Illustration av en kvinnlig läkare

Poddmottagningen

Välkommen att lyssna på vår podd – där sjuka frågor får friska svar.


I Poddmottagningen från Capio lär vi oss mer om olika hälsofrågor, sjukdomar och diagnoser. Kunniga experter gästar och ger tips, råd och nyttig information samt svarar på lyssnarnas frågor. 

Du hittar Poddmottagningen överallt där poddar finns, t ex Spotify, Podcaster och Poddtoppen.

LYSSNA NU

Avsnitt 21: Endometrios och mensbesvär

Vad är egentligen endometrios, hur skiljer man symtomen från "normal" mensvärk och finns det någon behandling? Gästande gynekolog Anna-Sofia Melin, Capio Gyn Globen, arbetar nästan enbart med endometriospatienter och har blivit en profil inom kvinnohälsovården i Sverige. Anna-Sofia brinner för att sprida kunskap kring och förståelse för sjukdomen som alltför få vet tillräckligt mycket om. Programledare: Jeannette Conte.
Publiceras: 2020-09-16
Hela avsnittet om endometrios och mensbesvär i textform
Mer om kvinnors hälsa - här får du hjälp

Avsnitt 20: Träning och vikt

Hur påverkar träning vår ämnesomsättning och hur lyckas man med en sund viktnedgång? Poddmottagningen vågar sig på ämnet vikt och ställer frågor till Emeli Åberg som är sjukgymnast på Capio Fysio & Friskvård i Ystad.

Emeli arbetar till vardags med patienter som av medicinska skäl behöver gå ner i vikt, till exempel på grund av smärta relaterad till övervikt. I detta avsnitt får vi lära oss mer om kroppens fysiologi, hur förbränning fungerar och varför styrketräning är så bra. Vi reder även ut begrepp som mitokondrier, maxpuls och intensitet. 
Publicerades: 2020-08-26, 21 min
Leder, muskler och skelett - hitta vård
Hela avsnittet om träning och vikt i textform

Avsnitt 19: Träning och smärta

Går det att träna sig genom smärta, hur ska jag tänka för att inte förvärra en skada och hur länge är det okej att ha ont? Capios fysioterapeut Freddy Johnstone ger oss svar. I avsnittet pratar vi även om vilken typ av träning som lämpar sig för den med långvarig eller kronisk smärta. Hur tränar man till exempel med artros?
Publicerades: 2020-08-05, 21 min
Leder, muskler och skelett - hitta vård
Hela avsnittet om träning och smärta i textform

Avsnitt 18: Barn, skärmtid, mat och rörelse

BVC-sjuksköterskan Carina Almqvist är tillbaka och guidar oss i frågor om barn, mat, rutiner, skärmtid och rörelse. Hur får vi våra barn att vilja röra på sig mer, vad är egentligen lagom mycket skärmtid och hur mycket kan vi tillåta att rutinerna ruckas när familjen är ledig?
Publicerades: 2020-07-16, 26 min
Hitta närmaste BVC
Hela avsnittet om barn, skärmtid, mat och rörelse i textform

Avsnitt 17: Semester och relationer

Mer sommarlycka åt folket! Psykolog Anneli Farnsworth von Cederwald är tillbaka i studion för att prata relationer - och hur vi kan passa på att vårda dem när vi är lediga. För handen på hjärtat, vem har inte varit med om gnissel och irritation efter några intensiva sommarveckor tillsammans med partnern, familjen, släkten eller barnen?
Publicerades: 2020-06-24, 30 min
Träffa psykolog online
Hela avsnittet om semester och relationer i textform

Avsnitt 16: Ångest

Hur är det att leva med en ständig känsla av otrygghet och en gnagande oro över sin vardag? Att leva med GAD, generaliserad ångest, är inte ovanligt men sällan något vi pratar öppet om. I detta avsnitt av Poddmottagningen ska vi göra just det. Capios psykolog Anneli Farnsworth von Cederwald är tillbaka för att ge oss sina bästa råd.
Publicerades: 2020-06-03, 25 min
Träffa psykolog online
Depression och ångest
Hela avsnittet om ångest i textform

Avsnitt 15: OCD (tvångssyndrom)

De senaste månaderna har vi alla blivit matade med budskapet "tvätta händerna!". Men vad händer om tvättandet går till överdrift och tankar på renlighet upptar flera timmar av ens vakna tid? I detta avsnitt pratar vi om OCD - eller tvångssyndrom som vi oftast säger på svenska. Hör psykolog Anneli Farnsworth von Cederwald, Capio Västra Hamnen, berätta om varför vi kan hamna i tvångstankar och tvångshandlingar, vad som händer i hjärnan när vi vill kolla spisen en femtonde gång och vad vi kan göra åt våra besvär. Programledare: Jeanette Conte.
Publicerades: 2020-05-13, 20 min
Sök vård online hos psykolog
Hela avsnittet om OCD, tvångssyndrom i textform

Avsnitt 14: Pollenallergi

Varför reagerar vi på pollen, hur fungerar det med korsallergier och vad är en symptomtröskel? I detta avsnitt lär vi oss en massa nytt om pollenallergi och vad vi kan göra åt den. Vi får också reda på hur vi skiljer besvären åt mellan förkylning, covid-19 och allergi. Capios medicinska rådgivare Peter Odebäck förklarar hur det ligger till! Programledare: Jeanette Conte.
Publicerades: 2020-04-24
Tips & råd om pollenallergi
Sök vård online för pollenallergi
Hela avsnittet om pollenallergi i textform

Avsnitt 13: Coronavirus, del 3 - psykologi i pandemitider

Vi möter psykolog Camilla Berglund, Capio Vårdcentral Slussen, som förklarar hur vi fungerar i kris, varför många bunkrar och hur vi påverkas av att sitta i karantän. Finns det något vi själva kan göra för att må bra trots mindre social kontakt och hur pratar vi med barnen om coronaviruset? Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-04-08, 17 min
Aktuellt om coronavirus och covid-19
Träffa psykolog online hos Capio Go
Hela avsnittet om psykologi i pandemitider i text

Avsnitt 12 - Coronavirus och covid-19, del 2

Hur behandlas coronapatienter på sjukhus? Behöver jag hålla mig borta från kollektivtrafiken? Är alla hjärtproblem en riskfaktor vid covid-19? Hur anpassar jag bäst mitt vardagsliv för att undvika smitta?

Poddmottagningen träffar Capios chefläkare Margareta Danelius på nytt och Stefan Sundberg ställer vanliga (och ovanliga) frågor som kommit in sedan sist. Uppdatera dig med aktuell information kring coronaviruset och covid-19.
Publicerades: 2020-03-27, 37 min
Aktuellt om coronavirus och covid-19
Sök vård online via Capio Go
Hela avsnittet om coronavirus, del 2 i text

Under våren 2020 gjorde vi en poddserie om det nya coronaviruset. Notera gärna publiceringsdatumet för respektive avsnitt. I podden utgår vi från den situation som råder vid inspelningstillfället.

Avsnitt 11: Coronavirus och covid-19, del 1:

Hur uppstår ett helt nytt virus, sprids det här ovanligt fort, vad innebär droppsmitta och vilka är riskgrupperna? Capio Sveriges chefläkare Margareta Danelius reder ut begreppen kring det nya Coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-03-11
Aktuellt om coronavirus och covid-19
Hela avsnittet om coronavirus, del 1 i text

Under våren 2020 gjorde vi en poddserie om det nya coronaviruset. Notera gärna publiceringsdatumet för respektive avsnitt. I podden utgår vi från den situation som råder vid inspelningstillfället.

Avsnitt 10: KOL och rökning - om symtom, livet med lungsjukdom och tips för att sluta röka

Hur är det att leva med lungsjukdom? Vad är skillnaden mellan KOL och astma? Vilket är det bästa sättet att sluta röka? Hör Madelaine Svantesson, astma/KOL-sjuksköterska och rökavvänjare på Capio Göingekliniken prata om vad du med lungsjukdom (eller som anhörig) kan göra för att höja livskvaliteten och minska symtomen. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-02-27, 21 min
Om luftvägar och KOL
Hela avsnittet om KOL och rökning  i textform

Avsnitt 9: Träning - om att börja träna, få in vanan, förebygga skador och uppnå sina mål.

Hur ska jag lägga upp min träning efter ett längre uppehåll? Går det att träna trots onda knän? Är det fusk att välja elcykeln? Hör vår PT Magnus Kraft och sjukgymnast Svante Nilsson från Capio Fysio och friskvård svara på frågor om träning, skador, kost och vikt i Poddmottagningen. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2020-02-05, 17 min
Om leder, muskler och skelett
Hitta rehabmottagning
Hela avsnittet om träning i textform

Avsnitt 8: RS-virus (eller bara en vanlig förkylning?)

Just nu i januari är det högsäsong för RS-virus som ofta drabbar bebisar och små barn lite extra. I detta avsnitt har vi besök av Maria Papachristou, Specialist i allmänmedicin på Capio Vådcentral Slussen. Hör henne berätta om hur RS smittar, symptom och riskgrupper för RS, hur man kan hjälpa ett barn som fått viruset och när man bör söka vård. Programledare är Stefan Sundberg från Poddagency.
Publicerades: 2020-01-22, 17 min
Om RS-virus
Hela avsnittet om RS-virus i textform

Avsnitt 7: IBS - känslig tarm, ballongmage, magont och besvärande gaser.

Ballongmage, gaser och magont - du som lider av IBS / känslig tarm känner säkert igen besvären. Men vad är det som orsakar problemen och vad kan man göra åt dem?
Gästexpert: Peter Thesleff, Specialist i internmedicin med inriktning mot gastroentereologi (mag-/tarmsjukdomar). Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-12-18, 19 min
Hela avsnittet om IBS i textform
Läs mer om mag-/tarmbesvär

Avsnitt 6: Sömn - om sömnstörningar, oro för vakenhet och hur du lär dig sova gott

Vill du lära dig sova gott? Ligger du ofta vaken och oroar dig över dina sömnproblem?
Hör Poddmottagningens expert Malin Alström från Capio Rehab Kvillebäcken, ge råd och tips kring sömn hur vi kan förbättra den. Lyssna nu och sov gott!
Gästande expert: Malin Alström, Fysioterapeut med specialinriktning mot stressrelaterad ohälsa, Capio Rehab Kvillebäcken. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-12-04, 20 min
Tips och råd om sömn
Hela avsnittet om sömn i textform

Avsnitt 5: Influensa - om riskgrupper, symptom och vaccination

Hur sjuk blir man av influensa? Vem bör vaccinera sig? Vad är egentligen en pandemi?
I detta avsnitt av Poddmottagningen får vi besök av Lina Forssell, Specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig läkare på Capio Vårdcentral Södermalm. Hör henne svara på allt och lite till om influensa!:
Lina Forssell, Specialist i allmänmedicin och medicinskt ansvarig läkare på Capio Vårdcentral Södermalm. Programledare: Stefan Sundberg. 
Publicerades: 2019-11-20, 17 min
Läs mer om influensa och riskgrupper
Hela avsnittet om influensa i textform

Avsnitt 4: Höstdepression - och när humöret växlar med årstiden

Höstdeppig? Poddmottagningen förklarar varför. Studion gästas denna gång av Anneli Farnsworth von Cederwald, psykolog på Capio Citykliniken Västra Hamnen i Malmö. Lyssna och ta del av hennes intressanta förklaringar och praktiska tips kring årstidsbunden nedstämdhet! Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-11-04, 18 min
Läs mer om depression och ångest
Hela avsnittet om höstdepression i textform

Avsnitt 3: Sol och hud - om prickar, solkrämer och D-vitamin

Hur mycket sol behöver vi för att få i oss tillräckligt med D-vitamin och vilka hudprickar bör man hålla lite extra koll på? Hör specialistläkare Susanna Hartman Petersen svara på frågor om sol och hud i Poddmottagningens tredje avsnitt. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-07-12, 17 min
Hela avsnittet om sol och hud i textform
Om hud och hudvård

Avsnitt 2: Stillasittande och fetma hos barn

Hur mycket padda är okej och hur uppmuntrar vi barnen att röra sig mer? Det pratar vår BVC-sjuksköterska Carina Almqvist om i Poddmottagningen avsnitt 2. Hör även Carolina Klüft från Generation Pep ge sina aktivitetstips för barn och föräldrar! Carolina Klüft, Verksamhetschef, Generation Pep och Carina Almqvist, BVC-sjuksköterska Capio Barnavårdscentral Farsta. Programledare: Stefan Sundberg. 
Publicerades: 2019-06-20 - 22 min
Hela avsnittet om stillasittande och barnfetma i textform
Hälsa och vård - barn


Avsnitt 1: Fästingar, TBE och vaccination


I Poddmottagningens första avsnitt pratar vi om fästingar, borrelia och TBE. Hur orolig behöver man egentligen vara och vad är skillnaden mellan de olika sjukdomarna? Gästande expert:
Katarina Wettin, Specialist i allmänmedicin och Regional medicinsk chef, Capio Närsjukvård. Programledare: Stefan Sundberg.
Publicerades: 2019-05-07 - 16 min

Hela avsnittet om fästingar, TBE och vaccination i textform
Hitta vaccinationsmottagning