Kvinna vid havet - vinterbad

Vinterbada smart och upplev en stund i nuet

Att vinterbada har blivit allt mer populärt och de tidigare så tomma stränderna har nu börjat befolkas även under årets kallaste månader. För Hanna, 46, slutade aldrig badsäsongen efter sommaren utan fortsatte trots att graderna sjönk. Anledningen till att hon fortsätter sina iskalla dopp är den vackra naturupplevelsen och känslan av att befinna sig helt i nuet. Men hur är det med vinterbadets egentliga hälsoeffekter? Vi frågade läkaren Margareta Danelius.

Hanna, hur kommer det sig att du började vinterbada?

– Jag har alltid älskat att bada och denna sommar bestämde jag mig helt enkelt för att inte sluta. Det gav mig en helt annan upplevelse när sommarenövergick till höst- och vinter.

Hur upplever du att andra reagerar när du berättar att du vinterbadar?

– Det är ganska olika. Min känsla är att väldigt många har börjat bada denna vinter. Så antingen blir man väldigt påhejad av dem medan de andra som aldrig har testat det tycker att man är lite galen.

Hur många grader i vattnet är det nu?

– Senaste gången var det 3°C i vattnet och nollgradigt i luften.

Hur upplever du kylan?

– Kylan beror väldigt mycket på hur varm eller hur kall luften är och hur mycket det blåser. Är det vindstilla och vattnet bara är 2-3°C så känns det inte lika kallt som om det blåser och är exempelvis 5°C i vattnet.

När gick det från skönt bad till ”uppfriskande” bad?

– Skiftet gick för mig vid 10°C. Över det var det fortfarande ganska varmt i luften och det kändes skönt med ett dopp. Under tio grader blev det betydligt mer uppfriskande.


Vad är det kallaste du har badat i?

– Det är 2°C vad jag vet. Jag brukar inte ha med mig en termometer utan har lärt mig att känna ungefär temperatur själv. Antal grader är inte avgörande för mig.

Hur är känslan när du badar?

– Det är en underbar naturupplevelse. På sommarn njuter man och känner sig avsvalkad, men nu på vintern är det ett större fokus på här och nu. Jag väljer ofta att bada när det är få människor närvarande och i en vacker miljö, då kan jag gå in djupare i min egen känsla.

Hur ser du på hälsofördelarna?

– För mig är det inte på grund av hälsofördelarna som jag har valt att vinterbada utan mer för att jag gillar känslan. Att man känner sig väldigt uppiggad efteråt blir bara en bonus!

Hur är känslan när du kliver upp?

– Den är ljuvlig. Det spritter och känns som champagnebubblor i hela kroppen när blodcirkulationen kör igång. När man kommit upp och fått handduken runt axlarna känns det som en superboost!

Hur känns det i kroppen när du doppar dig?


– Ögonblicket när man långsamt sänker sig ner i ett riktigt kallt hav blir ju någon form av chock egentligen, men en häftig sådan. För att kunna njuta av kylan så måste man vara avslappnad och ta kontroll över sin andning.

Är det något meditativt över vinterbad?


– Tillsammans med hela naturen runt omkring, ofta på tomma ständer och bryggor, blir det både meditativt och en väldigt stark upplevelse.

 

Är vinterbad hälsosamt?

Vi frågade Margareta Danelius, chefläkare Capio Sverige.

Vad händer i kroppen när man vinterbadar?

– Nedsänkning av kroppen i det iskalla vattnet ger en akut stressreaktion men sammandragna blodkärl, ökat blodtryck och ökad puls. Om huvudet också doppas aktiveras dykreflexer som hindrar vatten från att komma ned i luftvägarna, vilket innebär en ökad risk för rubbningar av hjärtats rytm.

Vilka positiva hälsofördelar finns det?

– De studier som är gjorda om vinterbadande är små. Deltagarna har inte valts ut slumpvis utan man har jämfört hälsa hos personer som vinterbadar med sådana som inte gör det. Vinterbadare rapporterar ett ökat välbefinnande, minskad stress och god effekt på smärta i muskler och leder jämfört med människor av samma ålder och kön som inte vinterbadade under samma period. En teori bakom detta är att stressreaktionen som aktiveras är gynnsamma mot inflammation och andra typer av stress.
 
– En gradvis tillvänjning vid kallt vatten minskar kroppens stressreaktioner. Att undvika att doppa huvudet minskar risken för de rubbningar av hjärtats rytm som är kopplade till dykreflexen. Om du har högt blodtryck eller hjärtsjukdom råder vi dig att konsultera med läkare innan du börjar vinterbada. Glöm heller inte råden som gäller bad av alla typer: bada aldrig ensam och aldrig med alkohol i kroppen.