Capio
Capio
Capio
Läkare undersöker barns hals

Tungbandsplastik

Om räckvidden och rörligheten av tungan är begränsad så kan en tungbandsoperation behöva göras. Ett tecken på kort tungband kan vara att tungspetsen får en hjärtformad indragning när barnet räcker ut tungan.

Har du frågor?

Kontakta vår operationsplanerare när du har frågor om din planerade operation på Capio Öron Näsa Hals.

Tungbandet är ett slemhinneveck på tungans undersida. Detta kan ibland vara för stramt och då hindra tungans rörlighet. En operation kan göras för att förbättra tungans rörlighet och därigenom få ett tydligare tal. För att få lättare att uttala tungspetsljud som ”r”, ”s” och ”f”.

Hur går operationen till?

Ingreppet utförs vanligen i narkos och tar ungefär 10-15 minuter. Ofta sätts ett par stygn under tungan som lossnar av sig självt efter ett par dagar. Som förälder är med barnet tills det somnat och sedan när det börjar vakna.

Ni kan gå hem ca en till två timmar efter operationen.

Vad händer efter operationen?

Ni kan ge barnet smärtlindrande medicin som Alvedon eller Panodil vid eventuell värk. Smärta i munnen kan göra att barn inte vill äta eller dricka. Ge då medicinen cirka 30 minuter innan planerad måltid.

Det är viktigt att kontrollera att barnet kissar efter operationen. Om barnet inte kissat under eftermiddagen/kvällen, kontakta närmsta jouröppna barnmottagning.

Det går bra att äta och dricka samma dag som operationen men bara kallt eller ljummet första dygnet. Undvik sura födoämnen och drycker som apelsin, tomat, kiwi och strakt kryddad mat.

Viktigt att börja med gymnastikövningar med tungan redan dagen efter operationen. Sträck ut tungan, slicka bort godis från överläppen, slicka i sig glasspinnar.

Bra att ha hemma

  • Glasspinnar
  • Alvedon eller Panodil

Har du frågor?

Kontakta vår operationsplanerare när du har frågor om din planerade operation på Capio Öron Näsa Hals.

Välkommen till oss!