Kvinna känner efter knölar i brösten.

Upptäck knölar i tid

Genom att hålla koll på dina bröst kan du tidigt upptäcka knölar och förändringar du bör kolla upp. Gör det till en rutin och känn dig trygg med dina bröst!

Brösten ser olika ut på oss alla och förändras naturligt över tid. En knöl kan bero på flera helt ofarliga saker, såsom svullna bröstkörtlar eller knutor i bindväven. Men ibland kan en knöl vara cancer. Om du upptäcker en förändring i ett bröst ska du därför alltid låta en läkare undersöka den.

Så undersöker du brösten

  • Ställ dig framför en spegel och ta av dig på överkroppen. Titta på brösten och se efter om de har samma färg och form som vanligt. Titta både framifrån och från sidorna.
  • Lyft armarna över huvudet. Följer bröst och bröstvårtor med uppåt som de brukar?
  • Lägg ena handen bakom huvudet och undersök bröstet med den andra handen. Gör små cirklande rörelser runt hela bröstet med raka fingrar och ett lätt tryck. Avsluta med att undersöka armhålan. Känner du någon knöl eller förhårdnad? Är brösten något annorlunda än tidigare?

Genom att undersöka dina bröst regelbundet kan du upptäcka förändringar i tid. För dig som har mens är det lättast att göra undersökningen varje gång mensen är över, eftersom brösten kan vara mjukare då.

Undersökningen går att göra både när du står och ligger ner. Ibland kan det vara lättare i duschen, när du är intvålad.

Tveka inte att söka hjälp

Om du upptäcker en knöl eller reagerar på någon annan typ av förändring ska du alltid ta kontakt med vården. Vi finns här för dig.