avkoppling, sömn, återhämtning och inte stressen av att inte kunna somna.

Jag ska sova minst 8 timmar per natt för att få bra sömn

De flesta vuxna behöver mellan 7-8 timmars sömn, men sömnbehovet är individuellt.

Åldern är exempelvis en parameter som påverkar sömnbehovet. Nyfödda sover nästan dygnet runt, tonåringar behöver uppemot 9-10 timmars sömn, medan äldre personer behöver minst sömn.

Svenskar sover i genomsnitt 6 timmar och 51 minuter. Detta varierar däremot från person till person och påverkas även av ett flertal yttre faktorer.

Jag kan inte ta igen förlorad sömn

Kroppen fungerar så smart så att om du sover dåligt en natt så prioriterar kroppen så att du sover mer av djupsömnen natten efter. Detta för att kompensera förra nattens sömn.

Du går snabbare ner i djupsömn efter insomnandet när du har behov av att ta igen sömn. Sömnen anpassar sig därefter efter återhämtningsbehovet.

Jag lägger mig tidigare i förebyggande syfte

Om du har sömnbesvär och vill försöka förbättra din sömn ska du inte gå och lägga dig och försöka att sova om du inte är trött. Att lägga sig i förebyggande syfte är inte en lösning, utan du ska lägga dig när du är trött. Försök att hålla en jämn rytm och lägg dig i ungefär samma tid varje kväll, vilket ska få kroppen att komma in i ett sömnmönster.

Sök hjälp online

Kontakta oss om våra tips för självhjälp kring dina sömnproblem, eller om du av annat skäl behöver hjälp med din sömn.