Skip to content Go to main navigation
Illustration av en kvinnlig läkare

Poddmottagningen

Välkommen att lyssna på vår podd – där sjuka frågor får friska svar.


I Poddmottagningen lär vi oss mer om olika hälsofrågor, sjukdomar och diagnoser. Kunniga experter gästar och ger tips, råd och nyttig information samt svarar på lyssnarnas frågor. 

Du hittar Poddmottagningen överallt där poddar finns, t ex Spotify, Podcaster och Poddtoppen.

LYSSNA NU

Avsnitt 19: Träning och smärta
Går det att träna sig genom smärta, hur ska jag tänka för att inte förvärra en skada och hur länge är det okej att ha ont? Capios fysioterapeut Freddy Johnstone ger oss svar. I avsnittet pratar vi även om vilken typ av träning som lämpar sig för den med långvarig eller kronisk smärta. Hur tränar man till exempel med artros?
Publicerades: 2020-08-05, 21 min
Leder, muskler och skelett - hitta vård

Avsnitt 18: Barn, mat, skärmtid och rörelse
BVC-sjuksköterskan Carina Almqvist är tillbaka och guidar oss i frågor om barn, mat, rutiner, skärmtid och rörelse. Hur får vi våra barn att vilja röra på sig mer, vad är egentligen lagom mycket skärmtid och hur mycket kan vi tillåta att rutinerna ruckas när familjen är ledig?
Publicerades: 2020-07-16, 26 min
Hitta närmaste BVC

Avsnitt 17: Semester och relationer
Mer sommarlycka åt folket! Psykolog Anneli Farnsworth von Cederwald är tillbaka i studion för att prata relationer - och hur vi kan passa på att vårda dem när vi är lediga. För handen på hjärtat, vem har inte varit med om gnissel och irritation efter några intensiva sommarveckor tillsammans med partnern, familjen, släkten eller barnen?
Publicerades: 2020-06-24, 30 min
Träffa psykolog online
Avsnitt 17 om relationer i textform

Avsnitt 16: Ångest
Hur är det att leva med en ständig känsla av otrygghet och en gnagande oro över sin vardag? Att leva med GAD, generaliserad ångest, är inte ovanligt men sällan något vi pratar öppet om. I detta avsnitt av Poddmottagningen ska vi göra just det. Capios psykolog Anneli Farnsworth von Cederwald är tillbaka för att ge oss sina bästa råd.
Publicerades: 2020-06-03, 25 min
Träffa psykolog online
Depression och ångest
Avsnitt 16 om ångest i textform

Avsnitt 15: OCD (tvångssyndrom)
De senaste månaderna har vi alla blivit matade med budskapet "tvätta händerna!". Men vad händer om tvättandet går till överdrift och tankar på renlighet upptar flera timmar av ens vakna tid? I detta avsnitt pratar vi om OCD - eller tvångssyndrom som vi oftast säger på svenska. Hör psykolog Anneli Farnsworth von Cederwald, Capio Västra Hamnen, berätta om varför vi kan hamna i tvångstankar och tvångshandlingar, vad som händer i hjärnan när vi vill kolla spisen en femtonde gång och vad vi kan göra åt våra besvär. Programledare: Jeanette Conte.
Publicerades: 2020-05-13, 20 min
Sök vård online hos psykolog
Avsnitt 15 om OCD i textform

Avsnitt 14: Pollenallergi
Varför reagerar vi på pollen, hur fungerar det med korsallergier och vad är en symptomtröskel? I detta avsnitt lär vi oss en massa nytt om pollenallergi och vad vi kan göra åt den. Vi får också reda på hur vi skiljer besvären åt mellan förkylning, covid-19 och allergi. Capios medicinska rådgivare Peter Odebäck förklarar hur det ligger till! Programledare: Jeanette Conte.
Publicerades: 2020-04-24
Tips & råd om pollenallergi
Sök vård online för pollenallergi
Avsnitt 14 om pollenallergi i textform

Avsnitt 13: Coronavirus, del 3 - psykologi i pandemitider
Vi möter psykolog Camilla Berglund, Capio Vårdcentral Slussen, som förklarar hur vi fungerar i kris, varför många bunkrar och hur vi påverkas av att sitta i karantän. Finns det något vi själva kan göra för att må bra trots mindre social kontakt och hur pratar vi med barnen om coronaviruset? Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-04-08, 17 min
Aktuellt om coronavirus och covid-19
Träffa psykolog online hos Capio Go
Avsnitt 13 om psykologi i textform

Avsnitt 12 - Coronavirus och covid-19, del 2
Hur behandlas coronapatienter på sjukhus? Behöver jag hålla mig borta från kollektivtrafiken? Är alla hjärtproblem en riskfaktor vid covid-19? Hur anpassar jag bäst mitt vardagsliv för att undvika smitta?

Poddmottagningen träffar Capios chefläkare Margareta Danelius på nytt och Stefan Sundberg ställer vanliga (och ovanliga) frågor som kommit in sedan sist. Uppdatera dig med aktuell information kring coronaviruset och covid-19.
Publicerades: 2020-03-27, 37 min
Aktuellt om coronavirus och covid-19
Sök vård online via Capio Go
Avsnitt 12 om coronavirus i textform

Under våren 2020 gjorde vi en poddserie om det nya coronaviruset. Notera gärna publiceringsdatumet för respektive avsnitt. I podden utgår vi från den situation som råder vid inspelningstillfället.

Avsnitt 11: Coronavirus och covid-19, del 1
Hur uppstår ett helt nytt virus, sprids det här ovanligt fort, vad innebär droppsmitta och vilka är riskgrupperna? Capio Sveriges chefläkare Margareta Danelius reder ut begreppen kring det nya Coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-03-11
Aktuellt om coronavirus och covid-19
Avsnitt 11 om coronavirus i textform

Under våren 2020 gjorde vi en poddserie om det nya coronaviruset. Notera gärna publiceringsdatumet för respektive avsnitt. I podden utgår vi från den situation som råder vid inspelningstillfället.

Avsnitt 10: KOL och rökning - om symtom, livet med lungsjukdom och tips för att sluta röka. Gästande expert: Madelaine Svantesson, astma/KOL-sjuksköterska och tobaksavvänjare på Capio Göingekliniken Hässleholm. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-02-27, 21 min
Om luftvägar och KOL

Avsnitt 9: Träning - om att börja träna, få in vanan, förebygga skador och uppnå sina mål. Gästande experter: Magnus Kraft, personlig tränare och Svante Nilsson, sjukgymnast på Capio Wellness Ystad (f d Ystad Rehab/Axla wellness).  Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-02-05, 17 min
Om leder, muskler och skelett
Hitta rehabmottagning

Avsnitt 8: RS-virus (eller bara en vanlig förkylning?) 
Gästande expert: Maria Papacristou, Specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig läkare på Capio Vårdcentral Slussen. Programledare: Stefan Sundberg:
Publicerades: 2020-01-22, 17 min
Om RS-virus
Avsnitt 8 i textform

Avsnitt 7: IBS - känslig tarm, ballongmage, magont och besvärande gaser.
Gästande expert: Peter Thesleff, Specialist i internmedicin inom gastroentereologi (mag-/tarmsjukdomar) och regional medicinsk chef hos Capio. Programledare: Stefan Sundberg. 
Publicerades: 2019-12-18, 19 min
Läs mer om mag-/tarmbesvär

Avsnitt 6: Sömn - om sömnstörningar, oro för vakenhet och hur du lär dig sova gott
Gästande expert: Malin Alström, Fysioterapeut med specialinriktning mot stressrelaterad ohälsa, Capio Rehab Kvillebäcken. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-12-04, 20 min
Tips och råd om sömn
Avsnitt 6 i textform

Avsnitt 5: Influensa - om riskgrupper, symptom och vaccination
Gästande expert: Lina Forssell, Specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig läkare på Capio Vårdcentral Södermalm. Programledare: Stefan Sundberg. 
Publicerades: 2019-11-20, 17 min
Läs mer om influensa och riskgrupper
Avsnitt 5 i textform

Avsnitt 4: Höstdepression - och när humöret växlar med årstiden
Gästande expert:
Anneli Farnsworth von Cederwald, psykolog på Capio Citykliniken Västra Hamnen. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-11-04, 18 min
Läs mer om depression och ångest
Avsnitt 4 i textform

Avsnitt 3: Sol och hud - om prickar, solkrämer och D-vitamin
Gästande expert: Susanne Hartmann Petersen, hudläkare, Capio Go. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-07-12, 17 min
Läs mer om hud och hudvård

Avsnitt 2: Stillasittande och fetma hos barn
Gästande expert: Carolina Klüft, Verksamhetschef, Generation Pep och Carina Almqvist, BVC-sjuksköterska Capio Barnavårdscentral Farsta. Programledare: Stefan Sundberg. 
Publicerades: 2019-06-20 - 22 min
Avsnitt 2 i textform

Avsnitt 1 -  Fästingar, TBE och vaccination
Gästande expert:
Katarina Wettin, Specialist i allmänmedicin och Regional medicinsk chef, Capio Närsjukvård. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-05-07 - 16 min
Bor du i ett riskområde för TBE?
Hitta vaccinationsmottagning